Γιατί αξίζει να επενδύουμε περισσότερο σε εμπειρίες και λιγότερο σε υλικά πράγματα

Βαριόμαστε γρήγορα τα υλικά πράγματα, όμως οι εμπειρίες σταδιακά γίνονται μέρος της ταυτότητας μας.

Γιατί αξίζει να επενδύουμε περισσότερο σε εμπειρίες και λιγότερο σε υλικά πράγματα

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία. Επίσης, σχεδόν όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία καθημερινά. Εξάλλου, η ευτυχία είναι ο καλύτερος δείκτης υγείας στην κοινωνία μας. Τα χρήματα όντως μας κάνουν χαρούμενους, αλλά η διαφορά βρίσκεται στο πώς και σε τι δραστηριότητες διαθέτουμε αυτά τα χρήματα. Τα επιστημονικά ευρήματα μας υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα βοηθούν στην επίτευξη των προσδοκιών μας και την εκπλήρωση των ονείρων μας.

Ναι, τα δώρα μας κάνουν ευτυχισμένους. Ωστόσο, μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cornell στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τις διακοπές από τα «πρακτικά» δώρα. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ευτυχίας είναι η προσαρμογή. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Dr. Thomas Gilovich, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cornell, οι άνθρωποι λαχταρούν κάτι συναρπαστικό, το οποίο να είναι εκτός του συνηθισμένου.

Advertisment

Όσον αφορά στα υλικά αντικείμενα, το επίπεδο ικανοποίησής μας πέφτει με κάθε αγορά. Και η διαδικασία επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά. Αλλά αν ξοδέψουμε ένα καλό ποσό χρημάτων για διακοπές, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες, που οι αναμνήσεις τους θα μας ικανοποιούν σε όλη τη ζωή μας. Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι τόσο ζωντανές, που να προκαλούν αύξηση των ορμονών της ευτυχίας κάθε μέρα.

Ένα νέο κινητό ή ακόμα και ένα νέο αμάξι είναι απλά κάτι συνηθισμένο που οι περισσότεροι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν. Όμως, οι διάφορες εμπειρίες είναι αυτές που μένουν. Οι εξορμήσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο, για να ξεχάσετε τη μονότονη ζωή που νιώθετε ότι κάνετε. Η νέα ανάμνηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αυτή που θα σας χαρίσει την ευτυχία.

Ο Dr. Glovich ισχυρίζεται ότι τελικά οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, όταν ξοδεύουν χρήματα σε εκθέσεις τέχνης, σε εξωτερικές δραστηριότητες και σε εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, μαζί με τα ταξίδια. Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησε για το παράδοξο του Easterlin, οι άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι όταν τα χρήματα αγοράζουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αρχικά, τα προϊόντα προσφέρουν μεγάλη δόση χαράς, η οποία όμως ξεθωριάζει πολύ σύντομα.

Advertisment

Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα νομίζαμε ή θα υποθέταμε. Διότι τα υλικά πράγματα διαρκούν περισσότερο, ενώ τα ταξίδια για παράδειγμα, τελειώνουν πολύ γρήγορα. Όμως δεν κρύβεται εκεί η σημασία. Και αυτό γιατί γρήγορα βαριόμαστε τα υλικά πράγματα, όμως οι εμπειρίες σταδιακά γίνονται μέρος της ταυτότητας μας.

Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από τον Dr. Glovich βρήκε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι συνήθως οι ξεκούραστοι και/ή πολυταξιδεμένοι. Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι οι οικονομικές επενδύσεις, αλλά οι μακροχρόνιες εμπειρίες με επιδράσεις που διαρκούν. Μεταφέροντας λοιπόν τις επενδύσεις που κάνουν τα μέλη μιας κοινωνίας από τα πράγματα στις εμπειρίες, αλλάζοντας τις πολιτικές που οδηγούν τους ανθρώπους σε επιλογές και δημιουργία κινήτρων, είναι αυτά που θα ενισχύσει την αίσθηση ευτυχίας. Ο καθηγητής Glovich και ο συνεργάτης του Amit Kumar αναλύουν αυτό ακριβώς στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Experimental Social Psychology».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι οι άνθρωποι που στολίζουν για τα Χριστούγεννα πιο ευτυχισμένοι;
WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση