6 τρόποι να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη ενώ είστε σε καταθλιπτική διάθεση

Η επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει αυτές τις εκφράσεις στο να είναι αυθεντικές.

6 τρόποι να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη ενώ είστε σε καταθλιπτική διάθεση

Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, το να κατανοήσετε πώς να είστε ευγνώμονες δεν έχει να κάνει με το να κρύβετε πώς αισθάνεστε, σημασία έχει η βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Εάν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να ανησυχείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα ενοχλούνται με την κακή σας διάθεση, δεν καταλαβαίνουν γιατί θέλετε να μείνετε μόνοι ή πιστεύετε ότι είστε αχάριστοι για τις ευλογίες στη ζωή σας.

Advertisment

Το να μάθετε πώς να εκφράζετε ευγνωμοσύνη όταν αισθάνεστε κατάθλιψη δεν χρειάζεται να κρύβετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη. Μπορείτε να είστε ευγνώμονες και να μην χρειάζεται να προσποιηθείτε ότι είστε χαρούμενοι.

Το να προσποιείθειτε ένα χαμόγελο για χάρη των άλλων απομακρύνει την κατάθλιψη, αλλά η έκφραση ευγνωμοσύνης όταν είστε σε κατάθλιψη μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να αναζητά τα θετικά παρά τα αρνητικά.

Πώς να εκφράζεται ευγνωμοσύνη ενώ είστε σε καταθλιπτική διάθεση.

Η ευγνωμοσύνη είναι ταυτόχρονα συναίσθημα και χειρονομία. Είναι μια αναγνώριση και εκτίμηση σε κάτι που έχει κάνει καλύτερη την ζωή σας.

Advertisment

Δεν είναι πάντα εύκολο να εκφράσεις ευγνωμοσύνη και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αναζήτηση για να βρεις έναν λόγο να νιώθεις ευγνωμοσύνη.

Ακόμη και όταν νιώθετε κατάθλιψη, μπορείτε να εκφράσετε ευγνωμοσύνη με μερικές απλές συμβουλές.

1. Δεν χρειάζεται να το νιώσετε για να το κάνετε.

Αν περιμένετε να νιώσετε ευγνωμοσύνη ενώ βιώνετε κατάθλιψη, μπορεί να μην την εκφράσετε ποτέ ενεργά.
Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τον Kevin Coleman, έναν σύμβουλο γάμου και οικογένειας από την Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, ότι δεν είναι απαραίτητο να νιώσετε κάτι για να το κάνετε.

«Το να εξασκείσαι στην ευγνωμοσύνη όταν νιώθεις κατάθλιψη μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις με ρομπότ ή σαν να μην το εννοείς πραγματικά, αλλά είναι εντάξει», και εξηγεί πως «Αυτή η εποχή είναι στην πραγματικότητα η πιο σημαντική περίοδος για να μια τέτοια άσκηση επειδή εστιάζετε στοχευμένα τις σκέψεις σας σε χρήσιμα πράγματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να βγείτε από την κατάθλιψη».

2. Δημιουργώντας κίνητρα

Ο Coleman προσθέτει ότι το να εκφράζεις ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει ότι είσαι εφησυχασμένος ή απαθής απέναντι στις προκλήσεις στη ζωή σου.

Εάν ανησυχείτε ότι η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης θα σας κρατήσει κολλημένους σε άχρηστες συνήθειες, η σύνδεση ευγνωμοσύνης και κίνητρα μπορεί να σας βοηθήσει.

Για παράδειγμα, λέγοντας: «Έχω πονοκέφαλο, αλλά είμαι ευγνώμων για τους τρόπους αντιμετώπισης του που υπάρχουν και μπορούν να με βοηθήσουν να διαχειριστώ και να ανακουφίσω τα συμπτώματά μου», σας επιτρέπει να εκφράσετε ευγνωμοσύνη και να δείτε πρόοδο προς μια σημαντική κατεύθυνση.

3. Ξεκινώντας με μικρά βήματα

Το να γνωρίζετε πώς να είστε ευγνώμονες όταν νιώθετε κατάθλιψη δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε μέσα από μεγάλες πράξεις.

«Ξεκινήστε από μικρές», συμβουλεύει η Δρ Κριστίνα Λουκ, μια ψυχοθεραπεύτρια από το Μονρό της Ουάσιγκτον. «Δεν χρειάζεται να κάνετε μια μεγάλη χειρονομία ευγνωμοσύνης για να αποκομίσετε τα οφέλη της εμπειρίας της».
Εξηγεί πως, «Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό το πρώτο βήμα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τώρα μαζί μου, με μια απλή φράση να λέτε, «Σήμερα, είμαι ευγνώμων για…» Εάν αυτό σας κάνει να αισθανθείτε καλά τότε να το επαναλάβετε».

4. Η επιστολή της ευγνωμοσύνης

Η γραφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την έκφραση συναισθημάτων και την αποσαφήνιση των σκέψεων. Όταν θέλετε να ανακαλύψετε ή να εκφράσετε ευγνωμοσύνη, το γράψιμο μιας επιστολής μπορεί να σας βοηθήσει.

«Ένας από τους πιο σωστούς τρόπους έκφρασης ευγνωμοσύνης είναι μέσω της λεγόμενης επιστολής ευγνωμοσύνης», λέει η Δρ Κάρλι Χαντ, συμβουλευτική ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στο Charlottesville. «Η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να το κάνετε αυτό. Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον που είστε ευγνώμονες και στείλτε το στον παραλήπτη».

Εάν δεν είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με άλλους, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γράψετε την επιστολή σας ή τους λόγους που νοιώθετε ευγνωμοσύνη σε ένα ημερολόγιο.

5. Να είσαι δημιουργικός

Σκέφτεστε να πείτε «ευχαριστώ,» αλλά δεν το κάνετε γιατί δεν θέλετε να νοιώθετε ότι δεν είστε ειλικρινείς; Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να πείτε «ευχαριστώ» αυτή τη δεδομένη στιγμή, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.

«Σε αυτήν την περίπτωση, πάρτε μια κάρτα, λουλούδια ή πηγαίνετε δίπλα στο αγαπημένο τους καφέ και κεράστε τους το αγαπημένο τους ρόφημα ή γράψτε τους ένα όμορφο σημείωμα», προτείνει η Anita Astley, μια θεραπεύτρια συμβουλευτικής γάμου και οικογένειας από το Clifton Park της Νέας Υόρκης.

6. Επικεντρωθείτε στο παρόν

Η παρουσία στο τώρα, γνωστή και ως ενσυνειδητότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις λεπτομέρειες γύρω σας, τα μικρά πράγματα που μπορεί να μην έχετε προσέξει, κάτι για το οποίο πρέπει να είστε ευγνώμονες.

Σε κάθε δεδομένη στιγμή, μπορεί να αισθάνεστε τη ζεστασιά ενός σπιτιού, ένα γεύμα ιδιαίτερα νόστιμο, καθαρό αέρα και τον ήλιο ή το καθαρό πόσιμο νερό.

Όλα αυτά είναι πράγματα που συχνά θεωρούνται δεδομένα επειδή είναι πάντα διαθέσιμα, αλλά είναι πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Μπορεί η ευγνωμοσύνη να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Ναι. Το να μάθετε πώς να είστε ευγνώμονες όταν περνάτε κατάθλιψη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της.

«Η σκέψη, το συναίσθημα και η έκφραση ευγνωμοσύνης μέσω λέξεων και συμπεριφοράς ενεργοποιούν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που ενισχύουν τη συνολική ψυχική ευεξία», εξηγεί ο Astley και προσθέτει ότι οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης επηρεάζουν άμεσα τις οδούς ανταμοιβής του εγκεφάλου και τον υποθάλαμο, ο οποίος χρησιμεύει για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την απελευθέρωση ορμονών, εκτός από διάφορες άλλες λειτουργίες.

Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα για την ευγνωμοσύνη σε σχέση με την κατάθλιψη περιοριζόταν σε μεμονωμένες μελέτες, αν και πολλές τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες από αυτές συμπέραναν την ύπαρξη μιας θετικής σχέσης μεταξύ της ευγνωμοσύνης και των χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης.

Το 2021, πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση 62 άρθρων σχετικά με το θέμα, όπου για να καλυφθεί το ερευνητικό κενό, που αφορούσε δεδομένα από περισσότερα από 26.000 άτομα όλων των ηλικιών.

Τα συνολικά ευρήματα συνέκλιναν προς αυτό που παρατηρήθηκε στις μεμονωμένες έρευνες: όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη ένιωσαν οι άνθρωποι, τόσο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά κατάθλιψης.

Άλλα οφέλη της έκφρασης ευγνωμοσύνης

Τα πιθανά οφέλη της έκφρασης ευγνωμοσύνης δεν περιορίζονται στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 σχετικά με τη σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και υγείας, η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ευεργετική για μια σειρά από κοινωνικά και συναισθηματικά στοιχεία της ευημερίας, όπως:

• νόημα της ζωής
• αισιοδοξία
• αυτοεκτίμηση
• ελαστικότητα
• μετατραυματική ανάπτυξη
• ευτυχία
• υποκειμενική ευημερία
• ικανοποίηση ζωής
• καλύτερες σχέσεις

Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε μια θετική νοοτροπία και μια κατάσταση ηρεμίας, βοηθώντας στη μείωση του στρες και του άγχους.

«Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε την ανησυχία σας γιατί αντί να σκέπτεστε όλους τους τρόπους με τους οποίους τα πράγματα στη ζωή σας μπορούν να πάνε στραβά, μπορείτε να σκεφτείτε τις στιγμές από το παρελθόν που τα πράγματα πήγαιναν καλά», λέει ο Κόλμαν σύμφωνα με τον οποίο αυτή η διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευγνώμονες για πράγματα του παρελθόντος και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Πώς να εκφράσετε ευγνωμοσύνη στους άλλους

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα «ευχαριστώ» είναι το μόνο που χρειάζεται για να εκφράσεις ευγνωμοσύνη. Αλλά όταν δεν αισθάνεστε ευγνώμονες, το να εκφράσετε τις ευχαριστίες σας προφορικά μπορεί να αισθανθείτε άβολα.
Εάν δεν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να απαντήσετε αμέσως με ένα δώρο ή μια χειρονομία, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε ευγνωμοσύνη, όπως:

• με μια ευχαριστήρια κάρτα/γράμμα
• μια πράξη καλοσύνης όπως να κεράσεις έναν καφέ
• βοηθώντας σε εργασίες
• δίνοντας κομπλιμέντα
• όντας ενεργός ακροατής
• χειραψίες/αγκαλιές
• συμμετέχοντας ενεργά στην χαρά των άλλων

Όταν κάποιος σου κάνει ένα δώρο και δεν νιώθεις ευγνωμοσύνη, δεν χρειάζεται το «ευχαριστώ».

Άλλες φράσεις μπορεί να σας εκφράζουν καλύτερα, όπως:

• «Ήταν τόσο στοχαστικό!»
• «Ξέρεις πάντα τι να μου πάρεις».
• «Αυτό θα είναι τόσο χρήσιμο».
• «Χρειαζόμουν πραγματικά ένα από αυτά».
• «Αυτό θα φαίνεται τέλειο στο γραφείο μου».
• «Το γραφείο μου το χρειαζόταν πραγματικά για να το φωτίσει».

Η επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει αυτές τις εκφράσεις στο να είναι αυθεντικές. Νιώθεις ακόμα άβολα; Η εξάσκηση στο σπίτι στον καθρέφτη μπορεί να βοηθήσει!

Το να βρείτε πώς να είστε ευγνώμονες όταν αισθάνεστε κατάθλιψη μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά η εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το ημερολόγιο, η εξάσκηση της συνειδητής ευγνωμοσύνης και η εξερεύνηση εναλλακτικών τρόπων για να δείξετε ότι είστε ευγνώμονες, μπορούν όλα να σας βοηθήσουν να κάνετε την ευγνωμοσύνη πιο παρούσα στη ζωή σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση