Υπεραιωνόβια χελώνα 190 ετών γιόρτασε τα γενέθλια της!

Είναι γηραιότερος ακόμα και από τον πύργο του Άιφελ!

Υπεραιωνόβια χελώνα 190 ετών γιόρτασε τα γενέθλια της!

Μια χελώνα 190 ετών, ζει σε ένα νησί 121 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περίπου 4.500 κατοίκους. Το νησί αυτό βρίσκεται  ανοικτά της δυτικής ακτής της Αφρικής και ονομάζεται Αγία Ελένη.

Η χελώνα που ακούει στο όνομα Τζόναθαν, ανήκει στο είδος της γιγάντιας χελώνας των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa) και πλέον έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο σε ηλικία εν ζωή ζώο.

Advertisment

Πριν λίγες ημέρες στην Αγία Ελένη, για τον Τζόναθαν ως σύμβολο του νησιού, οργανώθηκε τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για τα 190 γενέθλια του.

Ο Τζόναθαν δεν είναι η μόνη γιγάντια χελώνα που ζει στο νησί, έχει παρέα τον Ντέιβιντ, τον Φρεντ, και την Έμμα, όπου ζουν στην έπαυλη του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, το οποίο είναι το σπίτι του από το 1882. Μια από τις αγαπημένες του συνήθειες ήταν για πολλά χρόνια  το ζευγάρωμα με την Εμα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια  ο «τεμπέλης, ηλικιωμένος κύριος» ακολουθεί άλλες συνήθειες όπως αναφέρει ο φροντιστής του Τζο Χόλινς.

Για πολλούς όμως αποτελεί απορία για το πώς βρέθηκε ο Τζόναθαν στο νησί της Αγίας Ελένης. Σύμφωνα με πληροφορίες η χελώνα μετακόμισε ως δώρο στον Βρετανό σερ Γουίλιαμ Γκρέι-Γουίλσον, ο οποίος από το 1890 μέχρι το 1897 διατέλεσε κυβερνήτης του νησιού.

Advertisment

Ο κύριος τόπος κατοικίας του Τζόναθαν είναι ο κήπος της έπαυλης και κατά την υπεραιωνόβια διαμονή του είχε την ευκαιρία  να «γνωριστεί» με πολλές διασημότητες και κυβερνήτες.

Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Τζόναθαν δεν είναι γνωστή, αλλά προσδιορίζεται, ότι είναι τουλάχιστον 190 ετών μέσα από μια ιστορική επιστολή και μια φωτογραφία που βρέθηκε από το νησί το 1882 όπου αναλύοντας το μέγεθος και την διάμετρο από το κέλυφος του, υπολογίστηκε ότι τότε ήταν 50 ετών.

Το είδος της χελώνας που είναι ο Τζόναθαν σύμφωνα με τους ειδικούς υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 150 χρόνια, κάτι το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ επιβίωσης.

Οι γιγάντιες χελώνες στα εξωτικά νησιά, αποτελούσαν μια εξαιρετική διατροφή για ναυτικούς λόγω των ιδιαιτέρων θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχει το κρέας τους. Μάλιστα οι χελώνες ήταν πολύ εύκολες στην περισυλλογή τους και στην αποθήκευση τους στα αμπάρια τροφίμων των πλοίων

Οι ιστορικές “εμπειρίες” του Τζοναθάν είναι τεράστιες,  ξεπερνώντας  ακόμα και ιστορικές καταγραφές. Έχει ζήσει παγκόσμιους πολέμους, την αλλαγή 8 μοναρχών του Βρετανικών θρόνου, 40 πρόεδρων των ΗΠΑ, η παρουσία του ξεπερνά την εκτύπωση του πρώτου γραμματοσήμου που έγινε το 1840. Είναι γηραιότερος ακόμα και από τον πύργο του Άιφελ (1887). «Για εμάς, ο Τζόναθαν αποτελεί σύμβολο επιμονής και επιβίωσης. Έχει δει πολέμους και επιδημίες να έρχονται και να παρέρχονται, αυτοκρατορίες να ακμάζουν και να καταρρέουν, ακόμα κι αν δεν το ξέρει ο ίδιος», λέει ο Χόλινς. «Μας δίνει ελπίδα πως κάτι μπορεί να επιζήσει στον πλανήτη μας παρά τη βαρβαρότητα της ανθρωπότητας».

Ο Τζόναθαν απολαμβάνει τα χάδια του κτηνιάτρου Τζο Χόλινς

Ο χρόνος όμως στάθηκε αμίλητος και για τον Τζόναθαν, ο οποίος πλέον δεν βλέπει, έχει χάσει την όσφρηση του, αλλά σίγουρα ακούει πάρα πολύ καλά, όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Χόλινς και δείχνει να απολαμβάνει την ανθρωπινή συντροφιά και τα χάδια. Του αρέσει επίσης να φωτογραφίζεται μαζί με τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται για να τον γνωρίσουν.

Για τους κατοίκους της Αγίας Ελένης, ο Τζοναθάν θεωρείται κάτι το ιερό, μιας και έχει γίνει εικόνισμα, επίσης κυκλοφορεί σε βρετανικό νόμισμα αξίας 5p (πέντε πένες) με την επιγραφή «Jonathan the giant tortoise». Αποτελεί την επίσημη τουριστική ατραξιόν του νησιού με πιστοποιητικό  το οποίο λαμβάνει κάθε επισκέπτης με το αποτύπωμα της χελώνας και υπογεγραμμένο από τον κυβερνήτη.

Ο Τζοναθαν στα 190 έτη του, ζυγίσει 180 κιλά. Όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Χόλινς που τον φροντίζει «Tον λατρεύω αλλά όταν μιλάμε για ανταπόδοση της αγάπης, είμαι ρεαλιστής. Είμαι απλά ένας διανομέας φαγητού» Μια φορά την εβδομάδα τον κακομαθαίνει ταΐζοντας τον τις αγαπημένες του λιχουδιές, όπως αγγούρια, μαρούλι, καρότα, μήλα, μπανάνες και γκουάβα

Οι τουριστικές αρχές του νησιού έχουν φροντίσει, όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τον Τζόναθαν εξ αποστάσεως να μπορεί να πραγματοποιηθεί με live streaming.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση