, , ,

Μοναδική γονιδιακή μετάλλαξη σε υπερήλικες θα μπορούσε να επαναφέρει την ηλικία της καρδιάς κατά μια δεκαετία

Μια νέα γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να δώσει και πάλι ζωντάνια στις γερασμένες καρδιές.

Μοναδική γονιδιακή μετάλλαξη σε υπερήλικες θα μπορούσε να επαναφέρει την ηλικία της καρδιάς κατά μια δεκαετία

Επιστήμονες που μελετούν τις καρδιές υγιών ανθρώπων που ξεπέρασαν κατά το ανώτατο προσδόκιμο όριο ηλικίας, κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι, μια καθορισμένη γενετική μετάλλαξη φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας των υπερηλίκων.

Μια σειρά από έρευνες και πειράματα σε ζώα, απέδειξαν πώς μια νέα γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να δώσει και πάλι ζωντάνια στις γερασμένες καρδιές.

Advertisment

Τα τελευταία 15 χρόνια στην Ιταλία, μια ομάδα επιστημόνων αναλύει τα καρδιαγγειακά προφίλ ασυνήθιστα μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων. Αυτοί οι «εξαιρετικά μεγάλοι», είναι άνθρωποι που ζουν πέρα από την ηλικία των 100 ετών χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα με την υγεία της καρδιάς τους, κάτι που δεν συμβαίνει στον γενικό μέσο όρο που αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα μεταξύ 70 ή 80 ετών.

Το 2018, μια σημαντική ανακάλυψη έδειξε ότι, πολλοί υγιείς καρδιοπαθείς είχαν μια συγκεκριμένη, μοναδική γονιδιακή μετάλλαξη. Σε ένα γονίδιο με την ονομασία BPIFB4, μια παραλλαγή που σχετίζεται με τη μακροζωία (LAV) βρέθηκε να συνδέεται με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου. Μεταγενέστερες μελέτες σε ζώα αποκάλυψαν ότι η εισαγωγή του γονιδίου σε ποντίκια, ασκούσε προστατευτικά αποτελέσματα σε διαφόρων μορφών καρδιακών παθήσεων.

Στην νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα συνέχισε να εξετάζει τα θεραπευτικά οφέλη αυτού του νέου γονιδίου, πρώτα σε εργαστηριακές συνθήκες χρησιμοποιώντας ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα και στη συνέχεια σε εργαστηριακά ζώα πολύ μεγάλης ηλικίας.
Η Monica Cattaneo πρώτη συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι τα πρώτα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι, η γονιδιακή θεραπεία για την αναζωογόνηση των παλαιών καρδιακών κυττάρων προσφέρει εντυπωσιακές δυνατότητες.

Advertisment

Η ίδια εξήγησε ότι: «Τα κύτταρα των ηλικιωμένων ασθενών, ιδιαίτερα εκείνα που υποστηρίζουν την κατασκευή νέων αιμοφόρων αγγείων, που ονομάζονται «περικύτταρα», βρέθηκαν να έχουν μικρότερη απόδοση και μεγαλύτερη ηλικία. Με την προσθήκη του γονιδίου/πρωτεΐνης μακροζωίας στον δοκιμαστικό σωλήνα, παρατηρήσαμε μια διαδικασία καρδιακής αναζωογόνησης: τα καρδιακά κύτταρα των ηλικιωμένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν ξαναλειτουργήσει σωστά, αποδεικνύοντας ότι είναι πιο αποτελεσματικά στην κατασκευή νέων αιμοφόρων αγγείων».

Με αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι με διάφορες καρδιαγγειακές νόσους, έχουν συχνά μειωμένη εμφάνιση του BPIFB4 στα καρδιομυοκύτταρα και στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Αυτό δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη LAV-BPIFB4, θα μπορούσε να αποτρέψει αυτήν την μείωση των καρδιαγγειακών κυττάρων που σχετίζεται με την αυξανόμενη ηλικία.
Το πιο εκπληκτικό εύρημα στη νέα μελέτη ήταν το γεγονός πώς μια γονιδιακή θεραπεία που χορηγεί LAV-BPIFB4 σε ηλικιωμένα ποντίκια θα μπορούσε στην πράξη να αντιστρέψει πολλά σημάδια γήρανσης της καρδιάς, κάνοντας τις καρδιές των ηλικιωμένων ποντικών να λειτουργούν όπως εκείνες των μεσήλικων του είδους τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση