,

Έρευνα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πυροδοτείται από ένα μικροβίωμα του εντέρου!

Ένα μοναδικό βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την πυροδότηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Έρευνα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πυροδοτείται από ένα μικροβίωμα του εντέρου!

Μικροβίωμα: Ένα μοναδικό βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την πυροδότηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για την αυτοάνοση νόσο.

Αυτό τουλάχιστον ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο .Ότι ένα μοναδικό βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την πυροδότηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για την αυτοάνοση νόσο.

Advertisment

“Η εργασία βοήθησε να διαπιστωθεί ότι μπορούμε να εντοπίσουμε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για ΡΑ με βάση ορολογικούς δείκτες και ότι αυτοί οι δείκτες μπορεί να υπάρχουν στο αίμα για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση”, αναφέρεται στα συμπεράσματα.

“Όταν εξέτασαν αυτά τα αντισώματα, το ένα είναι η κανονική κατηγορία αντισωμάτων που βλέπουμε κανονικά στην κυκλοφορία, αλλά το άλλο είναι ένα αντίσωμα που συνήθως συνδέουμε με τον βλεννογόνο μας, είτε είναι ο στοματικός βλεννογόνος, ο βλεννογόνος του εντέρου ή ο πνευμονικός βλεννογόνος. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, “Μπορεί να υπάρχει κάτι σε μια περιοχή φραγμού του βλεννογόνου που θα μπορούσε να προκαλεί ΡΑ;”

Ανακαλύπτοντας ένα νέο βακτήριο

Οι ερευνητές του CU, με τη βοήθεια μιας ομάδας  στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, πήραν τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από άτομα των οποίων οι δείκτες αίματος έδειχναν ότι διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο και τα αναμείξαν με τα κόπρανα των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για να βρουν τα βακτήρια που είχαν επισημανθεί από τα αντισώματα. Για να ελέγξουν περαιτέρω την υπόθεσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα για να φιλοξενήσουν τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Advertisment

Αυτά τα πειράματα έδειξαν ότι όχι μόνο τα βακτήρια έκαναν τα ζωικά μοντέλα να αναπτύξουν τους δείκτες αίματος που βρέθηκαν σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ΡΑ. Αλλά μερικά από τα μοντέλα έδειξαν ανάπτυξη πλήρους RA επίσης.Επιβεβαίωσαν ότι τα Τ κύτταρα στο αίμα των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα ανταποκριθούν σε αυτά τα βακτήρια, αλλά τα άτομα που κατά τα άλλα είναι υγιή δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα βακτήρια.

Μέσα από μελέτες σε ανθρώπους και ζωικά μοντέλα, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα βακτήρια ως συσχετισμένα με τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ. Προκαλούν μια ασθένεια παρόμοια με τη ΡΑ στα ζωικά μοντέλα και στους ανθρώπους, μπορούμε να δείξουμε ότι αυτό το βακτήριο φαίνεται να πυροδοτούν ανοσοαποκρίσεις ειδικές για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ένας νέος στόχος για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Εάν το μοναδικό είδος βακτηρίων οδηγεί πράγματι την ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε ΡΑ σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο,  ίσως είναι δυνατό να στοχεύσουμε τα βακτήρια με φάρμακα για να αποτρέψουμε αυτή την απόκριση. Το επόμενο πράγμα  είναι να εντοπίσουμε, σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν αυτά τα βακτήρια συσχετίζονται με άλλες γενετικές, περιβαλλοντικές και βλεννογονικές ανοσολογικές αποκρίσεις και, τελικά, την ανάπτυξη της ΡΑ», λέει ο επικεφαλής επιστήμονας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση