«Πράσινα Κτίρια»: Η σημασία και η προσφορά τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

Το κόστος τους είναι 5 έως 10% υψηλότερο όμως η «απόσβεση» γίνεται γρήγορα και τα κέρδη είναι υψηλότερα για την υγεία των κατοίκων.

«Πράσινα Κτίρια»: Η σημασία και η προσφορά τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας

Μπορεί το πράσινο να γίνεται θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης στον πλανήτη, όμως η πολύτιμη παρουσία του στις σύγχρονες πόλεις μέσα από τα οικολογικά «πράσινα κτίρια» προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα που έρχονται δώσουν προστιθέμενη αξία στη ζωή μας.

Πρόκειται για κτίρια που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, λιγότερο νερό και άλλους φυσικούς πόρους σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα πράσινα κτίρια μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία και στην παραγωγικότητα όσων ζουν και εργάζονται μέσα σε αυτά.

Advertisment

Το κόστος κατασκευής τους είναι 5 έως 10% υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά όμως η «απόσβεση» γίνεται πολύ γρήγορα και τα κέρδη είναι πολύ υψηλότερα για την υγεία και την ευεξία των κατοίκων.

Σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα των πράσινων κτιρίων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα στις πόλεις όπου «μεταφράζεται» με λιγότερη ενέργεια για θέρμανση έως και 5% το χειμώνα, καθώς και μειωμένη έως 33% ενέργεια ψύξης το καλοκαίρι, γεγονός που συνδέεται με την ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων. Μειώνονται επίσης οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα έρευνες έδειξαν ότι εργαζόμενοι και κάτοικοι πράσινων κτιρίων έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, είναι περισσότεροι παραγωγικοί στη δουλειά τους και αναρρώνουν πιο εύκολα σε μια ασθένεια.

Advertisment

Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση –λιγότερος θόρυβος

Περισσότερες πράσινες στέγες και επιφάνειες τσιμέντου στις πόλεις συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έναν από τους κυριότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Υπολογίζεται ότι μια αύξηση σε ποσοστό 20% στην επιφάνεια των πράσινων στεγών και τοίχων στο κέντρο του Τορόντο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και του διοξειδίου του θείου, και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση 190.000 δολαρίων ΗΠΑ ετησίως όσον αφορά την απομάκρυνση της ρύπανσης.

Επίσης οι πράσινοι τοίχοι, οι εσωτερικοί κήποι και τα φυτά μειώνουν τα επίπεδα θορύβου, γεγονός που διευκολύνει την εργασία.

Καλύτερη ανάρρωση

Φυτά, διακοσμητικοί πράσινοι τοίχοι, δέντρα έξω από εγκαταστάσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών. Σχετικές έρευνες στην Αυστραλία έδειξαν μειωμένη παραμονή ασθενών κατά 8,5%, καθώς και επιτάχυνση χρόνου ανάρρωσης κατά 15^%. Ακόμη, μειώθηκε το ποσοστό δευτερογενών λοιμώξεων όπως και οι ανάγκες για παυσίπονα.

Η ζωή στις σύγχρονες πόλεις δείχνει ότι τα πράσινα κτίρια δεν πρέπει να αποτελούν πλέον τις εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα που οδηγεί στην ευημερία, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση