,

Η μυρωδιά του περιβάλλοντος επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές, σύμφωνα με έρευνα

Οι μυρωδιές έχουν γίνει ένα από τα εργαλεία των επιχειρήσεων για να προσελκύσουν πελάτες και να επηρεάσουν την συμπεριφορά τους.

Η μυρωδιά του περιβάλλοντος επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές, σύμφωνα με έρευνα

Ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται κορεσμένος από τις άπειρες ανθυγιεινές επιλογές διατροφής. Οπότε η επιλογή θετικών διατροφικών επιλογών αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Έρευνα αποκαλύπτει έναν αρκετά ενδιαφέρων απλό τρόπο να καταπολεμήσουμε την έντονη επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές.

Ερευνητές από τμήμα marketing στο Πανεπιστήμιο της Βόρεια Φλόριντα στην Tampa ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν τον παράγοντα των μυρωδιών. Τα τελευταία χρόνια, οι μυρωδιές έχουν γίνει ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να προσελκύσουν πελάτες και να επηρεάσουν την συμπεριφορά τους.

Advertisment

Αν και πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη «επιστήμη», επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν αρχίσει να ασχολούνται μανιωδώς με τη δύναμη των μυρωδιών. Ακόμα και τα εστιατόρια χρησιμοποιούν τη μυρωδιά νόστιμων φαγητών για να δελεάσουν τον κόσμο.

Όμως, η χρήση αρωμάτων ξεπερνά την πώληση τροφών. Για παράδειγμα, ακόμα και gadgets περιέχουν τώρα αρώματα φρούτων και φαγητών για να προσελκύσουν καταναλωτές. Οι ερευνητές θέλησαν, λοιπόν να καταλάβουν, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, πώς οι μυρωδιές που σχετίζονται με το περιβάλλον μπορεί να επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές. Συγκεκριμένα, εστίασαν στο πώς αυτά τα αρώματα επιδρούν στην επιλογή υγιεινών έναντι των ανθυγιεινών τροφών.

Αρώματα και διατροφικές επιλογές

Οι ερευνητές επέλεξαν να ερευνήσουν τις διατροφικές επιλογές λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για τους δείκτες της παχυσαρκίας και της ανθυγιεινής διατροφής. Τα ευρήματα βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Marketing Research.

Advertisment

Για την έρευνα, έτρεξαν μια σειρά πειραμάτων στα οποία άνθρωποι σε διάφορες καταστάσεις εκτίθονταν στη μυρωδιά μιας υγιεινής τροφής, όπως μήλο ή φράουλες ή μια ανθυγιεινής διατροφής, όπως μπισκότα ή πίτσα. Αναγνώρισαν ένα μοτίβο που διέτρεχε όλα τα πειράματά τους.

Αρχικά, όσοι εκτίθονταν σε μια μυρωδιά από ανθυγιεινή τροφή για 30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο ήταν πολύ πιθανότερο να κάνουν και ανθυγιεινές επιλογές – καμία έκπληξη. Όμως, το ενδιαφέρον εδώ είναι πως τα άτομα που εκτίθονταν στη μυρωδιά ανθυγιεινών τροφών για 2 ή περισσότερα λεπτά ήταν πιθανότερο να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η μυρωδιά της πίτσας

Το πρώτο πείραμα έλαβε χώρα στην καφετέρια ενός σχολείου με 900 περίπου παιδιά. Το πείραμα έτρεχε για 3 ημέρες, και κάθε μέρα, τα παιδιά εκτίθονταν σε μία από τις τρεις συνθήκες: χωρίς μυρωδιά, μυρωδιά πίτσας, μυρωδιά μήλων.

Τη μέρα που η καφετέρια μύριζε μήλο, το 39, 96% των προϊόντων που πωλήθηκαν ήταν ανθυγιεινά. Τη μέρα που δεν υπήρχε κανένα άρωμα το 36.54 % των προϊόντων που πωλήθηκαν ήταν ανθυγιεινά. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη διαφορά. Αντίθετα, όταν υπήρχε η μυρωδιά της πίτσας για 2 λεπτά ή και περισσότερο μόνο το 21.43% των προϊόντων ήταν ανθυγιεινά. Δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό συνέβη επειδή οι μυρωδιές που σχετίζονται με ανθυγιεινές τροφές ικανοποιούν το νευρωνικό μονοπάτι της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του μειώνει την ανάγκη για πραγματική κατανάλωση τέτοιων τροφών. Τα ίδια αποτελέσματα εμφανίστηκαν και στο δεύτερο πείραμα.

Στο τρίτο πείραμα, οι συνθήκες ήταν παρόμοιες αλλά στο περιβάλλον του σούπερ μάρκετ. Συμπερασματικά, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια εκπληκτική και δυνητικά χρήσιμη οπτική σε σχέση με τις ανθυγιεινές τροφές και πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωσή τους.

Πηγή: journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022243718820585

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση