,

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά | Μπορούν να βοηθήσουν;

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννα στα κόπρανα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά | Μπορούν να βοηθήσουν;

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή του παχέος εντέρου με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννα στα κόπρανα.

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου γαστρεντερικά, όπως για παράδειγμα, η πολύ συχνή  κόπωση. Επίσης, ορισμένα συμπτώματα είναι “αντιφατικά”, όπως για παράδειγμα, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι του συνδρόμου. Ένας τύπος δημιουργεί τάση για διάρροια, ένας άλλος τύπος τάση για δυσκοιλιότητα και ένας τρίτος τάση για εναλλαγές μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Advertisment

Πρόκειται για μια χρόνια, υποτροπιάζουσα πάθηση η οποία εκδηλώνεται συνήθως πριν από τα 50 έτη. Δεν είναι απειλητική για τη ζωή αλλά επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και τους ρίχνει ψυχολογικά. Επηρεάζει πάνω από το 7% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι 2-3 φορές πιο διαδεδομένη στις γυναίκες του δυτικού κόσμου -η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι τόσο μεγάλη στην Ασία. Η πάθηση διαφέρει από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδη κολίτιδα).

Βοηθούν τα προβιοτικά;

Μια μελέτη που περιέλαβε 214 ασθενείς, τέσταρε διάφορα προβιοτικά. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το 78% των ασθενών βαθμολόγησε το αποτέλεσμα ως καλό ή εξαιρετικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τον πόνο και το φούσκωμα. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από μια άλλη μελέτη στην Πολωνία.

Μια γερμανική μελέτη ενός προβιοτικού υγρού δύο στελεχών, παρείχε επίσης υποσχόμενα αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, 297 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για οκτώ εβδομάδες και εμφάνισαν 50% μείωση στα γενικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου .

Advertisment

Ο όρος «προβιοτικά» καλύπτει πολλά διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και ζυμών, και οι επιπτώσεις στην υγεία ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο.

Συνεπώς, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε προβιοτικά, επιλέξτε αυτό που έχει υποστηριχθεί με έρευνα και για συγκεκριμένο σύμπτωμα. Επίσης, χρησιμοποιήστε τη συνιστώμενη δοσολογία. Δοκιμάστε το προβιοτικό για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας. Ακόμα κι αν δεν βρείτε σημαντικές βελτιώσεις, τα προβιοτικά προσφέρουν οφέλη στην υγεία και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο του υγιεινού τρόπου ζωής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση