Το να μην έχεις καλό προσανατολισμό ή να χρειάζεσαι τα πάντα να παραμείνουν ίδια μπορεί να είναι σημάδια ανεπίλυτου τραύματος.
Το ανεπίλυτο τραύμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη ζωή μας. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είμαστε, το τραύμα παραμένει στο σώμα και το νευρικό σύστημα και δημιουργεί διακριτικά σημάδια που μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πλήρως. Το τραύμα είναι η βασική αιτία πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας και ως εκ τούτου απαιτεί πολύ περισσότερη προσοχή.
Advertisment
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ανεπίλυτο τραύμα είναι ένα πρόβλημα του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το τραύμα ενσωματώνεται στο νευρικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε κάθε γωνιά του σώματος και όχι μόνο στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά σωματικά/πνευματικά συμπτώματα τραύματος που εκδηλώνονται ως συμπτώματα και συμπεριφορές.
Συνήθως αναφερόμαστε στο PTSD ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, ως ένα σύνολο συμπτωμάτων που προέρχονται άμεσα από τραύμα.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Εφιάλτες/αναδρομές
- Συναισθηματική δυσφορία
- Αποφυγή/απόσπαση
- Δυσκολία στις σχέσεις
- Δυσκολίες ύπνου και φαγητού
- Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
- Υπερεπαγρύπνηση
Αναγνωρίζουμε περισσότερο το PTSD και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στη ζωή μας.Αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τα ανεπαίσθητα σημάδια τραύματος που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα καθώς προέρχονται από τα βάθη του σώματος και έχουμε ελάχιστο έλεγχο πάνω τους. Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση, καθώς μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας και με τη συμπεριφορά μας.
Advertisment
Ας δούμε 10 σημάδια ανεπίλυτου τραύματος που σπάνια αναφέρουμε ή σκεφτόμαστε. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι ενσωματωμένα στο σώμα και δείχνουν ένα πιεσμένο νευρικό σύστημα. Η ενέργεια του τραύματος δεν φεύγει ποτέ από το σώμα μας μέχρι να το επεξεργαστούμε. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα συμπτώματα είναι ότι το σώμα προσπαθεί να επεξεργαστεί και να επιλύσει την υπερβολική ενέργεια του τραύματος.
Πολλοί ψυχοθεραπευτές γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και συχνά εργάζονται για αυτά τα συμπτώματα με τους ασθενείς τους για να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα.
Τρέμουλο
Το τραύμα βρίσκεται στο σώμα ως σύνολο. Συνήθως σκεφτόμαστε συμπτώματα που προέρχονται από το μυαλό και τις σκέψεις, αλλά ορισμένα σημάδια είναι πιο ενσωματωμένα στο σώμα. Ένα από αυτά είναι το τρέμουλο. Γίνεται συχνά αισθητό σε ολόκληρο το σώμα, αλλά μπορεί να γίνει αισθητό μόνο στο στομάχι ή στα χέρια.
Δεδομένου ότι αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει ένα πρόβλημα υγείας, είναι καλύτερο επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε προβλήματα υγείας εάν εμφανιστεί αυτό το σύμπτωμα. Εάν δεν εντοπιστούν προβλήματα υγείας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ενσωματωμένου τραύματος.
Τράβηγμα του δέρματος και μαλλιών
Το μάζεμα του δέρματος και το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να είναι σημάδια πολύ σοβαρών διαταραχών. Οι συνήθειες αυτές είναι μια προσπάθεια ανακούφισης του άγχους, διόρθωσης ενός αντιληπτού ελαττώματος ή ως αυτόματη απάντηση στην ένταση.
Είναι απόλυτα συνδεδεμένο αυτό το σύμπτωμα με το τραύμα. Συχνά αυτές οι συμπεριφορές αναπτύσσονται ως μέρος της διάσπασης ή της απόκρισης σε τραύμα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό για να ηρεμήσουν και να αποσπάσουν την προσοχή από τον εσωτερικό τους κόσμο.
Ξεχνώντας απλά πράγματα
Το μυαλό μας συχνά προκαλεί μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού τραύματος, έτσι βγαίνουμε από την κατάσταση. Ένα από τα συμπτώματα PTSD είναι η αμνησία, που σημαίνει ότι ξεχνάμε εντελώς το τραυματικό γεγονός. Πολλοί από εμάς μπορεί να μην γνωρίζουμε καν ότι έχουμε αμνησία. Ωστόσο, ένα από τα σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει τραύμα είναι η λήθη. Αυτό είναι ένα πιο λεπτό σημάδι από την ολική αμνησία.
Λόγω τραύματος, ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα μπορεί να αφαιρέσουν τη μνήμη του γεγονότος για να μας προστατεύσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχνάμε πολλά πράγματα στα ενήλικα χρόνια μας. Και πάλι, η λήθη μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας, αλλά αν δεν υπάρχουν προβλήματα, τότε αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι σημάδι ανεπίλυτου τραύματος.
Χρειάζεται συνεχής αλλαγή/δραστηριότητα
Η ανάγκη συνεχούς αλλαγής ή το να κάνεις πάντα κάτι είναι μια άλλη εκδήλωση της αντίδρασης στο τραύμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι διαφορετική από το να απολαμβάνεις απλώς να κάνεις πράγματα ή να εργάζεσαι σκληρά στη δουλειά ή τα χόμπι σου. Αντίθετα, είναι πιο εμμονικό και εθιστικό. Για μερικούς ανθρώπους, το άλυτο τραύμα τους κάνει να θέλουν να ξεφύγουν από τον εαυτό τους για να μην αισθανθούν τίποτα. Είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε σύγκρουση ή ζητήματα σχέσεων που μπορεί να προκαλέσουν.
Χρειάζεται τα πάντα να μείνουνε ίδια
Το αντίθετο της ανάγκης συνεχούς αλλαγής και δραστηριότητας είναι να χρειάζεται τα πάντανα παραμείνουν ίδια αποφεύγοντας την αλλαγή. Μερικές φορές, ένα ανεπίλυτο τραύμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πολύ άβολα με νέες καταστάσεις ή πράγματα που είναι «εκτός τάξης». Διατηρώντας τα πάντα ίδια, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί μια αίσθηση ελέγχου. Και πάλι, μερικοί άνθρωποι χωρίς ανεπίλυτο τραύμα μπορεί να εξακολουθούν να επιθυμούν να διατηρήσουν τα πράγματα ίδια και να ακολουθήσουν μια καθορισμένη ρουτίνα. Αλλά για εκείνους με ανεπίλυτο τραύμα, αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά εμμονική, άκαμπτη και δυσπροσαρμοστική.
Κακός προσανατολισμός
Αυτό μοιάζει με τη λήθη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, έχει να κάνει περισσότερο με το πώς βρίσκουμε τον δρόμο μας στον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι με υπόβαθρο τραύματος μπορεί να έχουν δυσκολίες με τις οδηγίες. Αυτό πηγάζει από έναν παρόμοιο μηχανισμό με την αμνησία, όπου ο νους αδειάζει από τα γεγονότα για να προστατεύσει το νευρικό μας σύστημα .
Το νευρικό μας σύστημα εκπαιδεύεται να μην είναι ποτέ «στη στιγμή» γιατί στο παρελθόν ήταν πολύ επώδυνο κάτι που έζησε. Επομένως, το νευρικό μας σύστημα δεν συνηθίζει να γνωρίζει ακριβώς πού βρισκόμαστε στον κόσμο και πώς να φτάσουμε στο επόμενο σημείο.
Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι ανησυχητικό. Το άτομο που το βιώνει μπορεί πάντα να αισθάνεται λίγο χαμένο και ποτέ δεν ξέρει γιατί.
Μετά από γέλια… κλάματα
Αυτό το σύμπτωμα δεν στα δάκρυα που συμβαίνουν όταν γελάμε πολύ. Αντίθετα, ένα άτομο αρχίζει να κλαίει μετά από πολύ γέλιο. Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι σπάνιο, ωστόσο, είναι κάτι που θέλει προσοχή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλά συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος επεξεργασίας του τραύματος από το σώμα. Αλλά μπορεί να είναι ανησυχητικό για κάποιον εάν δεν γνωρίζει ότι το σύμπτωμα σχετίζεται με τραύμα.
Λόγω κακοποίησης, πολλοί από εμάς δεν μπορέσαμε ποτέ να εκφράσουμε πράγματα όπως θλίψη ή δάκρυα. Αυτό σημαίνει ότι η θλίψη και τα δάκρυα παραμένουν στο σώμα και δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να εκφραστούν. Επίσης, το τραύμα μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς να κλάψουμε ή να λυπόμαστε. Ωστόσο, επειδή το τραύμα δεν φεύγει ποτέ από το σώμα, μπορεί να βγει σε περίεργες στιγμές όπως το κλάμα μετά το γέλιο.
Οι ειδικοί λένε ότι το γέλιο και το κλάμα έχουν παρόμοια επίδραση στο νευρικό σύστημα. Επομένως, το γέλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συγκρατημένης θλίψης, οδηγώντας σε αυθόρμητο κλάμα μετά το γέλιο.
Νιώθετε πολύ νέοι ή «ανώριμοι» κατά καιρούς
Αυτό το σημάδι του ανεπίλυτου τραύματος σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη «αναδρομής». Οι αναδρομές συμβαίνουν όταν κάτι στο άμεσο περιβάλλον μας πυροδοτεί μια σωματική ανάμνηση του τραύματος και ξαφνικά επιστρέφουμε πίσω στη στιγμή που συνέβη το τραύμα.
Οι αναδρομές είναι πολύ συγκεχυμένες επειδή συχνά δεν καταλαβαίνουμε τι μας πυροδότησε, επειδή θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό, καλοπροαίρετο ή φαινομενικά άσχετο με το τραύμα. Ωστόσο, η μνήμη του σώματός μας ενεργοποιείται και «νιώθουμε» την ίδια ηλικία που ήμασταν όταν συνέβη το τραύμα.
Το να νιώθουμε απλά νεότεροι από ό,τι είμαστε στην πραγματικότητα είναι ένδειξη αναδρομής. Η ικανότητα αναγνώρισης αυτού του αισθήματος ανωριμότητας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την επεξεργασία μιας αναδρομής στο παρελθόν και την ηρεμία της αγωνίας που συχνά συνοδεύει κάτι τέτοιο.
Σοβαρές συναισθηματικές εκρήξεις
Αυτό το σημάδι του ανεπίλυτου τραύματος είναι μεγάλο καθώς μπορεί συχνά να παρουσιάζεται με ανασφαλή συμπεριφορά τόσο για το τραυματισμένο άτομο όσο και για σημαντικούς άλλους στη ζωή του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το τραύμα ενσωματώνεται στο σώμα και στο νευρικό σύστημα.
Όταν αποθηκεύουμε θυμό, θλίψη ή θλίψη που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει ή να επεξεργαστεί, μπορεί συχνά να εκδηλωθεί ως εκρηκτικά ξεσπάσματα είτε θυμού είτε κατάρρευσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια αναδρομών τραύματος, μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια νεότερη ηλικία όπου ήμασταν συναισθηματικά απορυθμισμένοι και δεν μάθαμε ποτέ πώς να ρυθμίζουμε σωστά τα συναισθήματά μας. Για να μην αναφέρουμε ότι το τραύμα συχνά αλλάζει και επανασυνδέει το νευρικό σύστημα με δυσλειτουργικούς τρόπους. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συναισθηματικές εκρήξεις.
Υπερβολική τάξη ή αταξία
Το τραύμα συχνά μας κάνει να νιώθουμε εκτός ελέγχου στη ζωή μας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε λόγο για το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα, επομένως προσπαθούμε να ελέγξουμε όσα λίγα μπορούμε. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει στο να είσαι είτε πολύ ακατάστατος είτε πολύ τακτικός. Φυσικά, τα άτομα χωρίς τραύμα μπορεί επίσης να είναι έτσι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι συμπεριφορές είναι πιο εμμονικές και σοβαρές από το συνηθισμένο.
Το να είσαι πολύ ακατάστατος μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την έλλειψη ελέγχου. Ίσως μας επέκριναν ή μας μειώνανε όταν μαθαίναμε πώς να τακτοποιούμε το περιβάλλον μας. Ή ίσως ασυνείδητα ζητάμε βοήθεια αφήνοντας το περιβάλλον μας ακατάστατο. Ή ίσως απλώς θέλουμε να επαναστατήσουμε μη τακτοποιώντας τα πράγματα.
Το να είσαι πολύ τακτικός μπορεί να είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τον έλεγχο. Μπορεί να μην είχαμε κανέναν έλεγχο σε δύσκολες ή χαοτικές στιγμές στη ζωή μας. Αντίθετα, ελέγχουμε το περιβάλλον μας όσο το δυνατόν περισσότερο για να νιώθουμε ότι τουλάχιστον κάτι είναι σωστό ή πηγαίνει καλά.
Αυτά είναι 10 σημάδια ανεπίλυτου τραύματος που μπορεί να μην είχαμε συνδυάσει ποτε. Πιθανότατα υπάρχουν περισσότερα…
Το τραύμα είναι πολύ σωματικό ζήτημα, και ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστεί με μυστηριώδεις τρόπους. Αλλά μόλις μάθουμε περισσότερα για το πώς εκδηλώνεται το τραύμα στο σώμα, το νευρικό σύστημα και τις συμπεριφορές μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε καλύτερη επίλυση του τραύματος.