, , ,

Αμινοξέα: Πώς προστατεύουν τον εγκέφαλό μας όσο μεγαλώνουμε;

Όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά πώς ακριβώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Αμινοξέα: Πώς προστατεύουν τον εγκέφαλό μας όσο μεγαλώνουμε;

Όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά πώς ακριβώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ίσως να θέλουμε να στραφούμε στα απαραίτητα αμινοξέα. Ακολουθούν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Μελετώντας τη λειτουργία των πολύτιμων αμινοξέων στον εγκέφαλο

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 7 επιλεγμένων βασικών αμινοξέων μπορεί να οδηγήσει τόσο σε βελτίωση της προσοχής και της γνωστικής ευελιξίας, όσο και σε βελτίωση της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας. Για να συνεισφέρουν στην ισχύ αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν αυτά τα αμινοξέα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου (και να προστατεύσουν από την άνοια).

Advertisment

Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες παρουσίαζαν επιταχυνόμενη εκφύλιση του εγκεφάλου, καθώς και κακή νευρωνική συνδεσιμότητα. Όπως εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Makoto Higuchi σε ανάλογο δελτίο τύπου, «Σε ηλικιωμένους ενήλικες, οι διατροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συνδέονται με κακή συντήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών».

Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς η συμπληρωματική χορήγηση ενός συνδυασμού των 7 απαραίτητων αμινοξέων (συγκεκριμένα ένα τύπο συμπληρώματος που βρίσκουμε συχνά στα φαρμακεία απο διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες) επηρέασε τα στάδια εκφύλισης του εγκεφάλου σε εργαστηριακά ποντίκια με νόσο κοντά σε αυτή της Αλτσχάιμερ και γιατί.

Τα ανώμαλα συσσωματώματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που ονομάζονται Tau, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Όμως, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η μελέτη αυτή έδειξε πως το συμπλήρωμα «αμινο LP7» μπορεί να αντιστρέψει τις προαναφερθείσες αρνητικές επιδράσεις μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε ποντίκια, ακόμη και με συσσωματώματα Tau. «Δείξαμε ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτή η εναπόθεση Tau και να αποτραπεί η ατροφία του εγκεφάλου μέσω της συμπληρωματικής χορήγησης Amino LP7», λέει ο Akihiko Kitamura. Γιατί όμως, Πώς λειτουργεί τόσο θετικά ο συνδυασμός αμινοξέων;

Advertisment

Με βάση τα ευρήματά τους, φαίνεται ότι τα 7 αυτά αμινοξέα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο μειώνοντας τη φλεγμονή του εγκεφάλου, καθώς και εμποδίζοντας την κυνουρενίνη, έναν επαγωγέα φλεγμονής, να εισέλθει εξαρχής στον εγκέφαλο. Αυτό όχι μόνο εμποδίζει τα φλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στους υπάρχοντες νευρώνες, αλλά το Amino LP7 μπορεί επίσης να μειώσει το θάνατο των νευρώνων, καθώς και να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα των νευρώνων και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Ποια είναι η σημασία της έρευνας

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της που διαπιστώνει ότι συγκεκριμένα αμινοξέα μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη της άνοιας. «Παρόλο που η μελέτη μας πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια», προσθέτουν, «φέρνει ελπίδες ότι η πρόσληψη αμινοξέων θα μπορούσε επίσης να τροποποιήσει την ανάπτυξη άνοιας στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για σπουδαία νέα για όποιον ασχολείται με την υγεία του εγκεφάλου, τη γήρανση και τη γνωστική εξασθένιση. Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι εγκεφαλικές προστατευτικές επιδράσεις του αμινο LP7 στον άνθρωπο, εν τω μεταξύ, είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να λαμβάνουμε αρκετά απαραίτητα αμινοξέα στη διατροφή μας. Φυσικά, θα αναμένουμε μελλοντική επανάληψη των αποτελεσμάτων για να βεβαιωθεί η ιατρική κοινότητα γι’ αυτή την επίδραση, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Πηγή:

www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abd5046

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση