Δήμος Τρικκαίων: Πρωτοπορεί και κατασκευάζει το πρώτο «παθητικό σχολείο»

Ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοπόρος με πολλές καινοτομίες, έρχεται αυτή τη φορά να βάλει τα γυαλιά σε πολλούς άλλους δήμους!

Δήμος Τρικκαίων: Πρωτοπορεί και κατασκευάζει το πρώτο «παθητικό σχολείο»

Η θεσσαλική πόλη απασχολεί όλο και πιο συχνά την επικαιρότητα με ειδήσεις θετικές, αισιόδοξες, απροσδόκητες ορισμένες φορές. Θυμάστε ότι τα Τρίκαλα θεωρούνται σήμερα η πιο ψηφιακή πόλη της χώρας; Από το 2005 λειτουργεί δημοτικό ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ, που καλύπτει το σύνολο της πόλης και προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοπόρος με πολλές καινοτομίες  έρχεται αυτή τη φορά να βάλει τα γυαλιά σε πολλούς άλλους δήμους, πραγματοποιώντας δράσεις που στόχο έχουν  την προστασία του περιβάλλοντος, κατασκευάζοντας παθητικά κτήρια για διάφορες χρήσεις.

Advertisment

Με στόχο την εξυπηρέτηση των νηπίων σε μια  περιοχή του δήμου και τη συμβολή στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ο Δήμος Τρικκαίων κατασκευάζει το πρώτο διδακτήριο ως παθητικό κτήριο.

Δηλαδή, ως κτήριο που διατηρεί όλον το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και, επομένως, μικρή επιβάρυνση για θέρμανση.

Πρόκειται για το διδακτήριο του 20ου Νηπιαγωγείου όπου θα ιδρυθεί το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.

Advertisment

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει δημοσιοποιήσει τον σχετικό διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του και αναμένει την ανάδειξη εργολάβου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 695.000€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το διδακτήριο επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση νηπιαγωγείου στην περιοχή. Θα είναι χωρητικότητας 50 νηπίων και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.253,44 τ.μ., με 2 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκη, λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής.

Ταυτοχρόνως θα είναι «παθητικό», δηλαδή θα κατασκευαστεί με τις διατάξεις που στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση των κατάλληλων υλικών στην κατασκευή του.

Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το νηπιαγωγείο, εξασφαλίστηκε μετά από πενταετή προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων. Απο το 2015 τέθηκε ως στόχος το να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Πούλιου, η πρώην ΤΑΞΥΠ. Από τα Χριστούγεννα του 2020, η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού απέδωσε και προχωρά η διαδικασία ανάπλασης του χώρου και της περιοχής.

Έτσι στον χώρο θα κατασκευαστούν – ιδρυθούν:

– Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων – Υπ. Πολιτισμού

– Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας

– το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, ενώ

– προωθείται η ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία.

Αλλά οι κτιριακές παρεμβάσεις του Δήμου που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος δεν σταματούν στο νηπιαγωγείο.  Επεκτείνονται και σε άλλες κατασκευές.

Πρόκειται για το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών στη Βαρούσι. Η διαφορά έγκειται στο ότι το 20ο Νηπιαγωγείο θα είναι το πρώτο εκ βάθρων παθητικό κτήριο που θα κατασκευαστεί, ενώ το κτήριο πολιτισμού ανακατασκευάζεται σε ήδη υπάρχον αρχοντικό. Έπεται, δε, τρίτο κατά σειρά παθητικό κτήριο, που θα προκύψει από τη μετατροπή χώρου παλιών αγροτικών αποθηκών στην περιοχή της «Πράσινης Γωνιάς», σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση