Ο μεγαλύτερος ωκεανός της γης και τα μυστικά του (Το πρώτο μεικτό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς)

Ο μεγαλύτερος ωκεανός της γης δεν θα μπορούσε παρά να κρύβει πολλές άγνωστες ιστορίες στον βυθό του.

Ο μεγαλύτερος ωκεανός της γης δεν θα μπορούσε παρά να κρύβει πολλές άγνωστες ιστορίες στον βυθό του, ο οποίος καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της γης. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η πρώτη εξερεύνηση υποβρυχίων ηφαιστείων που πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία αποκάλυψε μια αποξηραμένη κοίτη λίμνης σε σχήμα δρόμου κατασκευασμένη από κίτρινα τούβλα.

Advertisment

Η αποστολή που ανακάλυψε το εντυπωσιακό εύρημα ήταν πρώτη που προσέγγισε κορυφογραμμή σε ύδατα μεγάλου βάθους και
πραγματοποιήιθηκε βόρεια των νησιών της Χαβάης, από το ερευνητικό σκάφος Nautilus, που αυτή τη στιγμή ερευνά την κορυφογραμμή Liliʻuokalani στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuākea –PMNM.

To PMNM, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Papahānaumokuākea είναι η μεγαλύτερη ενιαία πλήρως προστατευμένη περιοχή υπό τη σημαία των ΗΠΑ και μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το PΜΝΜ αναπτύσσεται σε 582.578 τετραγωνικά μίλια του Ειρηνικού Ωκεανού (1.508.870 τετραγωνικά χιλιόμετρα) – μια περιοχή μεγαλύτερη από όλα τα εθνικά πάρκα των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί.

Advertisment

Παραμένει ωστόσο, ως επί το πλείστον, “άγνωστη” καθώς έχει εξερευνηθεί περίπου το 1/3 του θαλάσσιου πυθμένα του.

Οι ερευνητές φτάνουν στα 3.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, κσταγράφοντας τα ευρήματα της αποστολής τους και προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει σε βίντεο.

Σε πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, οι ερευνητές κατέγραψαν τη στιγμή που ανακάλυψαν τον “κίτρινο δρόμο” ή “δρόμο προς το Οζ”, όπως τον αποκάλεσαν

“Είναι ο δρόμος για την Ατλαντίδα”, ακούγεται να αναφωνεί ένας εκ των ερευνητών. “Ο δρόμος με τα κίτρινα τούβλα;”, ανταπάντησε μια άλλη φωνή.

“Αυτό είναι παράξενο”, πρόσθεσε ένα άλλο μέλος της ομάδας. “Πλάκα μου κάνεις; Αυτό είναι τρελό”.

Το πρώτο μεικτό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Στις 30 Ιουλίου 2010 η Papahānaumokuākea –PMNM-εγγράφηκε ως μικτή (φυσική και πολιτιστική) περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από τους αντιπροσώπους της 34ης Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) στη Μπραζίλια της Βραζιλίας. Είναι το πρώτο μεικτό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δεύτερο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στη Χαβάη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση