Σιγκαπούρη: Κατασκευάζεται ουρανοξύστης 63 ορόφων που είναι εμπνευσμένος από δάση μπαμπού!

Ο ουρανοξύστης θα εκτείνεται σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια!

Σιγκαπούρη: Κατασκευάζεται ουρανοξύστης 63 ορόφων που είναι εμπνευσμένος από δάση μπαμπού!

Το αμερικανικό αρχιτεκτονικό στούντιο SOM κυκλοφόρησε σχέδια για τον 8 Shenton Way, έναν υπερύψηλο ουρανοξύστη στη Σιγκαπούρη που θα είναι ο ψηλότερος της πόλης και το αρχιτεκτονικό του σχέδιο το εμπνεύστηκε από δάση μπαμπού.

Ο ουρανοξύστης, ο οποίος θα εκτείνεται σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, έχει σχεδιαστεί από τους Skidmore, Owings & Merrill (SOM), τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες πίσω από το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου.

Advertisment

Τα σχέδια για τον ουρανοξύστη 63 ορόφων δείχνουν μια βαθμιδωτή κατασκευή που αναδύεται από μια βάση γεμάτη φυτά, με μια σειρά από κενά κατά μήκος της πρόσοψης που σχεδιάστηκαν για να θυμίζουν «δάσος μπαμπού», σύμφωνα με το στούντιο.

Με ύψος 305 μέτρα, ο 8 Shenton Way θα είναι ο πρώτος υπερυψηλός ουρανοξύστης της ασιατικής πόλης – που ορίζεται ως μια κατασκευή που έχει ύψος μεταξύ 300 και 600 μέτρων.

«Το 8 Shenton Way θα είναι το νεότερο ορόσημο στον ορίζοντα της Σιγκαπούρης – ένας πύργος επόμενης γενιάς για την πόλη», δήλωσε ο σύμβουλος της εταιρείας .

Advertisment

Το έργο θα περιλαμβάνει πάνω από 107.000 τετραγωνικά πόδια υπερυψωμένου χώρου πρασίνου, με φυτά που έχουν επιλεγεί ειδικά για να προσελκύουν πουλιά και πεταλούδες. Περισσότεροι από τους μισούς διαμορφωμένους χώρους του κτηρίου θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

Η SOM τόνισε επίσης τις «μεταπανδημικές» πτυχές του πύργου, ο οποίος επικεντρώνεται στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

«Αναδυόμενος από την πανδημία, αυτή η στιγμή παρουσιάζει μια σπάνια και συναρπαστική ευκαιρία για τους αρχιτέκτονες να εξερευνήσουν νέες προσεγγίσεις στη δημιουργία τοποθεσιών με γνώμονα την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού.

Αυτές οι εφαρμογές θα περιλαμβάνουν τεχνολογία ανέπαφων μηχανισμών , κατασκευές αντιμικροβιακών υλικών  και αυξημένο αερισμό.

Οι αποδόσεις της δομής δείχνουν ένα καμπύλο βάθρο για τον ουρανοξύστη καλυμμένο με κάθετες περσίδες και στυλιζαρισμένους ανεμιστήρες. Από το βάθρο προεξέχουν κατασκευές που μοιάζουν με παγόδα με επένδυση από γυαλί και ξύλο που θα φιλοξενούν δημόσιες ανέσεις.

Δομικά, θα χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες και σκυρόδεμα υψηλής απόδοσης και  το σκυρόδεμα θα περιέχει μια ορισμένη ποσότητα “ανακυκλώσιμων αδρανών”.

Παράλληλα με το κατασκευασμένο μπαμπού και τα τζάμια, η πρόσοψη θα έχει τόνους από τερακότα.

Επτά διαμορφωμένες βεράντες θα απλωθούν σε όλο το ύψος του ουρανοξύστη, κάποιες διαθέσιμες στους επισκέπτες του ξενοδοχείου που σχεδιάζεται για τη δομή και άλλες για τους κατοίκους των διαμερισμάτων.

«Συνολικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μέτρα υπερυψωμένου, δημόσιου χώρου πρασίνου – ξεπερνώντας ολόκληρο το αποτύπωμα του χώρου», δήλωσε το στούντιο.

Το λόμπι θα διοχετεύσει τους κατοίκους σε ένα πολυώροφο αίθριο. Ξύλο, τερακότα και πέτρα θα χρησιμοποιηθούν για το εσωτερικό πρόγραμμα, ενώ ο χώρος του λόμπι θα έχει επίσης μια αντανακλαστική πισίνα.

Ο ουρανοξύστης έχει πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2028.

Το προηγούμενο ρεκόρ για το ψηλότερο κτίριο στην πόλη είχε επίσης καταγραφεί από την SOM, με τον Πύργο Guoco στα 283,7 μέτρα, που ολοκληρώθηκε το 2016.

Η Σιγκαπούρη συνεχίζει να αναθέτει σε διεθνείς αρχιτέκτονες έργα ουρανοξυστών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αρχιτέκτονες BIG και Carlo Ratti Associati ολοκλήρωσαν έναν ουρανοξύστη ύψους 28 μέτρων, γεμάτο φυτά στην πόλη.

Οι πράσινες προσόψεις ή οι κήποι του ουρανού – προσόψεις που χαρακτηρίζουν τη ζωντανή φυτική ζωή – έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς στην πόλη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση