Σε τροχιά ανάπτυξης με προορισμό την κλιματική ουδετερότητα μπαίνουν 6 ελληνικές πόλεις, οι οποίες επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».
Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη, που θα πρέπει μέσα στην επόμενη δεκαετία –και λιγότερο- να επιτύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Οι 6 ελληνικές πόλεις αντιμετωπίζουν μια πραγματική πρόκληση, καθώς πρέπει να επιτύχουν τον στόχο τους 20 χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.
Advertisment
Οι 6 ελληνικές πόλεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις με την υποστήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, οι οποίες θα δώσουν μια πραγματική ώθηση προς την κλιματική ουδετερότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ολιστική αντιμετώπιση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, οι έξυπνες τεχνολογίες τα ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και οι τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν.
Η αποστολή «πόλεις», όπως ονομάζεται, θα υποστηριχθεί με χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2022-23,με σκοπό οι 100 πόλεις να ξεκινήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.
Το επόμενο βήμα τώρα είναι να καλέσει η Επιτροπή τις 100 επιλεγμένες πόλεις να αναπτύξουν συμβάσεις πόλεων για το κλίμα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, το οποίο να συνοδεύεται από τα με σχετικά επενδυτικά σχέδια.
Advertisment
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι παγκοσμίως, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65 % της παγκόσμιας ενέργειας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70 % των εκπομπών CO2. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να βοηθηθούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές κατά τη μετάβασή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.