, ,

Δυσανεξία στους υδατάνθρακες: Τι είναι και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε

Η δυσανεξία στους υδατάνθρακες αποτελεί μια γκρίζα περιοχή. Η ποσότητα των υδατανθράκων που ικανοποιεί το μεταβολισμό του ενός δεν εξυπηρετεί τον άλλο. Τα τελευταία

Δυσανεξία στους υδατάνθρακες: Τι είναι και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε

Η δυσανεξία στους υδατάνθρακες αποτελεί μια γκρίζα περιοχή. Η ποσότητα των υδατανθράκων που ικανοποιεί το μεταβολισμό του ενός δεν εξυπηρετεί τον άλλο. Τα τελευταία χρόνια, όλοι τους έχουν ενοχοποιήσει, σταματούν τελείως την κατανάλωσή τους, αλλά και πάλι δεν χάνουν βάρος. Ορισμένες φορές, το πρόβλημα δεν είναι το βάρος, αλλά τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή και οι παράγοντες εμφάνισής του είναι πολυάριθμοι και συνήθως λειτουργούν σε συνδυασμό: κληρονομική προδιάθεση σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, στρεσογόνος τρόπος ζωής, δεκαετίες επεξεργασμένων τροφών και φαρμάκων που έχουν αλλάξει το μικροβίωμα ή ακόμα και υπερκατανάλωση φαινομενικά υγιεινών τροφών ολικής αλέσεως.

Advertisment

Όλα αυτά μπορούν να «φτάσουν» τον οργανισμό σας στα όριά του και ξαφνικά το σάκχαρο στο αίμα μας να μην πέφτει. Αντιθέτως, να ανεβαίνει και να προκαλεί μια αλυσίδα συνεπειών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανοχή στην ινσουλίνη, σε υπέρταση, σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας, ακόμα και καρκίνου.

Όταν η δυσανεξία στους υδατάνθρακες ενεργοποιείται, το σώμα σας προειδοποιεί να γίνετε αυστηρότεροι με την πρόσληψή τους. Υπάρχει ένας σχετικά ακριβής τρόπος να μάθετε το προσωπικό ανώτερο σημείο αντοχής στους υδατάνθρακες. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή γλυκόζης για να μετρήσετε την επίδραση των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες στο σάκχαρο.

Είστε δυσανεκτικοί στους υδατάνθρακες;

Εκτός από τον παραπάνω τρόπο, δοκιμάστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Advertisment

1. Είστε υπέρβαροι;

2. Νιώθετε κόπωση συχνά, ειδικά μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες;

3. Κάνετε καθιστική ζωή;

4. Νιώθετε ότι η όρεξή σας είναι εκτός ελέγχου;

5. Λαχταράτε συχνά γλυκά ή αμυλώδεις τροφές, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή φασόλια;

6. Ζαλίζεστε όταν πεινάτε;

7. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται πάνω από το όριο;

8. Εμφανίζετε ομίχλη του νου, άγχος, κατάθλιψη, δερματικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις, μύες που πονούν, ορμονικά προβλήματα ή προβλήματα με τον ύπνο;

Αν η απάντησή σας στις περισσότερες ερωτήσεις είναι ναι, δοκιμάστε να μειώσετε αισθητά για 14 μέρες τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα αμυλώδη λαχανικά (καλαμπόκι, καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα) και τα φρούτα (επειδή περιέχουν φυσικά σάκχαρα). Μετά από 14 μέρες, ανατρέξτε στις ερωτήσεις 2, 5, 6 και 8 και απαντήστε. Αν έχει επέλθει κάποια αλλαγή στα συμπτώματά σας, έχετε πιθανότατα ανακαλύψει τη δική σας δυσανεξία στους υδατάνθρακες.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη ή τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυξάνουμε την ποσότητα των σταυρανθών και φυλλωδών λαχανικών σε κάθε γεύμα και μειώνουμε όσο μπορούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα αμυλώδη λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, αλλά και το κινόα. Καταναλώνουμε μόνο δύο με 3 μερίδες σύνθετων υδατανθράκων ανά εβδομάδα.

2. Επιλέγουμε μεγαλύτερες ποσότητες «καλών» λιπαρών, όπως αβοκάντο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

3. Περιορίζουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών: Περιέχουν υψηλά ποσοστά υδατανθράκων.

4. Καταναλώνουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: φρέσκα μούρα, εσπεριδοειδή, πράσινα μήλα, μόνο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

5. Ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ.

6. Προσέχουμε τις επιδράσεις που έχει στο σώμα μας η κατανάλωση τροφών που περιέχουν άμυλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φυτικά γάλατα: Τελικά, πόσο υγιεινά είναι; Διατροφική σύγκριση ανάμεσα στο φυτικό και το ζωικό γάλα
giaourti-meli-kanela
Τελικά πόσο καλό κάνει η σόγια; Οφέλη και μειονεκτήματα
Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα vegan junk foods και ο αντίκτυπός τους στην υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση