,

Δημιουργικότητα: Έμφυτο ταλέντο ή δεξιότητα;

Αν η δημιουργικότητα είναι κάτι που επιθυμούμε βαθειά, μπορούμε να την ενθαρρύνουμε.

Δημιουργικότητα: Έμφυτο ταλέντο ή δεξιότητα;

Η δημιουργική διαδικασία είναι η ικανότητα του νου να παράγει νέες συνδέσεις βασισμένες σε παλιές ιδέες ή να αναγνωρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδέες.

Το να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, όχι απαραίτητα από την αρχή, αλλά συνδέοντας τα στοιχεία με τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά.

Advertisment

Το μέρος του εγκεφάλου που δείχνει να συνδέει τη μνήμη με τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη είναι ο ιππόκαμπος.  

Μπορεί όμως η δημιουργικότητα να είναι κάτι πέρα από μια εγκεφαλική δραστηριότητα, μια ικανότητα επεξεργασίας του νου ;

Είναι έμφυτο ταλέντο ή μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί;

Advertisment

Αν η δημιουργικότητα είναι κάτι που επιθυμούμε βαθειά, μπορούμε να την ενθαρρύνουμε,  καλλιεργώντας το έδαφος που θα σπείρουμε και θα ανθοφορήσει η δική μας ιδέα.

Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε, φροντίζουμε καθημερινά να προσφέρουμε ερεθίσματα στο νου μας μέσα από ταξίδια, συναισθηματικές και γνωστικές εξερευνήσεις, αυτογνωσία, βιβλία, λογοτεχνία, είδη, ποίηση, περιοδικά, ταινίες, μουσική, ζωγραφική, έρευνες και βιογραφίες μεγάλων δημιουργών σε κάθε πεδίο και σύντομα ανακαλύπτουμε ότι η δημιουργικότητά μας θρέφεται και ξεχειλίζει μέρα με τη μέρα.

Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ενισχύουμε τη δημιουργικότητά μας, με το να διατηρούμε μια παιδική  περιέργεια  και να είμαστε ευέλικτοι σε πνευματικό αλλά και συναισθηματικό πεδίο.

Παίρνοντας το ρίσκο να ανακαλύψουμε, πέρα από φόβους και καταναγκασμούς,  ένα νέο μονοπάτι να εκπαιδευόμαστε και να δημιουργούμε.

Να αμφισβητούμε κριτικά και όχι επικριτικά, την έτοιμη γνώση και την ασφάλεια που μας  προσφέρει το πλειοψηφικά αποδεκτό.

Τίποτα καινούργιο δε γεννιέται αν δεν αγνοήσουμε τα καθορισμένα όρια. Ακόμη και αν χρειαστεί να οδηγηθούμε  σε σύγκρουση με το συμβατικό και καθιερωμένο, για να οραματιστούμε ελεύθερα. 

Μόνο τότε επιτρέπουμε στην έμπνευση, που είναι η αυθόρμητη εκδήλωση της ψυχής μας, να λειτουργήσει, δίνοντας ώθηση στο πάθος που τροφοδοτεί κάθε δημιουργό να δημιουργήσει.

Τα δημιουργικά άτομα είναι παραγωγικά και έχουν καλή αίσθηση της πραγματικότητας, ανεξάρτητα από  ηλικία και φύλο. Επικοινωνούν με τους γύρω τους με ανοικτό μυαλό, δεν είναι σκληρά και άκαμπτα, είναι ευέλικτα στην αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να αγκαλιάσουν νέες γνώσεις.

Μέσα από αυτό το νέο μονοπάτι εκπαίδευσης και δημιουργίας, χωρίς να θυσιάζουμε και να περιορίζουμε τον εαυτό μας με ξεπερασμένες ανελαστικές αντιλήψεις, φτιάχνουμε καλές αναμνήσεις για εμάς και τους γύρω μας δημιουργώντας μια ζωή ποιότητας και πληρότητας. 

Αρκεί να θυμόμαστε ότι το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας είναι ότι ουσιαστικά αγγίξαμε και ότι μας άγγιξε μυητικά και ιαματικά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση