,

Back to school… και τώρα τι κάνουμε με τους ιούς; (Οδηγός επιβίωσης)

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε χωρίς τεστ τη γρίπη από τον κορονοϊό και τον RSV.;

Back to school... και τώρα τι κάνουμε με τους ιούς; (Οδηγός επιβίωσης)

Τα παιδιά επιστρέψαν στο σχολείο μετά από τις διακοπές, αλλά έχουν κάποια συμπτώματα. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να καταλάβουν ποιος ιός δημιουργεί τα συμπτώματα αυτά, πόσο σοβαρά είναι, αλλά και πως θα αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη από ιό γρίπης,  κορονοϊό και τον RSV.  Πως προσεγγίζουν το όλο θέμα Έλληνες και Αμερικανοί ειδικοί επάνω σε θέματα παιδιών.

Εάν βήχετε, έχετε πυρετό, φτερνίζεστε συχνά και αισθάνεστε μια γρατζουνιά στον λαιμό. Είναι γρίπη, κορονοϊός ή RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός);

Advertisment

O Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, εξηγεί στο περιοδικό magazine ότι τα αναπνευστικά περιστατικά διάφορων ιογενών  μορφών και κατηγοριών που δημιούργησαν τις πρόσφατες λοιμώξεις στα παιδιά, έχουν μειωθεί αισθητά και συμπληρώνει,  «κυρίως επειδή οι ιώσεις ξεκίνησαν νωρίς και τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη κάνει ανοσία και όχι επειδή έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές»

Ένα παιδί, όσο και ελαφρά να είναι τα συμπτώματα του, θα πρέπει απαραιτήτως να εξετάζεται από παιδίατρο και ειδικά αν έχει νυκτερινό βήχα, γιατί ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος των ακροαστικών και θα πρέπει να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά.

Όπως αναφέρει ο ιατρός, μπορεί η συμπτωματολογία βήχα, πυρετού, εμετού και διάρροιες να είναι ελαφρά, το παιδί πρέπει να απέχει από το σχολείο και να παραμένει στο σπίτι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω υποτροπή.

Advertisment

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην ιατρική κοινότητα των παιδιάτρων, δεδομένης της έλλειψης των σκευασμάτων αντιμετώπισης αυτής της κατηγορίας λοιμώξεων, αλλά και υπάρχει μεγάλη πίεση στο παιδιατρικό τμήμα των νοσοκομείων και των κλινικών των εξωτερικών ιατρείων.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Νταλούκα, «Κυρίως για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, να φορούν μάσκα στις σχολικές αίθουσες, όχι σε εξωτερικούς χώρους».

Σύμφωνα πάντα με οδηγίες της ιατρικής ομοσπονδίας, προτείνεται στα παιδιά που ζουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και ηλικιωμένους στο σπίτι που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τους ιούς του αναπνευστικού, να φορούν την μάσκα τους στο σχολείο.

Για τα υπόλοιπα παιδιά, υπάρχει προτροπή για χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λέει ο κ. Νταλούκας.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση από ποιον ιό έχουν μολυνθεί τα παιδιά

Στα παιδιά υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία να εντοπιστεί η λοιμοξιογενής αιτία και να συσχετιστεί με τον ανάλογο ίο, γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα ταυτίζονται και η πιο ασφαλής μέθοδος διάγνωσης είναι ο εργαστηριακός έλεγχος,  αναφέρεται σε ειδική αναφορά που κάνει επάνω στο θέμα η Wall Street Journal.

RSV

Τα συμπτώματα, είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος τόσο στους μεγαλύτερους, όσο και στα παιδιά.

Ο RSV, δείχνει αρκετά πιο επικίνδυνος στα νεογνά, αλλά και στους ηλικιωμένους, λόγο της ιδιαίτερης προσβολής που προκαλεί στα αναπνευστικό. Οι ασθενείς με RSV,  παρουσιάζουν φλέματα και βλέννα, αναφέρει η δρ Preeti Parikh, Αμερικανίδα παιδίατρος από την Νέα Υόρκη. Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα, είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα στον RSV. Ο συριγμός (σφύριγμα) κατά την αναπνοή των νεογνών, μπορεί να εκδηλωθεί όταν έχουν φλεγμονή οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων και η εξέταση από παιδίατρο είναι επιβεβλημένη. Οι Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα, δεν ανήκουν στα συμπτώματα που αναφέρονται συχνά.

Κορονοϊός και γρίπη

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα των ισχυρών ιογενών λοιμώξεων με κύρια συμπτώματα τον πυρετό, πόνοι σε όλο το σώμα και αρθρώσεις αλλά και οι πονοκέφαλοι είναι κοινά χαρακτηριστικά της γρίπης και του κορονοϊού, αναφέρει η  δρ Parikh. Μπορεί να υπάρξει και αναφορά συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό στην περίπτωση των δύο ιών, κάτι που παρουσιάζεται και από την λοίμωξη στρεπτόκοκκου.

Σύμφωνα με την Kristin Endglund, λοιμωξιολόγο στην κλινική Cleveland του Οχάιο στις ΗΠΑ, το κυρίως και πιο έντονο σύμπτωμα που αναφέρουν οι περισσότεροι είναι η μεγάλη εξασθένηση. Η παρουσία βήχα είναι κοινό σύμπτωμα όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Κάτι που αναφέρεται συχνά, είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης και είναι κυρίως σύμπτωμα του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο δρ Kuritzkes, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνη,  «Το πόσο άμεσα και πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται κάποιος τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για διάκριση μεταξύ γρίπης, κορονοϊού και RSV».

Αξίζει να  σημειωθεί ότι, τα συμπτώματα της κοινής γρίπης εκδηλώνονται πιο άμεσα σε σχέση με εκείνα του Covid και RSV που εμφανίζονται σταδιακά.

«Αν πάλι κάποιος είχε απότομη έναρξη των συμπτωμάτων και το τεστ δείχνει ότι είναι αρνητικός στον κορονοϊό, θα υπέθετα πρώτα ότι έχει γρίπη», τονίζει ο δρ. Kuritzkes.

Όλες οι απόψεις των ειδικών ιατρών, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αυτοδιάγνωση στην νόσηση των παιδιών, είναι μια επικίνδυνη αντιμετώπιση και οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους να εξεταστούν από παιδίατρο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση