Ανθρώπινες Σχέσεις, Προσωπικότητες

Personal Branding: Η τέχνη του να είσαι περιζήτητος | Συνέντευξη με τη Μαρία Παπάζογλου

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά τον όρο Personal Branding. Τί είναι όμως τελικά το personal branding και ποιούς αφορά; Σύμφωνα με την Career Coach Μαρία Παπάζογλου το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες που “πωλούν” τον εαυτό τους αλλά κάθε επαγγελματία ή εργαζόμενο  που θέλει να αντιλαμβάνεται και να καθορίζει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εκείνον.

Η Μαρία Παπάζογλου διοργανώνει τακτικά διαδικτυακά και διαζώσης σεμινάρια Personal Branding και με αφορμή το επόμενο που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2022, της κάναμε τις παρακάτω ερωτήσεις.

Advertisment

Κα Παπάζογλου είστε μια διακεκριμένη Career Coach. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εν συντομία τί είναι το Career Coaching και σε ποιους απευθύνεται;

Tο career coaching είναι ο «σύμμαχος» κάθε επαγγελματία που στοχεύει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, τη διάκριση, την επιτυχία και την ικανοποίηση. Πιο συγκεριμένα, η μέθοδος που έχω αναπτύξει περιλαμβάνει ατομικές συνεδρίες επαγγελματικής αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης, στοχοθεσίας καθώς και ενός σχεδίου δράσης για την υλοποίηση των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου. Έτσι, μέσα σε λίγες μόνο συναντήσεις, ο coachee φτάνει στον τελικό στόχο του: Αναπτύσσει δεξιότητες, αλλάζει τρόπο σκέψης, παρακινείται για δράση και αποτελεσματική διεκδίκηση των επαγγελματικών του στόχων.

Για να μπορέσει ένας coach να ασχοληθεί με θέματα καριέρας, χρειάζεται να εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα του coachee. Μέσα από μια σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους ώστε να βρουν εναλλακτικές και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τη ζωή και την καριέρα τους. Να μπορούν να εξελίσσονται σε οποιαδήποτε ηλικία και φάση της επαγγελματικής ζωής τους κι αν βρίσκονται. Είτε είναι ήδη έμπειρα στελέχη ή επαγγελματίες, είτε είναι στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους.

Γιατί ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο πεδίο;

Καταρχάς να μοιραστώ μαζί σας πως χαίρομαι πολύ που είχα την ευκαιρία να εισάγω και να εδραιώσω το career coaching στην Ελλάδα πριν από περίπου 8 χρόνια. Έτσι, άνοιξε ένας νέος δρόμος για όσους θέλουν να ενισχύσουν τον εαυτό τους ως επαγγελματίες και να εξελιχθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Advertisment

Οι λόγοι που με ώθησαν να εξειδικευθώ στο career coaching είναι αρκετοί:
Βίωσα η ίδια τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα στέλεχος ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Έχω περάσει κι εγώ από αυτούς τους ρόλους τα τελευταία 26 χρόνια της σταδιοδρομίας μου. Διαπίστωσα λοιπόν πως υπάρχει μια ανάγκη των επαγγελματιών για να λάβουν προσωποποιημένη υποστήριξη έτσι να επιλύσουν ζητήματα, να ξεπεράσουν εμπόδια και να αποκτήσουν νέα εφόδια. Θέλησα να προσφέρω μια λύση σε αυτό κι έτσι δημιούργησα τα δικά μου προγράμματα career coaching.

Παρατήρησα επίσης τις αδιάκοπες αλλαγές στην αγορά εργασίας που ωθούν τους επαγγελματίες να μετακινούνται όχι μόνο σε άλλη εταιρεία αλλά και σε διαφορετικούς κλάδους και αντικείμενα. Η πολυσυζητημένη αλλαγή καριέρας ήταν και το δικό μου βίωμα καθώς έχω ήδη αλλάξει αντικείμενο εργασίας τρεις φορές στην μέχρι τώρα καριέρα μου. Tο δικό μου κίνητρο ήταν οι προσωπικές μου φιλοδοξίες για αυτοπραγμάτωση που με έστρεφαν προς νέες κατευθύνσεις. Είχα αποφασίσει από την πρώτη ημέρα που εργάστηκα πως θα ασχοληθώ μόνο με αντικείμενα και ρόλους που πραγματικά αγαπώ και με εκφράζουν. Γι΄αυτό και προέκυψαν οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της πορείας μου.

Βεβαίως, η διαδικασία αλλαγής καριέρας απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και γνώσεις τις οποίες πλέον μπορώ να μεταλαμπαδεύσω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε για τη δική τους αλλαγή και ανάπτυξη καριέρας.

Maria Papazoglou

Αναφέρεστε συχνά στο personal branding και τη σημασία του στην επαγγελματική επιτυχία. Ποιους επαγγελματίες αφορά και τί είναι ακριβώς το Personal Branding;

Personal branding είναι η εικόνα και η άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Είναι το προσωπικό και επαγγελματικό μας αποτύπωμα και ο τρόπος που προωθούμε στρατηγικά τον εαυτό μας. Είναι η άποψη που σχηματίζουν για εμάς όσοι μας γνωρίζουν, όσοι συνεργάζονται ή θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Είναι λοιπόν η επαγγελματική ταυτότητα και φήμη που έχουμε διαμορφώσει για τον αυτό μας, στο χώρο που εργαζόμαστε ή επιχειρούμε.

Φροντίζουμε όμως με την ανάλογη προσοχή αυτή την τόσο σημαντική παράμετρο; Η καθημερινότητα μου ως career coach είναι γεμάτη από ικανότατους δυναμικούς επαγγελματίες και στελέχη που αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: Διαθέτουν τα προσόντα ενώ δεν έχουν ακόμα καταφέρει να τα αναδείξουν. To αποτέλεσμα είναι να μην εξελίσσονται όπως θα άξιζαν και μοιραία να νιώθουν απογοήτευση και έλλειψη κινήτρου.

Το Personal Branding δίνει τη λύση. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ο κάθε επαγγελματίας προκειμένου να επενδύσει στον εαυτό του. Και αυτό ισχύει για κάθε εργαζόμενο, στέλεχος, ελεύθερο επαγγελματία ή επιχειρηματία ο οποίος θέλει να ανέβει και να πετύχει ακόμα περισσότερα. Να δημιουργήσει και να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, χτίζοντας εικόνα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ότι άλλο θεωρεί σημαντικό για την εξέλιξή του.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ένα επιτυχημένο personal brand?

Ίσως να περιμένετε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση αναφέροντας κάποια ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής. Κι όμως. Επιτυχημένο personal brand μπορεί να έχει ο κάθε επαγγελματίας σε όποιον κλάδο και ιεραρχική θέση κι αν βρίσκεται. Μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος που μας εξυπηρετεί στις καθημερινές μας αγορές και ανάγκες και μας εντυπωσιάζει με την ευγένεια, το χαμόγελο ή την προσεγμένη εμφάνισή του. Ίσως ένας επιστήμονας στον οποίο απευθυνόμαστε ανά περίπτωση λόγω του κύρους και της ασφάλειας που μας δημιουργεί η συνεργασία μαζί του. Ο συνάδελφός μας στο διπλανό γραφείο ο οποίος είναι πρόθυμος για συνεργασία και αποτελεί ένα χρήσιμο και αξιόπιστο μέλος στην ομάδα. Μπορεί να είναι ο διευθυντής μας που μέσα από το δικό του καλό παράδειγμα συμπεριφοράς μας ωθεί να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

Άρα, επιτυχημένο personal brand έχει ο κάθε επαγγελματίας που βρίσκεται σε έναν ρόλο που του ταιριάζει και που με την εμφάνιση, την εικόνα, την ομιλία και τη συμπεριφορά του τιμά και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο αυτό το ρόλο. Για το λόγο αυτό το personal branding είναι απαραίτητο σε κάθε έναν εργαζόμενο, στέλεχος, ελεύθερο επαγγελματία και επιχειρηματία.

Κα. Παπάζογλου, στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου θα διοργανώσετε ένα workshop με τίτλο «PERSONAL BRANDING: Δημιούργησε τον καλύτερο επαγγελματικό εαυτό σου». Μπορείτε να μας πείτε τι θα αποκομίσει όποιος το παρακολουθήσει και πώς θα ωφεληθεί ώστε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του;

Πράγματι σε λίγες ημέρες θα έχω την ευκαιρία να επαναλάβω ζωντανά και μέσω διαδικτύου αυτό το πολύ επιτυχημένο διαδραστικό εργαστήρι μαζί με μια εκλεκτή ομάδα συμμετεχόντων. Θα μάθουμε βήμα-βήμα όλους τους τρόπους για να χτίσουμε το δικό μας Personal Brand. Έτσι, ο κάθε συμμετέχον θα μπορεί να πετύχει τους επαγγελματικούς στόχους που θα θέσει για τον εαυτό του.

Η βάση αυτού του workshop είναι η επαγγελματική αυτογνωσία, η έμπνευση και η ενδυνάμωση με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του επαγγελματικού μας εαυτού. Θα εντοπίσουμε λοιπόν τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες δεξιότητες πού μπορούν να αναδείξουν το προφίλ μας και να μας διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό. Θα μάθουμε πώς να θέτουμε σωστά τους επαγγελματικούς μας στόχους έτσι ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να τους κατακτήσουμε.

Θα συζητήσουμε πάνω στις καλύτερες πρακτικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε περίπτωση. Το πως να φροντίσει την εμφάνιση του, την εικόνα, τη γλώσσα σώμματος, την ομιλία, τη φωνή και τη συμπεριφορά του.

Σημαντικό κεφάλαιο στο εργαστήρι μας κατέχουν τα social media καθώς θα μάθουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις πλατφόρμες αυτές για να αναδείξουμε τον επαγγελματικό μας εαυτό.

Θα συνεργαστούμε με τον κάθε συμμετέχοντα στενά και μεθοδικά προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό το 3ήμερο έτοιμοι για εποικοδομητικές αλλαγές και δράση από την επόμενη κιόλας στιγμή.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο mariapapazoglou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θα είμαι εντάξει, σε βεβαιώνω. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που με κάνουν να χαμογελώ. Έχω βρει τον εαυτό μου ξανά, ακόμα και τα πρωινά,

Η ανησυχία για τη βία στο σχολείο δεν αφορά μόνο τους γονείς των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, βίας ή αποκλεισμού, αλλά και τους

Είτε είστε γονέας για πρώτη φορά είτε όχι, υπάρχουν ορισμένοι μύθοι για γονείς που αξίζει να γνωρίζετε.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ»της

Στη «μάχη» για μια ισορροπημένη διατροφή, που μας εξασφαλίζει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού μας, μπορεί να πέφτουμε σε πολλές

Το άρωμα που δεν γνωρίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον,  θα γίνει το όχημα για ένα ατομικό αλλά και συλλογικό ταξίδι , μέσα από το 1ο Αρωματικό Συμπόσιο

Μπορεί ένα δομικό υλικό, να αποτελέσει καταφύγιο για τις μέλισσες ακόμα και στην καρδιά του αστικού ιστού μιας μεγαλούπολης;  Την απάντηση σε αυτό το περιβαλλοντικό ερώτημα, με πολλές

Πρόσφατα Άρθρα

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ»της

Στη «μάχη» για μια ισορροπημένη διατροφή, που μας εξασφαλίζει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού μας, μπορεί να πέφτουμε σε πολλές

Το άρωμα που δεν γνωρίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον,  θα γίνει το όχημα για ένα ατομικό αλλά και συλλογικό ταξίδι , μέσα από το 1ο Αρωματικό Συμπόσιο

Μπορεί ένα δομικό υλικό, να αποτελέσει καταφύγιο για τις μέλισσες ακόμα και στην καρδιά του αστικού ιστού μιας μεγαλούπολης;  Την απάντηση σε αυτό το περιβαλλοντικό ερώτημα, με πολλές

Ένα έξυπνο επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης, από επαναχρησιμοποιημένα τουβλάκια, κατάφεραν να δημιουργήσουν μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων

Τα στοιχεία της παγκόσμιας κατά κεφαλήν χρήσης αντικαταθλιπτικών δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που παίρνουν τα φάρμακα. Τα στοιχεία που

Τα δημητριακά καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες και στη φυσική τους, ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, λίπη, έλαια και πρωτεΐνες. Ποια είναι, όμως,

Εχθρικές, εγωίστριες, υπολογιστικές, συμφεροντολόγες, απόμακρες, οι γάτες πολύ συχνά χαρακτηρίζονται με αυτά τα όχι και τόσο κολακευτικά επίθετα. Αυτό όμως που δεν λαμβάνουν υπόψη

Εναλλακτική Δράση