, ,

Το οικονομικό στρες επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσουμε

Σύμφωνα με μελέτη του Better Sleep Council ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την «οικονομική μας υγεία»!

Πώς το οικονομικό στρες επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και 6 τρόποι να το αντιμετωπίσουμε

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την αναζωογόνηση του σώματος και του νου μας από έναν καλό βραδινό ύπνο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μελέτη του Better Sleep Council (BSC), ο καλός, ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την «οικονομική μας υγεία».

Δεδομένα από μεγάλη Αμερικάνικη έρευνα δείχνουν ότι εκείνοι που κοιμούνταν επαρκώς, ήταν οι ίδιοι που χαρακτηρίζονταν από υψηλή οργανωτικότητα και ένιωθαν άνετα σε οικονομικό επίπεδο. Αναφέρεται ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν αποταμίευση και να έχουν προνοήσει για απρόβλεπτα ιατρικά έξοδα.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι οικονομικά στρεσαρισμένοι άνθρωποι κάνουν τον χειρότερο ύπνο. Τα 2/3 περίπου των συμμετεχόντων ανησυχούν έντονα για το οικονομικό τους μέλλον. Πάνω από τους μισούς ζουν και καταναλώνουν μόνο τον μισθό του μήνα.

Ο ύπνος και το στρες έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Είναι λογικό ότι δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε και να μείνουμε κοιμισμένοι χωρίς διαλείμματα, αλλά ο επαρκής ύπνος μας παρέχει ανθεκτικότητα και μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο στρες, όταν έχουμε ξεκουραστεί επαρκώς.

6 τρόποι να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας

1. Αυστηρό πρόγραμμα ύπνου

Το σώμα μας λαχταρά συνέπεια. Όταν έχουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα, είναι πιθανότερο να αποκοιμιόμαστε ευκολότερα. Το σώμα μας γνωρίζει τι να περιμένει. Μην εργάζεστε αργά το βράδυ, κάντε κάτι χαλαρωτικό και αφήστε τις δουλειές για το σαββατοκύριακο.

Advertisment

2. 8 ώρες ποιοτικού ύπνου

Αν και μπορεί να είστε αρκετά πολυάσχολοι για να χωρέσετε στη μέρα σας 8 ώρες ύπνου, οι ειδικοί σας συστήνουν να αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί όταν κοιμόμαστε επαρκώς, κάνουμε περισσότερα τελικά και τα κάνουμε καλύτερα. Κι αυτό ισχύει και για το οικονομικό ζήτημα.

3. Περιορίστε το χρόνο σας σε ηλεκτρονικές συσκευές

Χρειάζεται να σταματήσετε κάθε τέτοια χρήση τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνου. Αλλάξτε αυτή τη συνήθεια και αντικαταστήστε τη με κάτι άλλο, π.χ. την ανάγνωση ενός βιβλίου, ένα παζλ ή πλέξιμο.

4. Αποφύγετε τις συζητήσεις για χρήματα

Το στρες αυξάνεται όταν μιλάτε για οικονομικά ζητήματα το βράδυ. Άλλωστε, είστε κουρασμένοι και αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά σε αυτό το πλαίσιο.

5. Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο ύπνου

Πάρτε μέτρα ώστε να κρατήσετε μακριά από το υπνοδωμάτιό σας το φως και τον θόρυβο. Διατηρήστε μια ιδανική θερμοκρασία δωματίου και επενδύστε σε ένα καλό στρώμα.

6. Κάντε αλλαγές και στη συμπεριφορά σας

Αν και ο ύπνος σχετίζεται με το οικονομικό στρες, δεν είναι μόνο αυτός που χρειάζεται να αλλάξουμε• χρειαζόμαστε και αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση είναι να καταλάβουμε ποια είναι τα ζητήματα που μας σταματούν από το να κάνουμε την αλλαγή.

Συχνά, έχουμε βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές σχετικά με τα χρήματα ακόμα και από την παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβόμαστε να πάρουμε ρίσκα και να αλλάξουμε εργασία ή να μην γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε σωστά τα έξοδά μας.

Πηγή: bettersleep.org/research/sleep-surveys/survey-causes-of-good-and-bad-sleep/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση