Χάρβαρντ: Γιατί ο καρκίνος “χτυπά” όλο και περισσότερο ανθρώπους κάτω των 50 ετών;

Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1990 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Χάρβαρντ: Γιατί ο καρκίνος "χτυπά" όλο και περισσότερο ανθρώπους κάτω των 50 ετών;

Τις τελευταίες δεκαετίες σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, όλο και περισσότεροι ενήλικες κάτω των 50 ετών αναπτύσσουν καρκίνο.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Brigham and Women’s Hospital υποστηρίζει ότι, ειδικά για τους καρκίνους που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 50 ετών (καρκίνοι πρώιμης έναρξης), η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε όσα μας συνέβησαν σε νεαρή ηλικία.

Advertisment

Διαβάζοντας τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Clinical Oncology φαίνεται  ότι το πιο σημαντικό σημείο της είναι το εύρημα πως όσοι γεννήθηκαν μετά το 1990 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν, για παράδειγμα, το 1970.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε γενιά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1960 εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου πριν συμπληρώσουν τα 50 από ό,τι οι γεννημένοι το 1950 και προβλέπουμε ότι αυτό το επίπεδο κινδύνου θα συνεχίσει να αυξάνεται σε διαδοχικές γενιές» αναφέρεται στα συμπεράσματα.Αυτό πρακτικά σημαίνει  πως  οι νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότερο από ότι νόσησαν οι προηγούμενες γενιές.

Η ίδια μελέτη εξετάζει και τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι παράγοντες, στους οποίους εκτεθήκαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση των πρόωρων καρκίνων.

Advertisment

Αυτές που ξεχωρίζουν αφορούν στη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και τα βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο (το “εντερικό μικροβίωμα”). Πιθανοί παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση καρκίνου περιελάμβαναν την κατανάλωση αλκοόλ, τη στέρηση ύπνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής διαμορφώνονται πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου. Αυτό φαίνεται και στην περίπτωση της παχυσαρκίας, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν και σε παχύσαρκους ενήλικες.

Καθώς η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, βγαίνει και το συμπέρασμα ότι αυτοί οι ενήλικες είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο σε μικρότερη ηλικία, πιθανώς επειδή έχουν εκτεθεί σ’ αυτόν τον παράγοντα κινδύνου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, ορισμένοι από αυτούς τους πρόωρους καρκίνους εντοπίζονται μέσω καλύτερων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης, γεγονός που συμβάλλει στο να αυξάνονται οι περιπτώσεις νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξέτασε 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνων και διαπίστωσε ότι η γενετική σύνθεση αυτής της ασθένειας, η επιθετικότητα και η ανάπτυξη της ήταν διαφορετική σε ασθενείς που την εμφάνισαν πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ανέπτυξαν τον ίδιο καρκίνο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αυτό φαινόταν να είναι πιο συχνό σε αρκετούς τύπους καρκίνων του εντέρου (παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου). Ένας πιθανός λόγος για αυτό σχετίζεται με τη διατροφή και το μικροβίωμα μας.

Τα βακτήρια του εντέρου μεταβάλλονται από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, από τα αντιβιοτικά και από τον θηλασμό. Και καθώς οι συνήθειες μας ως προς αυτούς τους παράγοντες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο συμβαίνει και με τα βακτήρια στο έντερο μας.

Απ’ την άλλη, είναι λογικό να πει κανείς ότι αν τα υγιή κύτταρα ενός ανθρώπου προγραμματίζονται μέσα στη μήτρα, τότε το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο. Η διατροφή της μητέρας, η παχυσαρκία και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φυτοφάρμακα, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καρκίνων.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής κατά την εγκυμοσύνη, καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού στους απογόνους.

Πηγή: www.brighamandwomens.org/about-bwh/newsroom/press-releases-detail?id=4250

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τοξικές ουσίες σε απίστευτα επίπεδα εντοπίστηκαν σε παιδικά προϊόντα Shein
Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Με ποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα εκδηλώνεται
Φαρμακευτική κάνναβη: Τι δείχνει ελληνική έρευνα για τη χορήγησή της σε ογκολογικούς ασθενείς
Μεταλλικά και χημικά αντηλιακά | Ποιες είναι οι διαφορές τους (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του κάθε προϊόντος)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση