Έρευνα: Οι γάτες «ξέρουν» πότε τους μιλάει ο ιδιοκτήτης τους και πότε όχι!

Τα ευρήματα των ερευνητών δίνουν μια νέα διάσταση στην σχέση γάτας – ανθρώπου.

Έρευνα: Οι γάτες «ξέρουν» πότε τους μιλάει ο ιδιοκτήτης τους και πότε όχι!

Η στενή σχέση της γάτας με τον άνθρωπο διαρκεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια,  αν και οι γάτες δεν εξελίχθηκαν με την πάροδο των ετών ώστε να αλληλεπιδρούν με το αφεντικό τους σαν τους σκύλους.  Πολλές μελέτες ειδικών έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν την σχέση των γάτων με τους  ανθρώπους που ζουν μαζί τους.

Μια νέα μικρή γαλλική επιστημονική έρευνα, συμπέρανε ότι οι γάτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή του «αφεντικού» τους όταν απευθύνεται σε αυτές,  ή όταν μιλάει σε άλλους ανθρώπους, ακόμα  ξεχωρίζουν τη φωνή ενός ξένου που μιλάει στη γάτα και ανάλογα με τη φωνή που ακούνε αλλάζουν ή όχι τη συμπεριφορά τους.

Advertisment

Η νέα μελέτη ενδυναμώνει την άποψη ότι οι γάτες μπορεί να μην είναι οι «καλύτερες φίλες» του ανθρώπου, όπως οι σκύλοι, δημιουργούν όμως δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους ή με τους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Σύμφωνα με την έρευνα, η γάτα μπορεί να καταλάβει τον τόνο της φωνής του αφεντικού της και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Τα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Παρισιού στη Ναντέρ, με επικεφαλής τη δρ Σαρλότ ντε Μουζόν, αναφέρουν στο περιοδικό ζωολογίας «Animal Cognition», πως στα πειράματα που έγιναν σε 16 διαφορετικές γάτες, μελετήθηκαν οι αντιδράσεις τους σε προηχογραφημένες φωνές των ιδιοκτητών τους και σε ξένους.

Όταν άκουγαν την φωνή τους ιδιοκτήτη τους έστρεφαν τα αυτιά τους προς την φωνή, αυξανόταν η κίνηση τους στο χώρο ή διαστέλλονταν η κόρη των ματιών τους. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης μιλούσε σε κάποιον άλλο άνθρωπο, οι γάτες μείωναν τις αντιδράσεις τους καταλαβαίνοντας ότι δεν απευθυνόταν σε αυτές

Advertisment

Τα ευρήματα των ερευνητών δίνουν μια νέα διάσταση στην σχέση γάτας – ανθρώπου, ότι είναι βέβαιο πως μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρός δεσμός σε «προσωπικό» επίπεδο μεταξύ τους.

Όταν η γάτα σας δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας, φαίνεται ότι μπορεί απλώς να σας κάνει…τη δύσκολη!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση