Πώς να μην παίρνετε τα πράγματα γύρω σας τόσο προσωπικά

Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας εμποδίζει.

Πώς να μην παίρνετε τα πράγματα γύρω σας τόσο προσωπικά

Είναι φυσικό να θέλετε να σας σέβονται. Εξάλλου, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα και θέλουμε να μας εκτιμούν τα μέλη της φυλής μας. Έτσι, είναι φυσικό η κριτική να τσούζει και να προκαλεί συναισθηματικό πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες σε μια πρόσφατη μελέτη1 εξέτασαν προσεκτικά τις αντιδράσεις τόσο σε επιδοκιμαστικά όσο και σε αποδοκιμαστικά βίντεο που αφορούσαν την κοινωνική αξιολόγηση. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα 37 συμμετεχόντων ενώ παρακολουθούσαν βίντεο στα οποία οι άνθρωποι εξέφραζαν θετικές, αρνητικές και ουδέτερες δηλώσεις που αγγίζουν βασικά συναισθήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι “η κριτική πλήττει τους πάντες”.

Advertisment

Ενώ ορισμένα σχόλια ή ενέργειες είναι πράγματι προσβλητικά, αν διαπιστώνετε ότι τα συναισθήματά σας πληγώνονται πολύ συχνά ή έχετε την τάση να υποθέτετε ότι κάποιος ήθελε να σας προκαλέσει συναισθηματική βλάβη, είναι πιθανό να είστε επιρρεπείς στο να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί οι άνθρωποι παίρνουν τα πράγματα προσωπικά, πώς να ξέρετε πότε παίρνετε κάτι πολύ προσωπικά και πώς να εντοπίζετε τις περιπτώσεις στις οποίες το να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά μπορεί στην πραγματικότητα να σας ωφελήσει. Θα μάθετε επίσης πώς να παίρνετε τα πράγματα λιγότερο προσωπικά.

Τι προκαλεί τους ανθρώπους να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά;

Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας εμποδίζει. Οι αιτίες για τις οποίες παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά προέρχονται από διάφορους παράγοντες:

Advertisment

Αρνητική αυτο-ομιλία. Μπορεί να λέμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι φταίμε πάντα εμείς. Έτσι, μπροστά στα άσχημα σχόλια, θα πιστέψουμε εύκολα τα αρνητικά πράγματα που λέγονται για εμάς.

Παιδικό τραύμα. Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης στην παιδική ηλικία και το να κατηγορούμαστε ως παιδί από τους γονείς μπορεί να συμβάλλει στο να νιώθουμε ότι μας αξίζει να μας κοροϊδεύουν ή να μας ταπεινώνουν.

Κακή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μερικές φορές ανησυχούν υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Μπορεί κάλλιστα να παίρνουν τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Αγχώδεις διαταραχές. Όσοι έχουν κοινωνικό άγχος φοβούνται υπερβολικά μήπως κριθούν και ντραπούν.

Τελειομανία. Οι τελειομανείς δυσκολεύονται όταν οι άλλοι μιλούν για τα ελαττώματά τους, καθώς έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για το πώς θα έπρεπε να είναι.

Στρες ή κόπωση. Όταν δεν είστε στην καλύτερη διάθεση, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στο να παρερμηνεύσετε τα σχόλια κάποιου.

Συναισθηματική ευαισθησία. Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο, μπορεί να παίρνετε τα πράγματα πιο προσωπικά.

Πώς να ξέρετε πότε παίρνετε κάτι πολύ προσωπικά

Συχνά παραβλέπουμε τα κομπλιμέντα που δεχόμαστε, όπως: “Ω, είσαι όμορφη σήμερα”. Μερικές φορές ξοδεύουμε υπερβολική ενέργεια στα ελαττώματα για τα οποία μιλούν οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, μπορεί να αναστατωθήκατε όταν το αφεντικό σας είπε ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι να χειριστείτε ένα μεγαλύτερο έργο. Με μια διαφορετική οπτική γωνία, θα μπορούσατε να είχατε αναδιαμορφώσει αυτό που είπε ως εποικοδομητική κριτική αντί γι’ αυτό.

Σημάδια ότι μπορεί να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι οι απόψεις των άλλων έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε εσάς:

  • Εξαρτάστε από την έγκριση των άλλων ανθρώπων για να είστε ευτυχισμένοι.
  • Ζητάτε άσκοπα συγγνώμη και είστε ένας άνθρωπος που ικανοποιεί τους άλλους.
  • Δεν θέτετε ή δεν διατηρείτε όρια κατά κανόνα.
  • Φοβάστε να πείτε “όχι” σε αιτήματα.
  • Πιστεύετε όλα τα σκληρά σχόλια για τον εαυτό σας και τα παίρνετε κατάκαρδα.
  • Βλέπετε ένα λάθος στη συμπεριφορά ως ελάττωμα του δικού σας χαρακτήρα.
  • Αμύνεστε ή θυμώνετε εύκολα.
  • Έχετε εμμονή με πρόσφατες συζητήσεις σε σημείο που να παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες.

Με τη φλυαρία, κρατάτε μια αντιληπτή κρίσιμη συζήτηση πάρα πολύ καιρό. Για κάποιους, η επανάληψη αυτού που συνέβη τους επιτρέπει να φανταστούν να δίνουν μια διαφορετική απάντηση. Για άλλους, η φλυαρία τους υπενθυμίζει την αδυναμία τους. Η υπερβολική σκέψη μπορεί να γίνει αποδυναμωτική. Η αναπόληση μπορεί να εμφανιστεί με καταστάσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Σύμφωνα με μια μελέτη,2 η μηρυκασμός μπορεί να μεγεθύνει και να παρατείνει τις αρνητικές διαθέσεις και να παρεμποδίσει την επίλυση προβλημάτων, να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης των ανθρώπων. Μπορεί επίσης να παρεμποδίσει και να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των ψυχολογικών παρεμβάσεων.

Οφέλη της προσωπικής αντιμετώπισης των πραγμάτων

Αυτό μπορεί να ακούγεται εκπληκτικό, αλλά υπάρχουν θετικές πτυχές στο να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Παίρνοντας τα πράγματα προσωπικά, η οικογένεια και οι φίλοι ή όσοι έχουν ουσιαστικές σχέσεις μαζί μας, ενημερώνονται για το τι μας πληγώνει. Όταν είναι εφοδιασμένοι με αυτή τη γνώση, μπορούν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους έτσι ώστε να μην σας προσβάλλουν.

Είναι επίσης ταπεινωτικό να πληγώνεστε λίγο κάθε τόσο. Μπορείτε στη συνέχεια να μάθετε πώς να ξεπερνάτε τη στενοχώρια σας, πράγμα που σας κάνει μόνο πιο ανθεκτικούς στο μέλλον.

Πώς να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Αφού κάποιος σας προσβάλει, δείτε μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην πάτε σπίτι σας με το αίσθημα της αναστάτωσης:

  • Εξασκηθείτε στη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
  • Δώστε στους ανθρώπους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, επειδή είναι πιθανό να παρεξηγήσατε αυτό που έλεγαν.
  • Ζητήστε από το άτομο να διευκρινίσει τι είπε.
  • Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς.
  • Δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα για τα δυνατά σας σημεία.
  • Δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε στο παρόν και να ανακουφιστείτε από το άγχος.
  • Σημειώστε τις σκέψεις σας σε ημερολόγιο.
  • Επαναλάβετε θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό σας.
  • Αναζητήστε θεραπεία ψυχικής υγείας από αδειούχο θεραπευτή.
  • Εύρεση θεραπευτή ως ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο

Πηγές:

  1. Miedl SF, Blechert J, Klackl J, et al. Criticism hurts everybody, praise only some: Common and specific neural responses to approving and disapproving social-evaluative videos. Neuroimage. 2016;132:138-147. doi:10.1016/j.neuroimage.2016.02.027
  2. Watkins ER, Roberts H. Reflecting on rumination: Consequences, causes, mechanisms and treatment of rumination. Behav Res Ther. 2020;127:103573. doi:10.1016/j.brat.2020.103573

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση