«Πλούτος είναι η ικανότητα να βιώνεις πλήρως τη ζωή» | Henry David Thoreau

Ο πλούτος έχει τρεις πυλώνες: ουσιαστικές δραστηριότητες, σχέσεις με άλλους και ουσιαστικές εμπειρίες.

«Πλούτος είναι η ικανότητα να βιώνεις πλήρως τη ζωή» | Henry David Thoreau

Είναι η ευτυχία όμως ένα υποπροϊόν μιας ουσιαστικής ζωής;

Για αιώνες, φιλόσοφοι και σοφοί αναλογίζονταν τι σημαίνει να ζεις μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή. Η αναζήτηση για μια καλή ζωή είναι καθολική, αλλά το πώς βρίσκουμε την ευτυχία διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Advertisment

Ο πλούτος, η υγεία, η ευτυχία και η σοφία είναι τέσσερις πυλώνες μιας επιτυχημένης ζωής που συχνά συζητούνται μεμονωμένα. Συχνά αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές οντότητες — σχεδόν σαν να ήταν αντίπαλοι. Δεν είναι!

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι αυτά τα πράγματα αλληλοαποκλείονται, η αλήθεια είναι ότι το να έχεις οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς την απόκτηση όλων. Μαζεύονται όταν ζούμε με πρόθεση και υιοθετούμε συνήθειες που υποστηρίζουν μια καλύτερη ζωή.

Αντί να τις βλέπουμε ως ξεχωριστές έννοιες, είναι πολύ πιο παραγωγικό να βλέπουμε τον πλούτο, την υγεία, την ευτυχία και τη σοφία ως αλληλένδετους πυλώνες μιας καλής ζωής. Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους πυλώνες καθώς εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να επιτύχει μια ισχυρή βάση για μια ολοκληρωμένη ζωή δουλεύοντας και στους τέσσερις τομείς ισορροπίας.

Advertisment

Μερικοί το βλέπουν ως το κλειδί για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Άλλοι φοβούνται ότι ο κίνδυνος να πέσουμε στη φτώχεια είναι πολύ υψηλός χωρίς καλή ισορροπία μεταξύ των χρηματοοικονομικών μας περιουσιακών στοιχείων. Κανείς δεν έχει ανοσία στους στρεσογόνους παράγοντες της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, η απάντησή μας καθορίζει αν θα ευδοκιμήσουμε ή θα πέσουμε θύματα των προκλήσεων της ζωής.

«Πλούτος είναι η ικανότητα να βιώνεις πλήρως τη ζωή», λέει ο Henry David Thoreau.

Ο πλούτος είναι πολύ περισσότερο από χρήματα. Είναι η ελευθερία να κάνεις αυτό που θέλεις με χρήματα και χρόνο. Το να είσαι πλούσιος σε αυτό το πλαίσιο δεν σημαίνει ότι έχεις άφθονα χρήματα. Σημαίνει να είσαι σώφρον   με αυτά που έχεις για να μην καταλήξεις να χρεοκοπήσεις.

Όταν έχουμε μια καλή ισορροπία πλούτου, υγείας, ευτυχίας και σοφίας, βιώνουμε μια αίσθηση ολοκλήρωσης στη ζωή μας. Όσο πιο ισορροπημένη είναι η ζωή μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε και τόσο πιο σίγουροι γινόμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις συναντήσουμε.

«Υπάρχουν τρία συστατικά στην καλή ζωή: μάθηση, απόκτηση και λαχτάρα», είπε κάποτε ο Christopher Morley.

Σε έναν χαοτικό κόσμο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία . Με τόσες περισπασμούς, πιέσεις και ευθύνες που τραβούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή.

Το να είσαι πλούσιος, υγιής, ευτυχισμένος και σοφός ταυτόχρονα είναι ένας δύσκολος στόχος. Σχεδόν ακούγεται σαν πολλά να περιμένουμε από μια και μόνη ζωή. Αλλά είναι ακριβώς αυτοί οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι που οδηγούν σε μια πλούσια, γεμάτη ζωή, αν καταφέρετε να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία.

Η καλή υγεία είναι ο πρώτος πλούτος

«Οι γιατροί δεν θα σε κάνουν υγιή. Οι διατροφολόγοι δεν θα σας αδυνατίσουν. Οι δάσκαλοι δεν θα σας κάνουν έξυπνους. Οι γκουρού δεν θα σας κάνουν να ηρεμήσετε. Οι μέντορες δεν θα σας κάνουν πλούσιους. Οι σύμβουλοι σχέσεων δεν θα σας κάνουν να ταιριάζετε. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη. Σώσε τον εαυτό σου.” — Ravikant

Η καλή υγεία είναι η απόφαση να πάρετε τον πλήρη έλεγχο της αυτοφροντίδας σας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι επιλογή. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της υγείας σας, κάνετε επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη ευτυχία, την ποιότητα ζωής και την ευημερία σας. Με άλλα λόγια, το να είσαι υγιής δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει – είναι κάτι που επιλέγεις να κάνεις.

Πολλοί παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και το άγχος, επηρεάζουν την ευεξία σας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής σας.

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις είναι αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής . Λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις μόνοι σας, αναλαμβάνετε την ευθύνη της υγείας σας, κάνοντας ευκολότερο να παραμείνετε ακμαίοι.

Ο έλεγχος της υγείας και της ευεξίας σας θα σας δώσει την απαραίτητη ψυχική ενέργεια για να πάρετε σοφές αποφάσεις και να χτίσετε πλούτο. Και μαθαίνοντας πώς να ζείτε με σύνεση, θα έχετε την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτούνται για να λάβετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τα οικονομικά σας.

Η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν μιας ουσιαστικής ζωής

«Τρία βασικά στοιχεία για την ευτυχία σε αυτή τη ζωή είναι κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς και κάτι να ελπίζεις». — Τζόζεφ Άντισον

Η ευτυχία δεν είναι στόχος – γίνεσαι ευτυχισμένος όταν προσπαθείς για μια καλή ζωή. Η σοφία είναι η εφαρμογή της γνώσης στη ζωή σας.

Είτε θέλετε να είστε πλούσιοι, υγιείς, ευτυχισμένοι, σοφοί ή απλά θέλετε να απολαύσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή, χρειάζεστε συγκεκριμένες ενέργειες.

Και πρέπει να είστε πρόθυμοι να τις κάνετε  τρόπο ζωής — δεν υπάρχουν γρήγορες νίκες ή βήματα που θα γίνουν μία φορά.

«Η καλή ζωή είναι μια διαδικασία, όχι μια κατάσταση ύπαρξης. Είναι μια κατεύθυνση και όχι ένας προορισμός», λέει ο Carl Rogers.

Ο πλούτος, η υγεία, η ευτυχία και η σοφία μπορεί να σχετίζονται, αλλά δεν είναι το ίδιο. Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να κυνηγήσετε τον αληθινό προορισμό  σας .

Πλούτος μπορεί να σημαίνει καλή υγεία, ουσιαστικές σχέσεις, αξέχαστες εμπειρίες και γνώσεις για μια καλύτερη ζωή.

Ο πλούτος έχει τρεις πυλώνες: ουσιαστικές δραστηριότητες, σχέσεις με άλλους και ουσιαστικές εμπειρίες. Αυτά είναι τα μυστικά του αληθινού πλούτου — ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα υπάρχουν στην τράπεζα.

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν άμεσα την υγεία ή την ευτυχία – αν τα ξοδέψετε καλά, μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια καλή, ακόμη και ουσιαστική ζωή. Ο τρόπος που  ξοδεύετε τα χρήματά σας, έχει σημασία αν θέλετε μια ζωή με νόημα.

Τα χρήματα που δαπανώνται για εμπειρίες και για άλλους παρά για τον εαυτό σας είναι πιο πιθανό να σας κάνουν ευτυχισμένους. Οι βιωματικές αγορές – όπως οι διακοπές και οι δραστηριότητες – έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι αποτελούν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μακροπρόθεσμης ικανοποίησης από τη ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να ξοδεύετε χρήματα για άλλους ανθρώπους σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή – όπως και τα μη χρηματικά δώρα-  ο εθελοντισμός, το να κάνετε δώρο ή να βοηθήσετε κάποιον που έχει ανάγκη.

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και πλούσιος ταυτόχρονα. Θυμηθείτε, πλούτος δεν σημαίνει απαραίτητα χρήματα. θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε — μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου σας, υγιή ζωή ή να είστε περιτριγυρισμένοι από αγάπη και υποστήριξη.

«Ο πρώτος πλούτος είναι η υγεία», λέει ο Ralph Waldo Emerson.Η ικανότητα να διακρίνει κανείς τι είναι αληθινό ή σωστό είναι υπερδύναμη

Η σοφία είναι μια κατάσταση κατανόησης και γνώσης, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, όλα τα πλούτη ξεκινούν από το μυαλό.

«Η μάθηση είναι η αρχή του πλούτου. Η μάθηση είναι η αρχή της υγείας. Η μάθηση είναι η αρχή της πνευματικότητας. Η αναζήτηση και η μάθηση είναι εκεί που ξεκινά η διαδικασία του θαύματος», λέει ο Jim Rohn.

Η ευτυχία είναι μια πιο υποκειμενική έννοια, αλλά μπορεί να μετρηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Θα μπορούσε να σημαίνει να νιώθετε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας όπως είναι τώρα ή να έχετε μια θετική προοπτική για τη ζωή.

Και η σοφία μπορεί επίσης να φανεί με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει την ικανότητα να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα, να εφαρμόζεις τη σωστή γνώση στη ζωή ή να παίρνεις καλές αποφάσεις.

Όταν βρίσκεσαι σε θέση πλούτου και προνομίων, είναι εύκολο να νιώθεις ότι έχεις όλες τις απαντήσεις. Τελικά, είσαι πλούσιος, σωστά; Έχετε τους πόρους για να κάνετε ό,τι θέλετε. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις πλούσιους ανθρώπους να παίρνουν κακές αποφάσεις.

Τείνουν να ξεχνούν ότι δεν ξέρουν τα πάντα. Ξεχνούν ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες. Και ξεχνούν επίσης ότι δεν έχουν πάντα δίκιο. Σοφία είναι να ξέρεις πώς να ξοδεύεις τον πλούτο.

Ανεξάρτητα από τον ορισμό που επιλέγετε για κάθε έννοια, ο στόχος είναι ο ίδιος: θέλετε να ζήσετε μια γεμάτη και ουσιαστική ζωή.

Στον σύγχρονο κόσμο μας, όπου το κυνήγι του χρήματος είναι σχεδόν το παν για όλους, πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε την επιθυμία μας για πλούτο με την επιθυμία μας για ευτυχία, καλή υγεία και σοφία; Η διερεύνηση αυτής της ερώτησης μας οδηγεί σε μια καλή ζωή.

Η απόκτηση πλούτου, ευτυχίας, καλής υγείας και σοφίας απαιτεί χρόνο. Ενώ τα χρήματα μπορούν μερικές φορές να σας αγοράσουν την ευτυχία – και εμπειρίες ζωής που αναμφίβολα θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους – δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε γνήσια ολοκλήρωση.

Οι πραγματικά πλούσιοι άνθρωποι κατανοούν βαθύτερα τις αξίες τους και την κατεύθυνση στη ζωή, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη ικανότητα αυτοελέγχου και συνειδητής λήψης αποφάσεων.

Ένα ανοιχτό μυαλό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να ελέγξετε τον πλούτο, την υγεία, την ευτυχία και τη σοφία σας. Συνεχίστε να μαθαίνετε, να αναβαθμίζετε και να βελτιώνετε τις ιδέες σας για το σχεδιασμό μιας καλής ζωής.

«Πάντα να περπατάς στη ζωή σαν να έχεις κάτι νέο να μάθεις και θα το μάθεις», λέει ο Βέρνον Χάουαρντ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση