Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής που αποκτούν τα παιδιά τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή. Η ισορροπημένη διατροφή είναι μία από τις πλέον σημαντικές συνήθειες για την προστασία της υγείας των δοντιών, η οποία κινδυνεύει από τις μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων που είναι κρυμμένες σε κέικ, μπισκότα, καραμέλες, γάλα, χυμούς φρούτων και σε άλλα γλυκά και αλμυρά σνακ όπως για παράδειγμα τα πατατάκια.
Οι ειδικοί προτείνουν μερικές καλές επιλογές που μπορούν να εντάξουν οι γονείς στην καθημερινότητα των παιδιών, καθώς και πρακτικές που προστατεύουν παράλληλα τη στοματική υγεία.
Advertisment
-Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά ως υγιεινά σνακ για τα παιδιά και μάλιστα επιλέξτε εκείνα που έχουν μεγάλη ποσότητα νερού όπως το αχλάδι, το πεπόνι και το αγγούρι, περιορίζοντας μπανάνες και σταφίδες που έχουν περισσότερη ζάχαρη. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση των τελευταίων φρούτων είναι μια πολύ καλή συνήθεια.
-Αν θέλετε να δώσετε γλυκό που περιέχει ζάχαρη στο παιδί, προσφέρετέ το μαζί με τα γεύματα ως επιδόρπιο, καθώς την ώρα του φαγητού υπάρχει αυξημένη ποσότητα σάλιου στο στόμα, γεγονός που διευκολύνει την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής από τα δόντια.
-Αποφύγετε κολλώδεις τροφές όπως οι σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, οι καραμέλες, το μέλι κ.λπ. Αν αρέσουν στο παιδί και επιθυμεί να τις καταναλώσει, καλό είναι να βουρτσίσει τα δόντια του μετά το φαγητό.
Advertisment
-Το τυρί μαζί με το φαγητό ή ως σνακ έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το σάλιο κι έτσι να βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από τα δόντια. Οπότε προτείνετέ το στα παιδιά όποτε επιθυμούν.
-Αποφύγετε τα πολλά σνακ την ημέρα. Το συχνό τσιμπολόγημα χωρίς να ακολουθεί βούρτσισμα μετά ευνοεί την ανάπτυξη πλάκας και τερηδόνας. Δύο σνακ καθημερινά είναι αρκετά.
-Το καλύτερο ρόφημα είναι το νερό, οπότε περιορίστε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη
-Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό εκτός από τη σκελετική και για την οδοντική υγεία, οπότε πρέπει να περιλαμβάνεται στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής των παιδιών. Καλές πηγές ασβεστίου θεωρούνται το γάλα και τα προϊόντα του, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο.