,

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν εμπόρους ρούχων να σκεπάσουν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες

Υπό τους Ταλιμπάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μια σειρά περιορισμών στις ελευθερίες τους.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν εμπόρους ρούχων να σκεπάσουν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες

Η πουριτανική κυριαρχία των Ταλιμπάν σε γυναίκες και κορίτσια τους στερεί το δικαίωμα να να ζήσουν ανθρώπινα και ασφαλή κάτω από καταπιεστικούς κανόνες. Το καθεστώς αυτή την φορά αποφάσισε να καλύψει τα πρόσωπα από κούκλες σε βιτρίνες αποκεφαλίζοντας τες.

Οι Ταλιμπάν από τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν ενώ διαβεβαίωναν στη Δύση πως θα σεβαστούν τις γυναίκες, το μόνο που πράττουν είναι ακριβώς το αντίθετο. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν απόκλεισαν ακόμα περισσότερο την δημόσια ζωή στις γυναίκες απαγορεύοντας τους να επισκέπτονται όλα τα πάρκα στην Καμπούλ, ακόμα και τα λούνα παρκ.

Advertisment

Αρχικά το Υπουργείο “Πρόληψης της ∆ιαφθοράς και ∆ιάδοσης της Αρετής” του καθεστώτος των Ταλιµπάν αποφάσισε να σκεπάσουν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων ή να τις αποκεφαλίσουν. Αυτή την απόφαση την έλαβαν στηριζόμενοι στο ισλαμικό νόμο για ειδωλολατρεία αγαλμάτων ή απεικονίσεων μορφών.

Κάποια καταστήματα συμμορφώθηκαν καλύπτοντας τα πρόσωπα από τις κούκλες στις βιτρίνες, κάποια άλλα καταστήματα όμως αποφάσισαν να εναντιωθούν. Άρχισαν να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να δείξουν σωστά τα ρούχα ή ότι έπρεπε να καταστρέψουν ακριβές κούκλες .

Αυτό που αποφασιστικέ τελικά μετά την εναντίωση καταστηματαρχών, είναι να είναι καλυμμένα τα κεφάλια από τις κούκλες για να μην απεικονίζονται γυναικεία χαρακτηριστικά.

Advertisment

Οι βιτρίνες και οι χώροι των καταστημάτων είναι με ντυμένες κούκλες με βραδινές τουαλέτες, παραδοσιακές φορεσιές με καλυμμένα τα κεφάλια

Υπό τους Ταλιμπάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μια σειρά περιορισμών στις ελευθερίες τους.

Γυναίκες που διεκδίκησαν τα δικαιώματα έχουν ξυλοκοπηθεί, απειληθεί, συνελήφθησαν, βασανιστεί. Τους απαγορεύονται τα μακρινά ταξίδια χωρίς άνδρα συνοδό, πολλά κορίτσια δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σχολείο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν. Οι γυναίκες δεν έχουν πλέον δικαίωμα ανώτατης εκπαίδευσης. Πολλές εργαζόμενες γυναίκες που συνεχίζουν να εργάζονται στην εκπαίδευση και στην περίθαλψη ενημερώθηκαν ότι πρέπει να σταματήσουν από την εργασία τους.  Τον Μάιο εκδόθηκε διάταγμα που διέταξε τις γυναίκες να φορούν δημόσια την ισλαμική μαντίλα σε ορισμένες αστικές περιοχές όμως εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

Στις φωτογραφίες κούκλες από εμπορικά καταστήματα που ψωνίζει η μεσαία τάξη στα βόρεια της Καμπούλ έχουν σκεπαστεί χωρίς να απεικονίζονται γυναικεία χαρακτηριστικά.

 


Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και σήμερα το καθεστώς τον Ταλιμπάν απομόνωσε τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο και ζωή, όπως μεταδίδει και το Reuters.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση