,

Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας

Ενώ το περπάτημα δεν είναι μία άσκηση υψηλής έντασης, είναι εκ φύσεως καρδιαγγειακή άσκηση.

Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας

Αφιερώνοντας χρόνο για να περπατάτε κάθε ημέρα, μπορείτε να έχετε ένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας και τους στόχους σας για φυσική κατάσταση. Επιθυμείτε μία διασκεδαστική, αποτελεσματική και κοινωνική δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να εντάξετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα; Πάρτε τους δρόμους!

Advertisment

Το περπάτημα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, ειδικά όταν είστε μαζί με έναν φίλο σας. Ενώ το περπάτημα δεν είναι μία άσκηση υψηλής έντασης, είναι εκ φύσεως καρδιαγγειακή άσκηση και σας δραστηριοποιεί, αποτελώντας το κλειδί για να επιτύχετε τους στόχους σας. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει 3.000 έως 4.000 βήματα τη μέρα. Οι άνθρωποι που κάνουν περίπου 9.800 βήματα καθημερινά, ιδίως αν μερικά από αυτά γίνονται δυναμικά και με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν σημαντικά κατά περίπου 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από Δανούς και Αυστραλούς επιστήμονες. Πέρα από αυτόν τον αριθμό, τα ακόμη περισσότερα βήματα δεν έχουν έξτρα όφελος για την υγεία τουλάχιστον του εγκεφάλου.

Advertisment

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Δανίας και του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», μελέτησαν 78.430 άτομα 40 έως 79 ετών που φορούσαν στον καρπό του χεριού ειδική συσκευή καταγραφής των βημάτων τους επί σχεδόν επτά χρόνια. Στη συνέχεια καταγράφηκαν τα περιστατικά άνοιας (συνολικά 866) που διαγνώστηκαν μέσα στην επόμενη επταετία.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι «τα ευρήματα μας δείχνουν πως περίπου 9.800 βήματα τη μέρα είναι πιθανώς τα ιδανικά για τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Υπολογίσαμε όμως ότι και η ελάχιστη “δόση” των 3.800 βημάτων καθημερινά σχετίζεται με μια μείωση κατά 25% της πιθανότητας άνοιας».

Μεγάλη σημασία έχει και αν κάποιος περπατά με δυναμικό και εσκεμμένο τρόπο. Εκτιμάται ότι 6.300 τέτοια βήματα τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως κατά 57%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άριστος ρυθμός βηματισμού είναι 112 γρήγορα βήματα το λεπτό επί 30 λεπτά (όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενα), κάτι που σχετίζεται με μείωση του κινδύνου άνοιας έως κατά 62%.

Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2795819

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση