Στα ύψη οι τιμές σιτηρών μετά το μπλόκο από τη Ρωσία | Η επισιτιστική ανασφάλεια που δημιουργεί

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία με τον ΟΗΕ θα έπληττε τα φτωχότερα έθνη.

Στα ύψη οι τιμές σιτηρών μετά το μπλόκο από τη Ρωσία | Η επισιτιστική ανασφάλεια που δημιουργεί

Άλμα σημειώνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια τόσο για το σιτάρι όσο και για το καλαμπόκι, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία με τον ΟΗΕ, μέσω της οποίας συνεχίζονταν η μεταφορά εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Αυξημένες έως και 7,7% ήταν το πρωί της Δευτέρας 31/10 οι τιμές των σιτηρών, μετά την πίεση που δημιούργησε στην αγορά η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Advertisment

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία θα έπληττε τα φτωχότερα έθνη, με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης να λέει ότι θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τις προμήθειες τροφίμων.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, μέσω τις Μαύρης Θάλασσας στις χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη «επ’ αόριστον», υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», προκαλώντας την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

Βάσει της συμφωνίας, η Μόσχα είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση φορτηγών πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί. Η αναστολή επηρέασε άμεσα 218 πλοία, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές. Από αυτά, τα 95 είχαν ήδη φύγει από τα λιμάνια, 101 περίμεναν να παραλάβουν σιτηρά και 22 ήταν φορτωμένα και περίμεναν να αποπλεύσουν.

Advertisment

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου εξέπληξε τους εμπόρους σιτηρών και τους αναλυτές, οι οποίοι, αν και αμφέβαλλαν ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα άντεχε πέραν της προθεσμίας που είχε οριστεί στα μέσα Νοεμβρίου, δεν περίμεναν αιφνίδιο τερματισμό.

Παρά τον πανικό που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια σήμερα Δευτέρα 31/10.

Ειδικά, ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά. Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, Αμίρ Αμπντουλά, δήλωσε ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Χριστουγεννιάτικες συνταγές | Πώς να φτιάξετε μελομακάρονα «φιλικά» για τον διαβήτη
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση