Διαδραστικός χάρτης του Σύμπαντος: Εξερευνήστε δωρεάν 200.000 γαλαξίες!

Το Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Διαδραστικός χάρτης του Σύμπαντος: Εξερευνήστε δωρεάν 200.000 γαλαξίες!

Σε ένα σπουδαίο κατόρθωμα προχώρησαν οι  αστρονόμοι του Johns Hopkins University, κατάφεραν και δημιούργησαν έναν διαδραστικό online χάρτη του Σύμπαντος, ένα επίτευγμα  ώστε ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση. Ο δωρεάν χάρτης δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε  200.000 γαλαξίες με απίστευτες λεπτομέρειες,  κάτι που μέχρι σήμερα τα έβλεπαν μόνο όσοι είναι επιστήμονες.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε  δεδομένα που συγκεντρώθηκαν νύχτες επί δύο δεκαετίες, μέσω ενός τηλεσκοπίου που εδρεύει στο Νέο Μεξικό

Advertisment

Όπως αναφέρει ο δημιουργός του χάρτη και καθηγητής στο Johns Hopkins, Brice Ménard οι αστροφυσικοί σε όλο τον κόσμο αναλύουν αυτά τα δεδομένα εδώ και χρόνια, οδηγώντας σε χιλιάδες επιστημονικές εργασίες και ανακαλύψεις.

Αλλά κανείς δεν αφιέρωσε χρόνο, για να δημιουργήσει έναν χάρτη που να είναι όμορφος, επιστημονικά ακριβής και προσβάσιμος σε ανθρώπους που δεν είναι επιστήμονες. Στόχος μας εδώ είναι να δείξουμε σε όλους πώς μοιάζει πραγματικά το σύμπαν”.

Advertisment

Τονίζει πως “σε αυτόν τον χάρτη, είμαστε απλώς μια κουκίδα στο κάτω μέρος, μόνο ένα pixel. Και όταν λέω ‘εμείς’, εννοώ τον γαλαξία μας, τον Γαλαξία που έχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αστρονομικές εικόνες που δείχνουν έναν γαλαξία εδώ, έναν γαλαξία εκεί ή ίσως μια ομάδα γαλαξιών. Αυτός ο χάρτης δείχνει τα πάντα, σε μια πολύ, πολύ διαφορετική κλίμακα”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου
Το ελληνικό νησί που έχει την καθαρότερη παραλία στον κόσμο, σύμφωνα με κριτικές από 75 χώρες!
Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση