Eνεργειακή κρίση: Τα δάση της Ευρώπης απειλούνται από την υπερβολική υλοτομία

Οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι η ξέφρενη υλοτομία όχι μόνο απειλεί τα δάση αλλά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Eνεργειακή κρίση: Tα δάση της Ευρώπης απειλούνται από την υπερβολική υλοτομία

Η ενεργειακή κρίση έχει γίνει εφιάλτης για την Ευρώπη η οποία κάνει περικοπές στην ενέργεια, αφού ήδη βρισκόμαστε στα μέσα  Οκτωβρίου και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Οι χώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν λύσεις.

Για πολλούς Ευρωπαίους, το βασικό μέλημα είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουν ζεστοί τους επόμενους μήνες. Η ανησυχία γίνεται όλο και πιο πιεστική καθώς πλησιάζει η ψύχρα του χειμώνα και η απελπισία για θερμότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος.

Advertisment

Η Γαλλία με διάταγμα κόβει εξ αποστάσεως για 2 ώρες τη θέρμανση των θερμοσιφώνων για 4,3 εκατομμύρια πελάτες που έχουν ψηφιακό μετρητή.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος το χειμώνα, καθώς οι εισαγωγές ρεύματος από Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία όπως και η επάρκεια φυσικού αερίου τίθενται εν αμφιβόλω.

Αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις πιθανές διακοπές ρεύματος, πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ χαλαρώνουν τους κανόνες υλοτομίας και ενθαρρύνουν τους πολίτες να καίνε ξύλα για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά.

Advertisment

Αντίθετα, οι ακτιβιστές οι ΜΚΟ και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση περισσότερης ξυλείας για καύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση δασών και αύξηση της παράνομης υλοτόμησης, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Η υλοτόμηση προστατευόμενων δασών προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια είναι «τρελή» και «πολύ, πολύ καταστροφική», δήλωσε  ακτιβίστρια για τη βιοποικιλότητα της Greenpeace Ουγγαρίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη τα δάση στην Ουγγαρία είχαν υποστεί ζημιά από τους καλοκαιρινούς καύσωνες.

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η υλοτομία και οι φυτείες μονοκαλλιέργειας μπορούν να βλάψουν τη βιοποικιλότητα και θα δυσκολέψουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων ενώ επισημαίνουν  ότι η καύση ξύλου απελευθερώνει επιβλαβείς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων μικροσωματιδίων τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Αν και η υλοτομία δεν έχει αυξηθεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία, το πρόβλημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στη Ρουμανία, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θερμαίνει ήδη τα σπίτια του με ξύλα, η κυβέρνηση έχει περιορίσει την τιμή των καυσόξυλων για να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας – ένα μέτρο που η WWF προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την παράνομη υλοτομία. Η Ρουμανία ελέγχεται ήδη από την ΕΕ επειδή δεν σταμάτησε την παράνομη υλοτομία στα προστατευόμενα δάση Natura 2000.

Η Σλοβακία έχει ήδη καταγράψει αύξηση της παράνομης υλοτομίας και της κλοπής ξυλείας το καλοκαίρι.

Η Ουγγαρία, τον Αύγουστο ήρε τις διατάξεις που απαγόρευαν την υλοτομία σε προστατευόμενα δάση.

Η Λετονία έχει εγκρίνει την υλοτόμηση νεότερων δέντρων, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος της Λιθουανίας ζήτησε από την κρατική δασική εταιρεία να αυξήσει τη «συγκομιδή» ξύλου για να ενισχύσει τον εφοδιασμό βιοενέργειας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας είναι η μόνη που αντιστέκεται για την ώρα στις εκκλήσεις της αγοράς για αύξηση της υλοτομίας.

Στην Πολωνία, «πολλοί άνθρωποι» είναι απασχολημένοι με το κόψιμο δέντρων ώστε να μαζέψουν αρκετά ξύλα για το χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ Polish Smog Alert. Ο ηγέτης της χώρας  τον περασμένο μήνα ενθάρρυνε τους πολίτες «να κάψουν σχεδόν τα πάντα, φυσικά εκτός από λάστιχα και παρόμοια επιβλαβή πράγματα» για να ζεσταθούν.

Οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι η ξέφρενη υλοτομία όχι μόνο απειλεί τα δάση αλλά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς εάν το ξύλο καεί αμέσως μετά την κοπή, εξακολουθεί να περιέχει πολλή υγρασία και εκπέμπει περισσότερα τοξικά σωματίδια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
«Καταψύχοντας» ξανά τη γη | Το σχέδιο των ειδικών για τη διάσωση της Αρκτικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση