Το Hubble με μια εκπληκτική φωτογραφία έπιασε ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών!

Η NASA δημοσιοποίησε μία εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνα από ζεύγος γαλαξιών που έπιασε το τηλεσκόπιο Hubble.

Το Hubble με μια εκπληκτική φωτογραφία έπιασε ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών!

Η NASA δημοσιοποίησε μια μαγική εικόνα, αλλά εντελώς πραγματική… Πρόκειται για μία εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνα από ζεύγος γαλαξιών που έπιασε το τηλεσκόπιο Hubble.

Οι δύο αλληλεπιδρώντες γαλαξίες που αποτελούν το ζεύγος γνωστό ως Arp-Madore 608-333 φαίνεται να επιπλέουν δίπλα-δίπλα. Αν και φαίνονται γαλήνιοι και αδιατάρακτοι, οι δύο γαλαξίες στρεβλώνουν διακριτικά ο ένας τον άλλο, μέσω μιας αμοιβαίας βαρυτικής αλληλεπίδρασης που διαταράσσει και παραμορφώνει και τους δύο γαλαξίες. Η προηγμένη Κάμερα για Έρευνες του Hubble απαθανάτισε αυτήν την παρατεταμένη γαλαξιακή αλληλεπίδραση αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣΑ.

Advertisment

Οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες στο Arp-Madore 608-333 αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός αρχείου με ενδιαφέροντες στόχους για πιο λεπτομερή μελλοντική μελέτη από το Hubble, τα επίγεια τηλεσκόπια και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA. Για να δημιουργήσουν αυτό το αρχείο, οι αστρονόμοι έψαξαν τους υπάρχοντες αστρονομικούς καταλόγους για μια λίστα στόχων που απλώνονται σε όλο τον νυχτερινό ουρανό. Ήλπιζαν να συμπεριλάβουν αντικείμενα που είχαν ήδη αναγνωριστεί ως ενδιαφέροντα και αυτό θα ήταν εύκολο για το Hubble να το παρατηρήσει ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που έδειχνε.ληλεπίδραση.

Η απόφαση για το πώς θα απονεμηθεί ο χρόνος παρατήρησης του Hubble είναι μια ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία και οι παρατηρήσεις κατανέμονται για να χρησιμοποιήσουν κάθε τελευταίο δευτερόλεπτο του διαθέσιμου χρόνου Hubble. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό αλλά επίμονο κλάσμα χρόνου – περίπου 2-3% – που μένει αχρησιμοποίητο καθώς το Hubble στρέφεται για να δείξει νέους στόχους.

Προγράμματα στιγμιότυπων, όπως αυτό που κατέγραψε το Arp-Madore 608-333, υπάρχουν για να καλύψουν αυτό το κενό και να εκμεταλλευτούν τις στιγμές μεταξύ μεγαλύτερων παρατηρήσεων. Τα προγράμματα Snapshot όχι μόνο παράγουν όμορφες εικόνες, αλλά επιτρέπουν στους αστρονόμους να συλλέγουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα με το Hubble.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση