,

Με την παράσταση «Η Μικρή Ασία» κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα το θέατρο επαυξημένης πραγματικότητας

Tο σύστημα TheARtro επιτρέπει στους δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος «επαυξημένων» παραστάσεων με ψηφιακές πληροφορίες.

parastasi-mikri-asia-premiera-ellada

Η πρωτοποριακή τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας TheARtro παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, στην Ελλάδα, με την παράσταση της «Μικρής Ασίας» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στο Αμφιθέατρο.

Το TheARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmentedreality – AR) για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών, το σύστημα TheARtro επιτρέπει στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος «επαυξημένων» παραστάσεων, με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πληροφορίες κειμένου, επιπλέον ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του κοινού.

Advertisment

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε μία παράσταση σε άλλη γλώσσα, όμως οι υπέρτιτλοι, αντί να παρουσιάζονται σε κεντρικό σημείο σκηνής για όλους τους θεατές, εμφανίζονται μέσω της χρήσης των ειδικών γυαλιών, μόνο πάνω από τον ηθοποιό που μιλάει κάθε φορά (κεφαλότιτλοι) και τον ακολουθούν κατά την κίνησή του στη σκηνή. Δίπλα σας, ένας θεατής από άλλη χώρα παρακολουθεί την ίδια παράσταση, την ίδια στιγμή, ενώ στα δικά του γυαλιά οι υπέρτιτλοι εμφανίζονται στη δική του γλώσσα. Ένας θεατής με προβλήματα ακοής παρακολουθεί επίσης απρόσκοπτα την παράσταση, λαμβάνοντας «ηχητικές» πληροφορίες μέσω πλαισίων κειμένου που εμφανίζονται σε καίρια σημεία της δράσης και μόνο στα δικά του γυαλιά. Ξαφνικά, η υπόθεση του έργου προϋποθέτει το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς ή μιας καταιγίδας. Οι θεατές που κάνουν χρήση του συστήματος TheARtro μπορούν να «δουν» μέσα από τα γυαλιά τους τα εφέ αυτά ψηφιακά.

Οι δυνατότητες του TheARtro, σε αυτή την πρώτη φάση την ανάπτυξής του, φαντάζουν ήδη εντυπωσιακές, παρότι πρόκειται για ένα που λογισμικό βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ που βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έμπνευση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του TheARtro ήταν της θεατρολόγου και σκηνοθέτιδος Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία και ανέλαβε την εποπτεία του εγχειρήματος ως Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου. Η ίδια έχει αναλάβει την σκηνοθεσία της τελικής δοκιμής που θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες πραγματικής θεατρικής παράστασης στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Advertisment

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μία εκδοχή του καινούριου έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία» σκηνοθετημένο ειδικά για τις δυνατότητες του TheARtro, σε μια ξεχωριστή παράσταση που λίγοι τυχεροί θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τη χρήση των ειδικών γυαλιών.

Ενώ τα συμμαχικά πλοία παρακολουθούσαν από απόσταση την καταστροφή της Σμύρνης και τους Έλληνες να πνίγονται στις ακτές της Ιωνίας, ο Ιάπωνας καπετάνιος του Τοκέι Μαρού διατάζει τους ναύτες του να ρίξουν στη θάλασσα τα εμπορεύματα για να χωρέσει στο πλοίο όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, να τους μεταφέρει σώους στο λιμάνι του Πειραιά. Στη «Μικρή Ασία», το παράξενο ταξίδι του Τοκέι Μαρού μετατρέπεται σε μια ιστορία ιαπωνικής ομορφιάς, σε ένα συμβολικό ταξίδι το οποίο προσφέρει θεραπεία στις ψυχές των ανθρώπων που βιώνουν το ξεριζωμό και την απώλεια.

Συντελεστές

Θεατρικό Έργο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ελένη Στεργίου
Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Νικολόπουλος

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Αγγελικής Χατζημιχάλη 15

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Εναρκτήρια παράσταση αποκλειστικά για 16 δημοσιογράφους και συζήτηση με τους εμπνευστές του πρότζεκτ Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ώρα 17.00.

Παραστάσεις για το κοινό: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 19.00, 20.00, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 18:00 19:00, 20:00, 21:00, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Διάρκεια παράστασης: 30 λεπτά

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό κατόπιν αιτήματος στο theartro@highway.gr. Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των ειδικών γυαλιών στην παρούσα αρχική φάση, η χρήση τους θα γίνει μόνο από όσους θεατές έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημά τους. Όλοι οι υπόλοιποι θεατές που θα παρευρεθούν θα παρακολουθήσουν την παράσταση αδιαμεσολάβητα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση