, ,

Έρευνα: Η κηπουρική ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα του άγχους

Οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει κάτι στην κηπουρική που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Έρευνα: Η κηπουρική ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα του άγχους

Είναι βέβαιο ότι, η έντονη σωματική κίνηση σε συνδυασμό με την προσεγμένη διατροφή συμβάλουν στην καλύτερη ψυχική όσο και σωματική υγεία.

Στοιχεία νέας μελέτης καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μεγαλύτερη σωματική κινητικότητα με την προσθήκη κάποιας νέας ενασχόλησης, συμβάλει ουσιαστικά σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και του στρες.

Advertisment

Αυτή την φορά τα νέα έρχονται από την συγγραφέας Jill Litt, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης όπου αναφέρει:

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και διαταραχών ψυχικής υγείας. Όπου κι αν πάτε, οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει κάτι στην κηπουρική που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα»

Έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες ότι όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια και περιποίηση μικρών κήπων, καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και φρούτα και το σωματικό τους βάρος διατηρείται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κήπο το κάνουν γιατί τους βοηθάει η φυσική τους κατάσταση ή συμβαίνει το αντίθετο.

Advertisment

Οι επιστήμονες που διενέργησαν την μελέτη συμπεριέλαβαν σε αυτή 291 ενήλικες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την καλλιέργεια κήπων και με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη. Αρκετοί ήταν Ισπανόφωνοι και άνω του 50% ανήκαν σε στην ομάδα των χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Από αυτούς μόνο το 50% ζητήθηκε να ασχοληθεί με την κηπουρική ενώ οι άλλοι μισοί έμειναν στην αναμονή για έναν χρόνο.

Σε εκείνους που θα ασχολούνταν ενεργά με την καλλιέργεια και περιποίηση μικρής έκτασης γης πέρα από τον χώρο τους έδωσαν σπόρους και φυτά, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησαν κάποια σεμινάρια στο Denver Urban Gardens.

Οι δύο ομάδες έπαιρναν μέρος σε συνεχείς αξιολογήσεις της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, ενώ υπήρχε και τακτικός έλεγχος σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν.

Μετά από αρκετούς μήνες, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ενεργή συμμετοχή στην ενασχόληση με την γη είχαν αυξήσει την κατανάλωσή τους σε φυτικές ίνες κατά 1,4 γραμμάρια ημερησίως, δηλαδή 7% περισσότερο από εκείνους που ήταν σε αναμονή.

Άλλη μια διαπίστωση είναι ότι οι ασχολούμενοι με την κηπουρική αύξησαν την σωματική τους κίνηση κατά 42 λεπτά την εβδομάδα με τους ειδικούς να προτείνουν ότι το ιδανικό είναι τα 150 λεπτά την εβδομάδα. Οι ενεργά συμμετέχοντες στην μελέτη αύξησαν κατά 28% τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας.

Ο ρόλος των φυτικών ινών είναι πολύ σημαντικός για την καλύτερη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και τη διατήρηση των καλών βακτηρίων ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και να είμαστε πιο ανθεκτικοί στον διαβήτη αλλά και σε άλλες παθήσεις.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, σε γενικές γραμμές, προτείνουν πως ο άνθρωπος, ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνει 25 – 38 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει αφού οι περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τους γενικούς δείκτες, δεν καταναλώνουν περισσότερο από 16 γραμμάρια την ημέρα.

«Μια αύξηση κατά ένα γραμμάριο φυτικών ινών την ημέρα, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία», δήλωσε ο  James Hebert, διευθυντής του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Η έρευνα απέδειξε ότι ακόμη και όσοι ασχολούνται για πρώτη φορά με την κηπουρική μπορούν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία από τη συγκεκριμένη ενασχόληση, ενώ ταυτόχρονα να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα του άγχους και του στρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση