, ,

Σπουδαία ανακάλυψη: Εντόπισαν νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα σε άτομα με παράλυση

Νέος δρόμος ανοίγει για πιο στοχευμένες θεραπείες.

Σπουδαία ανακάλυψη: Εντόπισαν νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα σε άτομα με παράλυση

Νέος δρόμος ανοίγει για πιο στοχευμένες θεραπείες χάρη στην ανακάλυψη των ερευνητών στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Γκρεγκουάρ Κουρτέν του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) στη Λοζάνη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν σε εννέα ασθενείς με σοβαρή ή πλήρη παράλυση, την ικανότητα να περπατήσουν με ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων νευρώνων με εμφύτευση ειδικής ηλεκτρικής συσκευής στη σπονδυλική στήλη.

Advertisment

Από το 2018 που άρχισε να δοκιμάζεται η κλινική δοκιμή της μεθόδου (Epidural Electrical Stimulation-EES) κατάφερε και στους εννέα που συμμετείχαν και ήταν παράλυτοι να ανακτήσουν ή να βελτιώσουν την ικανότητα να περπατούν

Η σχετική ενημέρωση έγινε με δημοσίευση στο περιοδικό “Nature“, όπου αναφέρει ότι έγιναν πειράματα σε παράλυτα τρωκτικά με την τεχνίτη νοημοσύνη διεγερθήκαν  ομάδες νευρώνων στο νωτιαίο μυελό για να ανακτηθεί η δυνατότητα βάδισης.

Οι ερευνητές ανάφεραν ότι, τα ευρήματα αυτά βοηθούν στο να έρθουν πιο κοντά στην κατανόηση της αποκατάστασης της κινητικότητα στους παράλυτους, αν και χρειάζεται παραπάνω έρευνα  επειδή μπορεί να εμπλέκονται στην αποκατάσταση και αλλοι νευρώνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού

Advertisment

Ένα είναι σίγουρο πως το επίτευγμα βοηθά σε πιο στοχευμένες θεραπείες, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν ακόμα και άνθρωποι που έχουν χάσει τις αισθήσεις στα πόδια τους εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη (π.χ. μετά από τροχαίο ατύχημα ή πτώση), κάτι που έχει αποκόψει τη διασύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση των κάτω άκρων.

Η τεχνική EES μελλοντικά θα μπορούσε να συνδυαστεί με φυσικοθεραπεία, καθώς και με γονιδιακές ή βλαστοκυτταρικές θεραπείες για να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι νευρώνες του νωτιαίου μυελού. Ο νευροεπιστήμονα δρα Γκρεγκουάρ Κουρτέν  έχει δημιουργήσει ήδη την εταιρεία Onward στην Ολλανδία για να προωθήσει τη νέα ιατρική τεχνολογία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση