,

Αλλεργίες: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι φυσικής αντιμετώπισης

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία με εναλλακτικές μεθόδους και τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση των βοτάνων.

Αλλεργίες: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι φυσικής αντιμετώπισης

Photos: Author/Depositphotos

Στην αλλεργία, παθολογικές καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση, η αναφυλαξία, εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Φάρμακα, ουσίες του περιβάλλοντος και τρόφιμα μπορούν να δράσουν ως αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται στα ψυχοσωματικά νοσήματα, διότι συχνά οι ψυχικές διαθέσεις του σώματος επεμβαίνουν στην ένταση των συμπτωμάτων. Συμπτώματα της αλλεργίας είναι το φτάρνισμα, το μπούκωμα, η έκκριση από την μύτη, η φαγούρα, το πρήξιμο, η ερυθρότητα, η αναπνευστικής δυσχέρεια, το εξάνθημα. Σπάνια οι αλλεργίες ενδέχεται να απειλήσουν τη ζωή.

Advertisment

Αλλεργία και εναλλακτική ιατρική

Η εναλλακτική ιατρική είναι το θεραπευτικό ιατρικό σύστημα που χρησιμοποιεί μόνο φυσικές μεθόδους για την θεραπεία της αλλεργίας και άλλων θεραπευτικών συστημάτων.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά αλλεργικών εκδηλώσεων. Σήμερα μετά από μελέτη των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα χορηγούμε διατροφικά προγράμματα που εξειδικεύονται με βάση οργανισμό του αλλεργικού ατόμου και το είδος της αλλεργίας. Η διατροφική θεραπεία έχει κατεξοχήν ένδειξη σε καταστάσεις τροφικής αλλεργίας.Α. Διατροφικές θεραπείες και παρεμβάσεις περιβάλλοντος

H διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από αλλεργιογόνα είναι επίσης σημαντική. Έτσι για παράδειγμα στις περιπτώσεις αλλεργίας σε γύρη συνιστάται η τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα για τον έλεγχο της γύρης, η χρήση αδιαπέραστων καλυμμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ., σε στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα, η πιο σημαντική παρέμβαση), ο συχνός καθαρισμός των κατοικίδιων ζώων.

Β. Βελονισμός

Πρόκειται για κινεζική θεραπευτική μέθοδο στην οποία τοποθετούνται βελόνες σε ορισμένα σημεία του σώματος, τα οποία προκαλούν την έκλυση ενδογενών ουσιών που αμβλύνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις του σώματος σε ορισμένους τύπους αλλεργιών.

Γ. Θεραπείες ελέγχου των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Το stress έχει σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες. Για τον έλεγχο των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων χρησιμοποιείται κυρίως η χαλαρωτική γυμναστική, η βιοανάδραση και το χαλαρωτικό μασάζ.

Δ. Βότανα-βιταμίνες

Το καρυδέλαιο, το ηλιέλαιο, το έλαιο borage, η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιούνται με επαλείψεις σε πολλές μορφές δερματικής αλλεργίας. Οι βιταμίνες έχουν θέση σε ορισμένες μορφές αλλεργιών ιδιαίτερα μάλιστα οι βιταμίνες συμπλέγματος B D, E. Τα βότανα είναι φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικές ουσίες στην Εναλλακτική Ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Αρκετές μορφές αλλεργιών ανταποκρίνονται στη στοχευμένη χρήση βοτάνων από το στόμα ή αφεψημάτων βοτάνων, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των οποίων είναι:

• Το έλαιο νυχτολούλουδου

• Η σπιρουλίνα

• Το Cordyceps sinensis Sacc

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/allergies-aitia-symptomata-tropoi-fysikis-antimetopisis/

Τι πρέπει να ξέρετε όταν χρησιμοποιείτε βότανα

1. Μην προβαίνετε μόνοι σας σε χρήση των βοτάνων χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου ιατρού με ανάλογη εμπειρία

Οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες των ελάχιστων δόσεων που χρησιμοποιούνται κατά την διατροφική χρήση των βοτάνων και επιπρόσθετα τα βότανα χορηγούνται με συστηματικότητα σε ενδεικνυόμενες δραστικές δοσολογίες. Στις δοσολογίες αυτές το βότανο μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία ή δεν καθοριστεί σωστά η δοσολογία.

2. Να προτιμάτε βότανα που τυποποιούνται από σοβαρές εταιρείες

Μία εταιρεία που ειδικεύεται στη συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων συνήθως δεν ρισκάρει την φήμη της ή την παρουσία της στην αγορά επιλέγοντας να τυποποιήσει βότανα με αμφίβολες προσμίξεις. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (π.χ. τοξική βλάβη ήπατος) που παρατηρούνται στην κλινική πράξη προκαλούνται από βότανα που συλλέγονται με ακατάλληλο τρόπο κατά τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επικίνδυνες προσμίξεις όπως υπολείμματα δηλητηριωδών μανιταριών ή ουσιών με τοξική για τα εσωτερικά όργανα δράση.

3. Προτιμήστε βότανα που προέρχονται από εδάφη, τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη βιομηχανιών ή μολυσμένων υδάτων ή ρυπαντών

Η αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Πολλές από τις ουσίες αυτές δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την απλή πλύση του βοτάνου πριν την χρήση του. Προτιμήστε τα ελληνικά από τα εισαγόμενα βότανα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση