Έρευνα: Όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν έναν κοινό πρόγονο!

Μια γενετική μετάλλαξη σε ένα άτομο στην Ευρώπη πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ανάπτυξη των μπλε ματιών.

Έρευνα: Όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν έναν κοινό πρόγονο!

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα μπορούν να «διαβαστούν» στα μάτια των ανθρώπων. Τα μπλε μάτια είναι ένα σπάνιο και πολύ όμορφο χρώμα ματιών. Λέγεται ότι οι γαλανομάτηδες είναι ρομαντικοί και ονειροπόλοι. Είναι ευάλωτοι και ευαίσθητοι, προσβάλλονται εύκολα και παίρνουν τα πάντα, πάρα πολύ σοβαρά, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο,  να πέφτουν σε κατάθλιψη. Πρόσφατα διαπιστώθηκε πως έχουν όλοι έναν κοινό απόγονο!

Σύμφωνα με μελέτες που έκαναν κάποιοι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, φαίνεται ότι μια γενετική μετάλλαξη σε ένα άτομο στην Ευρώπη πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ανάπτυξη των μπλε ματιών.

Advertisment

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλάζια μάτια στον πλανήτη είναι απόγονοι του ίδιου ατόμου, του ανθρώπου στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό, αναφέρει μελέτη  των Δανών ερευνητών.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή μελετώντας το γονίδιο  το οποίο καθορίζει το επίπεδο της καφέ χρωστικής στο ανθρώπινο μάτι, για πολλά χρόνια.

Απέδειξαν  ότι η γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε μπλε μάτια προέρχεται από ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο, το οποίο απενεργοποιεί εντελώς  της καφέ χρωστικής. Μία μετάλλαξη αραίωσε τις καφέ χρωστικές του ματιού, με αποτέλεσμα τον πρώτο γαλανομάτη άνθρωπο.

Advertisment

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Human Genetics, οι σημερινοί γαλανομάτηδες, σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά ή πράσινα μάτια, παρουσιάζουν πολύ μικρή ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής, δήλωσε στο Science Daily: «Από αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα γαλανομάτηδες συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο. Όλοι έχουν κληρονομήσει τον ίδιο γονίδιο στο ίδιο ακριβώς σημείο στο DNA τους».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση