Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα, αλλά και το αντίστροφο. Μια ομάδα 57 διακεκριμένων ερευνητών παρουσίασε τα σημαντικότερα νέα ευρήματα με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής κλιματικής πολιτικής. Εδώ παρουσιάζουμε 5 από τα σημαντικότερα, τα οποία μάλιστα επηρεάζουν άμεσα και τη δική μας καθημερινότητα και ζωή.
5 νέες ανακαλύψεις για την κλιματική αλλαγή που διαμορφώνουν τους τρόπους αντιμετώπισης
1. Εγκυρότερα κλιματικά μοντέλα ενισχύουν την ανάγκη διακοπής των εκπομπών άνθρακα, όχι απλώς μείωσής τους
Οι επιστήμονες προβλέπουν συνεχώς πώς θα είναι ο πλανήτης μας σε λίγα χρόνια. Όσο αυτά τα μοντέλα βελτιώνονται, τόσο αλλάζουν και τα στοιχεία. Τώρα, οι ειδικοί αλλάζουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για τις επιδράσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αναφέρουν ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας δεν προβλέπεται πλέον να είναι από 1.5 βαθμό έως 4.5 βαθμούς Κελσίου, αλλά η μικρότερη αλλαγή θα ξεκινήσει από 2.3.
Advertisment
Αυτό σημαίνει ότι η μέτρια μείωση των εκπομπών άνθρακα δεν θα μας βοηθήσει να φτάσουμε τον στόχο μας. Πλέον είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πιο δραστική λύση όσο αφορά στις εκπομπές των χωρών, αφού ο χρόνος μας τελειώνει.
2. Το λιώσιμο των άλλοτε μόνιμα παγωμένων υπεδαφών εξελίσσεται σε σοβαρό ζήτημα
Τα περισσότερα μοντέλα κλιματικής αλλαγής δεν λάμβαναν υπόψη τους τις εκπομπές άνθρακα που θα μπορούσαν να προέλθουν από το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους – το στρώμα του εδάφους που βρίσκεται εδώ και αιώνες παγωμένο κάτω από τους παγετώνες. Όσο αυτό το φαινόμενο επιταχύνεται (και πάλι χάρη στις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα), οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο πια ότι το λιώσιμο του υπεδάφους θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένου και καλά θαμμένου άνθρακα και άλλων ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό το φαινόμενο εγκυμονεί κι άλλους κινδύνους, όπως την απελευθέρωση παλαιών μολυσματικών ασθενειών.
3. Η αποψίλωση των τροπικών δασών βλάπτει την ικανότητα αυτορρύθμισης του κόσμου
Καθώς απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα ολοένα και περισσότερο άνθρακα, το έδαφος κάτω από τα πόδια μας αντλεί ένα ποσοστό πίσω στη γη. Αυτή η νέα αναφορά εκτιμά ότι το 30% των «ανθρώπινων» εκπομπών άνθρακα απορροφώνται από τα φυτά. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα από τα παλιά δάση. Όμως, όταν τα κόβουμε, απελευθερώνουν ξανά πίσω στην ατμόσφαιρα αυτό το ποσοστό.
Advertisment
Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την καταστροφή ανεκτίμητων φυσικών οικοσυστημάτων, η αποψίλωση και η καύση που βλέπουμε ότι συμβαίνει στον Αμαζόνιο και την Ασία μειώνουν το ποσοστό άνθρακα που αυτά τα φυσικά οικοσύστημα μπορούν να αποθηκεύσουν, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση περισσότερο απ’ ότι θεωρούσαμε πριν.
4. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ήδη ευάλωτες κοινότητες
Γνωρίζαμε εδώ και καιρό πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πέρυσι αποκτήσαμε μια πιο καθαρή εικόνα για το πού αναμένεται να χτυπήσουν στο μέλλον. Οι ερευνητές τώρα προβλέπουν ότι αναμένονται επικίνδυνες καταιγίδες σε περιοχές που ήδη έχουν έντονη υγρασία, ενώ καταστροφικές ξηρασίες θα επηρεάσουν ήδη άνυδρες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Νότια Ευρώπη και η Αυστραλία.
Με άλλα λόγια, οι καταιγίδες θα επηρεάσουν δυσανάλογα σχετικά φτωχές περιοχές. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας να δοθεί προσοχή στα εκατομμύρια των ανθρώπων που σύντομα θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν λόγω των επιδράσεων αυτών.
5. Ο ψυχικός απολογισμός της κλιματικής αλλαγή είναι ακόμα χειρότερος απ’ ότι πιστεύαμε
Υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες που φέρνει επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Εδώ συμπεριλαμβάνεται ο αυξημένος κίνδυνος στρες και κλινικών διαταραχών (τραύμα, άγχος, PTSD ή κατάθλιψη) και μπορεί ακόμα και να προκληθεί αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονιών, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση.
Τώρα υπάρχει μια κοινή γλώσσα με την οποία μπορούμε να μιλήσουμε για το ιδιαίτερο βάρος που πέφτει στις πλάτες του ψυχικού μας κόσμου αναφορικά με την κλιματική αλλαγή: Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος, το οικολογικό άγχος, η αίσθηση τρόμου απέναντι σε ένα πιο ζεστό μέλλον, αλλά και η δυσφορία του να παρακολουθεί κανείς το φυσικό περιβάλλον – σπίτι του να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια του. Ως εκ τούτοι, οι άνθρωποι θα χρειαστούν άμεσα περισσότερους πόρους ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν αυτά τα τραυματικά συναισθήματα.
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/major-climate-change-discoveries-of-2020
www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/fe-t1i012521.php