, ,

Το «κρυφό τίμημα» που μπορεί να πληρώσει ένα παιδί μετά το διαζύγιο των γονιών του

Η συναισθηματική, αλλά και πρακτική εγκατάλειψη των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο έχει και ορισμένες λιγότερο εμφανείς μορφές.

Το κρυφό τίμημα που μπορεί να πληρώσει ένα παιδί μετά το διαζύγιο των γονιών του

Είναι πολλές οι ταινίες που έχουν την εξής σκηνή: Ένας πατέρας που εγκαταλείπει την οικογένειά του, λέγοντας στο γιο ή στην κόρη του ότι κάποια μέρα θα καταλάβει. Όταν οι γονείς χωρίζουν, συνηθίζουμε να λέμε στα παιδιά τέτοιες κοινοτοπίες. Αυτά τα μηνύματα μπορεί συχνά να είναι απορριπτικά για τον πολύ πραγματικό πόνο που βιώνει ένα παιδί. Όμως, μπορούν να ληφθούν υγιείς αποφάσεις για το διαζύγιο, αν η αγάπη των γονέων για το παιδί τους είναι ισχυρότερη από την εχθρότητα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να πάρει κανείς διαζύγιο. Όταν οι θεραπευτές γάμου και οικογένειας ξεκινούν για πρώτη φορά να ασκούν το επάγγελμα, μπορεί να τους εκπλήσσει το γεγονός ότι ενώ πολλά ζευγάρια είναι καλύτερα μαζί, κάποια είναι καλύτερα χώρια. Η διάσωση των γάμων δεν είναι απαραίτητα ο στόχος της θεραπείας ζεύγους. Η πορεία της θεραπείας οδηγεί ορισμένους θεραπευόμενους να ενισχύσουν τον δεσμό με το σύζυγό τους, αλλά και άλλους να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον γάμο τους.

Advertisment

Τα οφέλη του διαζυγίου μπορεί να είναι πιο προφανή σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν το ένα μέλος του ζευγαριού είναι κακοποιητικό. Συνήθως, ωστόσο, οι απαντήσεις είναι λιγότερο ξεκάθαρες. Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο όταν εμπλέκονται παιδιά. Ακριβώς όπως και με τα ζευγάρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παραμονή της οικογένειας μαζί μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γονικών συγκρούσεων, τα παιδιά μπορούν στην πραγματικότητα να ωφεληθούν ψυχολογικά από ένα διαζύγιο. Ωστόσο, αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις άλλες περιπτώσεις όπου οι γονείς βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από την ευημερία του παιδιού τους και το εγκαταλείπουν κυριολεκτικά.

Η εγκατάλειψη μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι φυσική ή οικονομική. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν συχνά να εντοπιστούν εύκολα και να χαρακτηριστούν ως αυτό που είναι. Αλλά η εγκατάλειψη μπορεί επίσης να είναι συναισθηματική. Αν και αυτή η ψυχολογική παραμέληση μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, τα παρακάτω αποτελούν μια γενική επισκόπηση μερικών από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις.

Advertisment

Το κρυφό τίμημα που μπορεί να πληρώσει ένα παιδί μετά το διαζύγιο των γονιών του

1. Το παιδί πρέπει να αναλάβει το βάρος της φροντίδας των αδελφών ή ενός ευάλωτου γονέα

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες ο ένας γονέας μπορεί να είναι πιο ευάλωτος από τον άλλο. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιπτώσεις γονικού εθισμού, σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σοβαρής αναπηρίας και πολλά άλλα. Το να αφήσει ο πιο λειτουργικός γονέας ένα παιδί με τον πιο ευάλωτο μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημία.

Εκτός από την πιθανότητα κακοποίησης ή παραμέλησης, το παιδί μπορεί να αναγκαστεί ακατάλληλα να αναλάβει το ρόλο του φροντιστή άλλων σε μια περίοδο της ζωής του που άλλοι θα έπρεπε να το φροντίζουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «γονεοποίηση», κατά την οποία το παιδί αναλαμβάνει το ρόλο ενός ενήλικα, συχνά με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ευημερία του παιδιού. Αυτή η μετατόπιση της ευθύνης συμβαίνει ανεξάρτητα από την οικονομική στήριξη.

Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να καλύψει το συναισθηματικό κενό που καλείται στη συνέχεια να καλύψει το παιδί. Εν ολίγοις, όταν ο πιο λειτουργικός γονέας αφήνει το παιδί του και τον ευάλωτο σύζυγό του για να ξεφύγει από τον ρόλο του ως φροντιστή, συχνά βάζει την ευημερία του πάνω από την ευημερία του παιδιού του.

2. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να γίνει ο μοναδικός φροντιστής του ενός ή και των δύο γονέων σε μεγάλη ηλικία

Πολύ πέρα από τις παρούσες συνθήκες ενός διαζυγίου, υπάρχει συχνά μια ανομολόγητη αλλά συντριπτική μακροπρόθεσμη ευθύνη που μετατίθεται στο παιδί, όταν ένας γονέας φεύγει. Όταν ένας γονιός εγκαταλείπει την οικογένειά του, συχνά μπορεί να θέτει το παιδί του ως τον μοναδικό φροντιστή του ενός ή και των δύο στα γηρατειά. Αυτή η ευθύνη μπορεί κάλλιστα να εμποδίσει την ανάπτυξη του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Για παράδειγμα, ως ενήλικας, το παιδί μπορεί να αναγκαστεί να αναστείλει τις σπουδές του για να φροντίσει τον έναν από τους γονείς, ενώ ο άλλος είναι ζωντανός και καλά με μια νέα ζωή. Αν δεν υπήρχε το διαζύγιο, ο υγιής γονέας θα φρόντιζε τον άλλο και η ζωή του ενήλικου παιδιού δεν θα είχε επηρεαστεί τόσο πολύ. Αυτός ο μακροπρόθεσμος παράγοντας σπάνια λαμβάνεται υπόψη όταν νεότερα ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο, ωστόσο θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο μέλλον του παιδιού.

3. Μια νέα σχέση ή μια νέα οικογένεια έχει προτεραιότητα

Πολύ συχνά, ο ένας ή και οι δύο γονείς δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες για συντροφικότητα, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στο παιδί. Λόγω τόσο της αγάπης για το σύζυγό τους όσο και της ενσυναίσθησης για το παιδί, πολλοί θετοί γονείς είναι θαυμάσια υποστηρικτικοί, θετικές επιρροές στη ζωή των θετών παιδιών τους. Όμως, χάνουν την επαφή και το δέσιμο με το βιολογικό τους παιδί, αφήνοντάς το εκτεθειμένο συναισθηματικά.

4. Η κληρονομιά του παιδιού θα μειωθεί ή θα απαλειφθεί πλήρως

Ένα άλλο κρυφό τίμημα του διαζυγίου που μπορεί να πληρώσουν τα παιδιά είναι το ενδεχόμενο να λάβουν τελικά ελάχιστη ή και καθόλου κληρονομιά από τον έναν ή και από τους δύο γονείς. Η σημασία της διαγενεακής οικονομικής συνεισφοράς  για την οικονομική επιτυχία ενός ατόμου στη ζωή έχει τεκμηριωθεί επαρκώς επιστημονικά. Όπως και με τη φροντίδα σε μεγάλη ηλικία, τα ζητήματα κληρονομιάς μπορεί να φαίνονται σαν ένα μακρινό και ασήμαντο ζήτημα κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.

Όμως, τα παιδιά από προηγούμενους γάμους μπορεί να αποκλειστούν από την κληρονομιά υπέρ του νέου συζύγου ή της νέας οικογένειας, δημιουργώντας ένα κενό στη διαγενεακή οικονομική ενίσχυση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. Οι γονείς που χωρίζουν μπορεί να είναι φρόνιμο να διερευνήσουν με νομικό σύμβουλο κατά πόσον μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο άλλος γονέας θα παρέχει στο παιδί τους ισότιμα με οποιονδήποτε μελλοντικό σύζυγο ή παιδιά.

Αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας (ACEs) και ψυχοθεραπεία

Οι παραπάνω γενικοί δείκτες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πλήρη κατάλογο και ενδέχεται να υπάρχουν μεμονωμένες εξαιρέσεις. Γενικά, όσες περισσότερες αρνητικές εμπειρίες έχει βιώσει ένα άτομο στην παιδική του ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για μακροπρόθεσμο κίνδυνο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία ως ενήλικας, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, το άγχος, η χρήση ουσιών, ο χρόνιος πόνος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι διαζευγμένοι γονείς μπορούν να θέσουν τα παιδιά τους σε προτεραιότητα, συμβουλευόμενοι έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας σε περίπτωση που σκέφτονται το διαζύγιο. Ο επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση για υγιείς αποφάσεις χωρισμού, για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ACEs και άλλους παράγοντες για να βοηθήσει τους γονείς να αποφύγουν να θέσουν το παιδί σε δυνητικά επιβλαβείς συνθήκες (είτε χωρίζοντας είτε παραμένοντας μαζί).

Νομικοί μπορούν να συμβουλεύσουν τους γονείς σχετικά με τις επιλογές για την προστασία των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των παιδιών τους όσον αφορά τη φροντίδα, τις σπουδές και την κληρονομιά, εκτός από τα ψυχολογικά ζητήματα. Οι γονείς μπορούν επίσης να εξετάσουν προσεγγίσεις επιμέλειας με επίκεντρο το παιδί.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/shrink-mindset/202111/will-your-child-pay-hidden-price-in-divorce

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση