Εγκεφαλικό: Στοιχεία δείχνουν ότι χτυπά έναν στους τέσσερις ανθρώπους

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου απειλεί έναν στους τέσσερις ανθρώπους, ενώ έχει καταστεί το νούμερο ένα αίτιο αναπηρίας.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου απειλεί έναν στους τέσσερις ανθρώπους, ενώ έχει καταστεί το νούμερο ένα αίτιο αναπηρίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές 9 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη έχουν υποστεί εγκεφαλικό και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% μέχρι το 2040 και να ξεπεράσει στα 12 εκατομμύρια.

Advertisment

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή το συνέδριο της SAFE , 6 και 7 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου 60 εκπρόσωποι οργανισμών υποστήριξης για το εγκεφαλικό από 35 χώρες θα συναντηθούν, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους και να συζητήσουν για τις στρατηγικές που στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ήδη μεγάλου αριθμού εγκεφαλικών που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς και για τη βελτίωση της φροντίδας και της υποστήριξης.

«Η πρόληψη είναι το μέλλον»

Το 80% των εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και για αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση για τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό ώστε να υπάρξει άμεση δράση και μεταφορά στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε θρομβεκτομή ή θρομβόλυση και γενικότερα να αντιμετωπιστεί.

Advertisment

Το εγκεφαλικό είναι η νούμερο ένα αναπηρία του κόσμου. Η αναπηρία που αφήνει είναι πολύ τρομακτική και για τον ίδιο τον άνθρωπο που παθαίνει εγκεφαλικό αλλά και για όλη την οικογένεια, γιατί μέσα σε μισή ή σε μία ώρα ένας άνθρωπος που ήτανε ικανός στη δουλειά του και στην κοινωνία, μπορεί να χάσει όλες τις λειτουργίες του, την ομιλία του, την ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο, να παραλύσει η μισή πλευρά του σώματός του και γενικότερα να έχει προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή του.

Γι’ αυτό η πρόληψη και η άμεση δράση με την μεταφορά του στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνοπτικά στοιχεία από τον ελλαδικό χώρο, καθώς και πρόσφατες δράσεις των επιστημονικών εταιρειών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Εγκεφαλικό SAFE, αποτελεί τη μεγαλύτερη οργάνωση υποστήριξης ασθενών για τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη και περιλαμβάνει οργανώσεις από 35 διαφορετικές χώρες. Η συμμαχία αυτή, στοχεύει στη δημιουργία κοινών στρατηγικών για την πρόληψη, την καλύτερη ενημέρωση για τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού αλλά και συνολικά για την βελτίωση στην οργανωμένη αντιμετώπιση και αποκατάσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση