Γιατί έχουμε έντονες λαιμαργίες; Η αιτία που κρύβεται πίσω από τις λιγούρες

Η έντονη λαχτάρα για φαγητό είναι ένα μήνυμα από τον οργανισμό σας ότι κάτι χρειάζεται την προσοχή σας.

Γιατί έχουμε έντονες λαιμαργίες; Η αιτία που κρύβεται πίσω από τις λιγούρες

Άρθρο της Stephanie Dodier, κλινική διατροφολόγος

Στο παρελθόν, ίσως έχετε προσπαθήσει να κόψετε την όρεξή σας με χάπια, σκόνες ή μαγικές συνταγές. Όπως σίγουρα όμως θα ανακαλύψατε, δεν λειτουργεί τίποτα από αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να κατηγορείτε επίσης τον εαυτό σας για τη δύναμη της θέλησής σας δεν δίνει λύση στις έντονες λαιμαργίες σας. Και ούτε η αυστηρή πειθαρχία ή οι περιορισμοί θα τιθασεύσουν την ακόρεστη πείνας σας.

Advertisment

Γιατί όμως έχουμε έντονες λαιμαργίες;

Η έντονη λαχτάρα για φαγητό είναι ένα μήνυμα από τον οργανισμό σας ότι κάτι χρειάζεται την προσοχή σας. Και ξέρω ότι αυτό είναι κάτι που δεν περιμένατε να σας πουν, αλλά είναι η απλή αλήθεια. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη πνευματική δύναμη δεν θα φέρει τη λύση. Ο κύκλος μιας δίαιτας γιογιό συμβαίνει επειδή οι λαιμαργίες μας συνιστούν μηνύματα που το ίδιο το σώμα μας στέλνει. Όταν καταπιέζουμε αυτή μας τη λαχτάρα χρησιμοποιώντας πειθαρχία και αποφασιστικότητα, καταλήγουμε με μια βραχύχρονη επιτυχία απώλειας βάρους. Ωστόσο, μακροχρόνια, αυτές οι λαιμαργίες θα επιστρέψουν και εδώ είναι που σχηματίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Από την κλινική μου εμπειρία, έχω παρατηρήσει μια κύρια οργανική αιτία της λαιμαργίας:

Απορρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Αυτή η οργανική ανισορροπία συνιστά μια από τις ισχυρότερες κινητήριες δυνάμεις της έντονης λαχτάρας μας για ζάχαρη και πιθανώς τον μεγαλύτερο σαμποτέρ των προσπαθειών μας για μείωση βάρους. Όταν καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκών ή τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, τροφοδοτούμε έναν κύκλο απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, λόγω της απελευθέρωσης συγκεκριμένων ορμονών, που είναι σχεδιασμένες να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το σάκχαρο. Όταν βιώνουμε μια απότομη μείωση σακχάρου, καταλήγουμε να λαχταράμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό, ώστε να επαναφέρουμε τα επίπεδά του σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

Advertisment

Υδατάνθρακας 101

Όλες οι μορφές σακχάρου (λευκή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι φρουκτόζης κλπ.) ανήκουν στην οικογένεια των μακροθρεπτικών υδατανθράκων. Άλλες μορφές υδατανθράκων αποτελούν τα δημητριακά (ρύζι, κινόα, ζυμαρικά), το ψωμί όλων των τύπων, τα κράκερ, τα μπισκότα, τα κέικ κλπ. Επίσης, όλα τα λαχανικά και φρούτα περιέχουν ένα ποσοστό υδατανθράκων.

Όλοι οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται από τον οργανισμό σας σε μια μορφή σακχάρου που ονομάζεται γλυκόζη. Όταν καταναλώνετε ένα κομμάτι κέικ, ένα μπολ καφέ ρυζιού ή λίγο σπανάκι, όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη από το σώμα σας. Αυτή η γλυκόζη αποτελεί το καύσιμο σας. Όπως η βενζίνη για το αμάξι σας.

Μόλις το σώμα σας επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, τότε μετακινεί τη γλυκόζη από το αίμα σας στα κύτταρα του οργανισμού σας, για να δράσει ως καύσιμο. Για να απορροφήσουν τα κύτταρα τη γλυκόζη, πρέπει να είναι παρούσα η ορμόνη της ινσουλίνης. Αυτή η τελευταία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ανικανότητα παραγωγής των φυσιολογικών επιπέδων ινσουλίνης είναι ένα ιατρικό σύμπτωμα και προκαλεί τον διαβήτη.

Οι αυξομειώσεις του σακχάρου

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, βάσει της ποσότητας και ποιότητας των υδατανθράκων που καταναλώνετε, απελευθερώνετε ινσουλίνη, σε μια προσπάθεια να επαναφέρετε το επίπεδο του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Πολύ συχνά, το σάκχαρο ανεβαίνει αρκετά ψηλά, ώστε να θέσει τον οργανισμό μας σε κατάσταση πανικού. Απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη και προκαλεί απότομη μείωση του σακχάρου τελικά.

Όταν αυτό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο οργανισμός μας θα αντιδράσει επιζητώντας έντονα τροφή, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου και πάλι στο φυσιολογικό, σε μια κατάσταση δηλαδή ισορροπίας. Η απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα λοιπόν βρίσκεται πολύ συχνά πίσω από τις έντονες λαιμαργίες μας, ειδικά για γλυκά.

Η λύση για τη ρύθμιση του σακχάρου

Για να καταφέρουμε να μειώσουμε ή να νικήσουμε την έντονη λαιμαργία μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι το σάκχαρο μας βρίσκεται σε υγιή, φυσιολογικά επίπεδα. Μπορούμε να το διασφαλίσουμε, μειώνοντας τη συνολική, ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων και εστιάζοντας σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση