Γερμανικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο βυθό της Καρπάθου

Γερμανικό «Στούκα» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα νερά της Καρπάθου, ρίχνοντας φως σε μία τραγική ιστορία από τον Πόλεμο.

Γερμανικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο βυθό της Καρπάθου

Γερμανικό «Στούκα» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα νερά της Καρπάθου, ρίχνοντας φως σε μία τραγική ιστορία από τον Πόλεμο.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καρπάθου στις 9 Οκτωβρίου 1943, μετά από καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών που δέχτηκε κατά την διάρκεια αεροναυμαχίας.

Advertisment

Το ελληνικό αντιτορπιλικό ΜΙΑΟΥΛΗΣ δέχθηκε επίθεση από 4 Stuka και λίγη ώρα αργότερα περισυνέλεξε επιτυχώς 188 ναυαγούς από το H.M.S. Panther (τον κυβερνήτη 5 αξιωματικούς και 182 υπαξιωματικούς και ναύτες), το οποίο χτυπήθηκε στο ύψος του μηχανοστασίου και βυθίστηκε μέσα σε 5 λεπτά.

Τελικά, τα γερμανικά Stuka επέστρεψαν στη βάση τους με την απώλεια ενός μόνο αεροσκάφος JU 87.

Το «χτυπημένο» γερμανικό αεροσκάφος μετά από πτήση 25 ναυτικών μιλίων επιχείρησε αναγκαστική προσαιγιάλωση στην παραλία Αγνόντια ανατολικά της Καρπάθου, αλλά ανετράπη.

Advertisment

Ακαριαίος ήταν ο θάνατος του υπαξιωματικού Siegfried Martens και  τις παράπλευρες απώλειες τριών 20χρονων από τα Σπόα Καρπάθου.

Τα τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, κατηγορήθηκαν από τους Γερμανούς ότι αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα από το νεκρό πιλότο, καθώς και εξαρτήματα του αεροσκάφος με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι κατηγορούμενοι, αφού πέρασαν από στρατοδικείο, εκτελέστηκαν τα χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, Κώστα Θωκταρίδη, το αεροσκάφος έχει διαλυθεί και παραμένει στον βυθό ο κινητήρας του.

«Αναγνωρίσαμε όμως στην πάνω αριστερή πλευρά ο σειριακός αριθμός του κινητήρα Jumo. Στο στροφείο διακρίνεται ακόμη και σήμερα υπολείμματα ξύλου από τις τρεις έλικες που είχε το ΣΤΟΥΚΑ», εξηγεί ο κ. Θωκταρίδης, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας ήταν ο πλέον παραγωγικός γερμανικός αεροκινητήρας του πολέμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση