, , ,

Μητρότητα και ύπνος: Πώς ο ερχομός του μωρού επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο

Οι ειδικοί που μελετούν τον ύπνο γνωρίζουν ότι η περίοδος αυτή μεταμορφώνει ριζικά τον ύπνο μιας γυναίκας.

Μητρότητα και ύπνος: Πώς ο ερχομός του μωρού επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο

Οι ειδικοί που μελετούν τον ύπνο – αλλά και εκατομμύρια μαμάδες σε όλο τον κόσμο που έχουν περάσει από την λοχεία – γνωρίζουν ότι η περίοδος αυτή μεταμορφώνει ριζικά τον ύπνο μιας γυναίκας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μισοί γονείς με νέα μωρά στο σπίτι καταφέρνουν μόλις 3 ώρες συνεχούς ύπνου το βράδυ. Οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές αλλαγές που αλλάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό τους.

Ακόμα κι αν το μωρό κοιμάται σχετικά καλά, οι νέες μαμάδες έχουν και πάλι να αντιμετωπίσουν τη νυχτερινή εφίδρωση και τη λειτουργία του στήθους. Με λίγα λόγια, αν και η περίοδος μετά τη γέννηση είναι μοναδική σε ένταση και σε συναισθήματα, οι μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι γονείς δεν κοιμούνται καλά για τα πρώτα 6 χρόνια ζωής του παιδιού.

Advertisment

Όμως, ελάχιστα είναι γνωστά για το τι συμβαίνει στα όνειρα των γυναικών μετά τη γέννα, αν και οι ειδικοί που μελετούν τη νέα μητρότητα και πώς επαναπρογραμματίζεται ο εγκέφαλος της γυναίκας γνωρίζουν ότι πράγματι τα όνειρα αλλάζουν με εμφανείς τρόπους.

«Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές της εγκυμοσύνης, της γέννας και του θηλασμού επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και αλλάζουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, τα οποία αναπρογραμματίζουν τον τρόπο που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τον κόσμο και κινητοποιούνται για να αλληλεπιδράσουν με αυτόν», εξηγεί η Abigail Tucker, συγγραφέας που εξερευνά τη βιολογία της μητρότητας.

Τα όνειρα, γενικά, συνιστούν ακόμη ένα μυστήριο για την επιστήμη. Υπάρχει έντονος διάλογος για τους λόγους που ονειρευόμαστε. Πολλοί θεωρούν ότι τα όνειρα μας βοηθούν να επεξεργαστούμε συναισθήματα και να «τακτοποιήσουμε» νοητικά ερεθίσματα και πληροφορίες που έχουμε λάβει μέσα στην ημέρα, διαγράφοντας όλα τα αχρείαστα στοιχεία.

Advertisment

Σίγουρα ισχύει αυτό και στην περίπτωση των νέων μαμάδων, που προσπαθούν να επεξεργαστούν την τεράστια αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή τους τόσο πρακτικά, όσο και συναισθηματικά. Κι αυτές οι εγκεφαλικές διεργασίες είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους προσαρμοστικές. Η Tucker εξηγεί: «Αναπτύσσουμε μια οξυμένη επίγνωση του περιβάλλοντος, αρχίζουμε να διαβάζουμε τον κόσμο με άλλο τρόπο, πιο ενδελεχή – ειδικά το μωρό μας, αλλά και άλλα παράλληλα στοιχεία του περιβάλλοντος.

Το γεγονός ότι τα όνειρα βασίζονται κυρίως στην εικόνα θα μπορούσε να εξηγεί το γιατί είναι τόσο ζωηρά σε αυτό τον πληθυσμό. Οι αισθήσεις μας κυριολεκτικά αλλάζουν επίπεδο. Μυρίζουμε και ακούμε διαφορετικά. Αυτές οι ορμόνες που μας βοηθούν να γίνουμε μητέρες με τη φυσική έννοια αλλάζουν και το νου μας».

Ασχολούμενες συνεχώς με το νέο μωρό όλη τη νύχτα, οι νέες μαμάδες είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν αυτό που οι ειδικοί αναφέρουν ως «έναν ισορροπημένο κύκλο που περνά μέσα από διάφορα στάδια ύπνου» – συμπεριλαμβανομένου και του REM ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου τα όνειρα τείνουν είναι πιο έντονα και παραγωγικά. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν καταφέρνουν να κάνουν έναν υψηλής ποιότητας ξεκούραστο ύπνο, ακόμα κι αν μπορούν να συμπληρώσουν με διακοπές κάποιες ώρες μέσα στο βράδυ. Επιπροσθέτως, σημαίνει ότι τα όνειρά τους επηρεάζονται με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Πράγματι, ελάχιστες έρευνες έχουν εστιάσει συγκεκριμένα στα όνειρα και στη μητρότητα, αν και μια μικρή μελέτη του 2007 που ανέλυσε τα όνειρα γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, παρατήρησε μια ανοδική τάση στον αριθμό των ονείρων που περιέχουν άγχος. Τα ¾ σχεδόν των μαμάδων ανέφεραν ότι είχαν ένα όνειρο (ή περισσότερα), κατά το οποίο το μωρό τους βρισκόταν σε κίνδυνο – και πολλές ένιωθαν την ανάγκη να σηκωθούν και να βεβαιωθούν ότι το μωρό τους ήταν καλά.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι σημαντικό, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές. Κι αυτό επειδή αν οι γυναίκες γνωρίζουν από πριν και προετοιμαστούν για την πιθανότητα να βλέπουν τέτοια όνειρα, μπορούν να δοκιμάσουν να ηρεμούν τον εαυτό τους και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε βράδυ μέχρι την κούνια του μωρού για να βεβαιωθούν – κάτι που στερεί πολύτιμες ώρες ύπνου.

Οι νέες μητέρες μπορούν να ωφεληθούν από μια εκπαίδευση πάνω στη φύση και την ένταση των ονείρων μετά τη γέννα καθώς και των συμπεριφορών ύπνου ώστε να ανακουφιστούν από αχρείαστες ανησυχίες για την ασφάλεια του βρέφους και να φροντίσουν και τη δική τους ψυχική υγείας.

Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, στην λοχεία είναι οι γυναίκες να κοιμούνται όσο είναι δυνατό περισσότερο και να νιώθουν ότι έχουν τον χώρο να συζητήσουν αυτό που περνούν και σκέφτονται. Μία μικρή έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μετά τη γέννα που μπορούσαν απλώς να μιλήσουν, να μοιραστούν με κάποιον, αυτό που τους συνέβαινε ένιωθαν ψυχικά και συναισθηματικά καλύτερα.

Πηγή: www.huffpost.com/entry/womens-dreams-change-after-childbirth-heres-how

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση