,

5 τρόποι να ξεπεράσουμε τον φόβο ομιλίας μπροστά σε κοινό

Αν αντιλαμβάνεστε ότι ο φόβος σας εμποδίζει να μιλήσετε δημοσίως, έχουμε καλά νέα για εσάς.

5 τρόποι να ξεπεράσουμε τον φόβο ομιλίας μπροστά σε κοινό

Όλοι θέλουμε να είμαστε ατρόμητοι ομιλητές. Ονειρευόμαστε ότι ανεβαίνουμε με αυτοπεποίθηση στη σκηνή ή στην έδρα για να δώσουμε μια αξέχαστη ομιλία ή παρουσίαση, σπάμε τον πάγο με ένα υπέροχο ανέκδοτο, γοητεύουμε το κοινό μας με τις ιστορίες μας, χειριζόμαστε άνετα ακόμα και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις και όλοι μας χειροκροτούν.

Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Συχνά, ο φόβος μας κυριεύει και φανταζόμαστε τον εαυτό μας να σκοντάφτει καθώς ανεβαίνουμε τις σκάλες, ξεχνάμε τα λόγια μας ή χάνουμε απόλυτα την προσοχή του κοινού μας. Είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε αυτούς τους φόβους ως προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά – ένα σημάδι ότι δεν θα έπρεπε εξαρχής να ανέβουμε στη σκηνή.

Advertisment

Αν αντιλαμβάνεστε ότι ο φόβος σας εμποδίζει να μιλήσετε δημοσίως, έχουμε καλά νέα για εσάς. Δεν χρειάζεται να πολεμήσετε το φόβο σας για να γίνετε ομιλητής, γιατί ένα μέρος του ποτέ δεν φεύγει εντελώς. Αντιθέτως, χρειάζεται απλά να τον μειώσετε.

Ο Mark Bonchek και η Mandy Gonzalez γράφοντας στο Harvard Business Review μοιράζονται κάποια tips για το πώς να καταφέρουμε ακριβώς αυτό, να ξεπεράσουμε ένα μέρος του φόβου μας και να δώσουμε μια άριστη παρουσίαση ή διάλεξη.

Προετοιμασία

Φαίνεται αυτονόητο, αλλά το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε καλά το υλικό μας ώστε να μην χρειάζεται να σκεφτούμε κατά την παρουσίαση. Χρειάζεται επίσης να έχουμε δοκιμάσει από πριν τον χώρο και την ακουστική ώστε να μην μας εμποδίσουν τεχνικά ζητήματα.

Advertisment

Ρεαλισμός – Λογική σκέψη

Κάποιοι φόβοι είναι φυσιολογικοί. Αν έχετε 100 slides για μία ομιλία 30 λεπτών, ο φόβος ότι δεν θα σας μείνει χρόνος είναι λογικός, οπότε χρειάζεται να μειώσετε το υλικό. Αλλά η πιθανότητα κάποιος να σας διακόψει είναι πολύ μικρή και ο φόβος γι’ αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίζει. Ξεχωρίστε τα πιθανά σενάρια από τα απίθανα.

Είμαστε παρόντες

Το γεγονός ότι είμαστε σωματικά παρόντες στην ομιλία δεν σημαίνει ότι δίνουμε το 100% μας. Το κοινό μας ακολουθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι δεν τα δείχνουμε. Βρείτε τα στοιχεία εκείνα που σας βοηθούν να είστε παρόντες. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απολαύστε τη στιγμή• δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να μιλήσουν και να εμπνεύσουν τους άλλους δημοσίως. Υπάρχει ένας σκοπός, ένα μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό σας; Ποιο είναι αυτό;

Πηγή: hbr.org/2018/02/5-ways-to-get-over-your-fear-of-public-speaking

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας
Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση