, , ,

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο στρες και στο burnout (και πώς θα καταλάβουμε ποιο από τα δύο εμφανίζουμε)

Επιστρέφετε από την εργασία σας εξουθενωμένοι, αποσυντονισμένοι και χωρίς καμία ενέργεια. Είναι στρες ή μήπως επαγγελματική εξουθένωση (burnout);

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο στρες και στο burnout (και πώς θα καταλάβουμε ποιο από τα δύο εμφανίζουμε)

Επιστρέφετε από την εργασία σας εξουθενωμένοι, αποσυντονισμένοι και χωρίς καμία ενέργεια εδώ και λίγο καιρό. Είναι στρες ή μήπως επαγγελματική εξουθένωση (burnout); Οι δύο όροι χρησιμοποιούνται κάποιες φορές για να πούνε το ίδιο πράγμα. Μπορεί να υπάρχουν στο ίδιο φάσμα, αλλά έχουν βασικές διαφορές.

Το στρες που είναι προσωρινό ή συνδέεται με ένα συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, το οποίο όλοι θα βιώσουμε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Όμως, το burnout αποτελεί μια απόκριση στο παρατεταμένο, υπερβολικό στρες που μας αφήνει ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένους, κυνικούς, αποσυντονισμένους και λιγότερο αποτελεσματικούς στην εργασία. Αν μείνει ανεπίλυτο, το burnout ανοίγει το δρόμο σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κλινική κατάθλιψη.

Advertisment

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το burnout, είναι πολύ πιθανό να νιώθουμε απόγνωση και απελπισία για την κατάστασή μας. Δυσκολευόμαστε, δηλαδή, να δούμε φως στο τέλος του τούνελ. Αυτό που μας κατακλύζει είναι η έλλειψη ενέργειας, κινήτρου και σκοπού, η οποία συνοδεύεται από την αίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Μια άλλη λεπτή, αλλά σημαντική διαφορά είναι η εξής: το στρες μπορεί να χαρακτηριστεί από υπερβολική ενασχόληση με κάτι, ενώ το burnout συχνά οδηγεί στην αποσύνδεση και στην αδυνατότητα να ασχοληθούμε αποτελεσματικά με οτιδήποτε.

Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το burnout ως «εργασιακό φαινόμενο» (όχι ιατρική κατάσταση) στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων. Γενικά, ο όρος burnout χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της εργασίας, αλλά δεν συμβαίνει μόνο σε άτομα που είναι υπερβολικά καταπονημένοι από την εργασία. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν φοβόμαστε ότι θα απολυθούμε ή όταν μας φέρονται άδικα μέσα στην επιχείρηση με οποιοδήποτε τρόπο.

Advertisment

Το burnout μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άλλους τομείς της ζωής, όπως στην ανατροφή των παιδιών – και πιο πρόσφατα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Όποια κι αν είναι η πηγή του συνεχούς αυτού άγχους, οι επιπτώσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες: δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε ακόμα και βασικές ευθύνες, αλλά και να απολαύσουμε τις κάποτε ευχάριστες πτυχές της ζωής μας.

Σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε burnout

Κάποια από τα συμπτώματα του burnout είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες. Στο στρες όμως, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν όταν το συμβάν έχει περάσει ή λυθεί (όπως για παράδειγμα μετά από μια σημαντική παρουσίαση).

Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά burnout. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα συχνά συμπτώματα που προδίδουν την εμφάνιση επαγγελματικής εξουθένωσης:

– Προβλήματα ύπνου: Όσο κι αν κοιμόμαστε, δεν νιώθουμε ξεκούραστοι.

– Τρομοκρατούμαστε και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να πάμε στην εργασία μας

– Αρρωσταίνουμε συχνά: Το παρατεταμένο στρες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

– Έχουμε χάσει το κίνητρο και το σκοπό μας

– Απομονωνόμαστε

– Η εργασιακή μας απόδοση έχει μειωθεί δραματικά.

Πηγή:

Με πληροφορίες από huffpost.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οξυτοκίνη | Οι κυριότερες ορμόνες και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση