Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ενώ είμαστε σε μια σχέση

Ίσως να οφείλεται σε έλλειψη εγγύτητας ή να σχετίζεται με προβλήματα που αντιμετωπίζατε πριν ή εκτός σχέσης.

Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ενώ είμαστε σε μια σχέση

Δεν χρειάζεται να είστε κοινωνικά απομονωμένοι για να νιώθετε μοναξιά. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση ή ακόμα και σε μια οικογένεια με πολλά αδέλφια. Μπορεί να ζούμε σε κοινό σπίτι με φίλους και πάλι να αισθανόμαστε μόνοι.

Η μοναξιά είναι μια αρνητική κατάσταση στην οποία αισθανόμαστε δυσφορία ή «κοινωνικό» πόνο. Μπορεί να νιώθουμε μόνοι, άδειοι ή ενδεχομένως και ανεπιθύμητοι. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε ένα τέτοιο συναίσθημα μέσα σε ένα πλήθος ή με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Αυτό το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης συχνά λαμβάνει χώρα ακόμη και αν βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.

Advertisment

Εδώ επικεντρωνόμαστε στα συναισθήματα μοναξιάς παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια ερωτική σχέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να φαίνεται να μην έχει νόημα, ειδικά αν νιώθετε μόνοι καθώς κάθεστε στο τραπέζι του δείπνου δίπλα στο σημαντικό σας πρόσωπο. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν μοναξιά ενώ βρίσκονται σε σχέση και συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτού του συναισθήματος.

Η μοναξιά σε έξαρση

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η μοναξιά αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Μια νέα έκθεση του Χάρβαρντ δείχνει ότι το 36% των Αμερικανών αισθάνεται βαθιά μοναξιά, συμπεριλαμβανομένου του 61% των νεαρών ενηλίκων και του 51% των μητέρων με μικρά παιδιά. Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με τους πολλούς περιορισμούς και τα λουκέτα, η μοναξιά έχει αυξηθεί σημαντικά. Μεταξύ των ζευγαριών, συχνά αποτελεί πρόκληση όταν το ένα άτομο αισθάνεται μοναξιά στη σχέση. Μερικές φορές, και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται απομονωμένοι.

Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ενώ είμαστε σε μια σχέση

Αν αισθάνεστε μοναξιά, ίσως ένας από τους δύο σας έχει αποτραβηχτεί. Ή και οι δύο σας έχετε απομακρυνθεί και δεν είστε τόσο κοντά όσο παλιά. Καταστασιακές πιέσεις, όπως το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών ή να αφιερώνετε αργά το βράδυ σε επαγγελματικά σχέδια, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη μεταξύ των ζευγαριών.

Advertisment

Μπορεί να είστε πολύ κουρασμένοι για να επανασυνδεθείτε ώστε να ξαναβρείτε οικειότητα. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ πιεσμένοι (ή κουρασμένοι) για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι προκαλεί τα συναισθήματά σας και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να νιώθετε μοναξιά παρόλο που είστε σε σχέση είναι ότι προσπαθείτε να καλύψετε ένα κενό που δεν έχει καθόλου να κάνει με τη σχέση. Αυτό το κενό μπορεί να είναι κάτι που ο σύντροφός σας δεν μπορεί λογικά να καλύψει για εσάς.

Σημάδια μοναξιάς σε μια σχέση

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορεί να υποδηλώνουν συναισθήματα μοναξιάς σε μια σχέση:

– Εάν αισθανόμαστε μοναξιά ακόμη και όταν βρισκόμαστε σωματικά κοντά με τον σύντροφό μας, ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

– Αν παρατούμε ότι η επικοινωνία μας είναι ελλιπής και είμαστε θλιμμένοι και απογοητευμένοι, αυτό είναι ένα σημάδι.

– Αν δεν είμαστε πλέον πρόθυμοι να μοιραστούμε ιστορίες από την καθημερινότητά μας (που περιλαμβάνει την εργασία, την οικογένεια και τους φίλους) με τον σύντροφό μας, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία.

– Αν σταματήσαμε να κάνουμε σεξ, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι δεν είμαστε καλά μέσα στη σχέση.

– Αν επιδιώκουμε να αποφεύγουμε τον χρόνο με τον σύντροφό μας και λέμε στον καλύτερό μας φίλο ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ίσως είναι φρόνιμο να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε τι συμβαίνει.

Πώς να ανακουφιστούμε από τη μοναξιά σε μια σχέση

Αν αισθάνεστε μοναξιά στη σχέση σας, παρακάτω προτείνονται ορισμένοι τρόποι για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.

Συζητάμε τα συναισθήματά μας με τον/τη σύντροφο

Υπενθυμίστε στο άλλο άτομο ότι δεν κατηγορείτε ή επικρίνετε με κανέναν τρόπο, αλλά θέλετε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια, μοιραστείτε ότι νιώθετε πραγματικά μοναξιά. Ίσως πρέπει και οι δύο να κάνετε αλλαγές. Ή αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια συναισθήματα που έχετε πριν από τη σχέση και τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αντί να στέλνετε μηνύματα στο/στη σύντροφό σας, κάντε ένα τηλεφώνημα. Ή ακόμα καλύτερα, συναντηθείτε μαζί του για ένα γρήγορο ποτό στο αγαπημένο σας σημείο. Στοχεύστε στο να επικεντρωθείτε στη σύνδεση με τον σύντροφό σας.

Κάνουμε κάτι ωραίο γι’ αυτόν/αυτή

Αν ο σύντροφός σας αγαπά τη λογοτεχνία, αγοράστε του ένα βιβλίο που δεν έχει διαβάσει. Ή προσφερθείτε να πάτε τα παιδιά για παγωτό μετά το σχολείο, ώστε ο/η σύντροφός σας, που εργάζεται από το σπίτι, να κάνει ένα διάλειμμα και να παίξει για λίγο ένα βιντεοπαιχνίδι.

Εθελοντισμός

Σκεφτείτε τους άλλους και προσφέρετε. Αν αγαπάτε τα ζώα, ίσως μπορείτε και οι δύο να εργαστείτε εθελοντικά σε ένα καταφύγιο ζώων.

Αγκαλιές

Να είστε σωματικά στοργικοί. Όταν αγκαλιάζετε τον/τη σύντροφό σας, απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη (που συχνά αποκαλείται “ορμόνη της αγάπης”). Όταν αγγίζετε ο ένας τον άλλον, θα νιώσετε μια αίσθηση εγγύτητας. Θα αποκτήσετε επίσης βαθύτερα συναισθήματα σύνδεσης, δεσμού και εμπιστοσύνης.

Καλλιεργούμε άλλες σχέσεις

Τηλεφωνήστε στον φίλο σας ή περάστε χρόνο με την αδελφή σας. Μην ξεχνάτε να καλλιεργείτε τις άλλες σημαντικές σχέσεις σας. Θα σας υπενθυμίσουν ότι αγαπάτε τους άλλους και ότι εσείς οι ίδιοι αγαπιέστε.

Δοκιμάζουμε τη θεραπεία ζεύγους

Μιλώντας σε έναν θεραπευτή ζευγαριών, μπορείτε να μάθετε αποδεδειγμένες δεξιότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά. Στηριχτείτε σε αυτόν τον επαγγελματία για να σας καθοδηγήσει προσωπικά ή μαζί σε τρόπους για να μην αισθάνεστε απομονωμένοι μέσα στη σχέση.

Φυσικά, αν τα προβλήματα είναι βαθιά εγκαθιδρυμένα στη σχέση και αν δεν υπάρχει πρόθεση από την άλλη πλευρά να αλλάξει αυτό, υπάρχει πάντα η επιλογή του χωρισμού.

Πηγή:

www.verywellmind.com/what-to-do-when-you-re-feeling-lonely-in-a-relationship-5203962

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας όταν είμαστε πληγωμένοι
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση