,

9 σημάδια ότι η μητέρα ή ο πατέρας σας είναι νάρκισσος

Ένας ναρκισσιστής γονέας ασχολείται με τη δική του «ιδιαιτερότητα» και περιμένει να τον θαυμάζουν και να τον υπακούσουν.

9 σημάδια ότι η μητέρα ή ο πατέρας σας είναι νάρκισσος

Ο ναρκισσισμός φαίνεται να απασχολεί πολλούς τα τελευταία χρόνια, πολλά βιβλία και αμέτρητες αναρτήσεις σε ιστολόγια αφιερωμένες στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ναρκισσιστή στα πιο κοντινά μας άτομα, συμπεριλαμβανομένων των γονιών μας. Μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι «ενοχλητικοί» ή «δύσκολοι», χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι μεγαλώσαμε με έναν ναρκισσιστή.

Ο ναρκισσισμός ορίζεται με διαφορετικούς τρόπους. τα σημάδια που περιγράφονται παρακάτω βασίζονται στα κριτήρια για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας στην πιο πρόσφατη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5.

Advertisment

Ποια είναι τα εννέα σημάδια που μπορείτε να καταλάβετε εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας είναι νάρκισσος

1. Υπερβάλουν για τις ικανότητες ή τα επιτεύγματά τους

Οι πραγματικές τους ικανότητες δεν μοιάζουν με την εικόνα που πιστεύουν για τον εαυτό τους, ως άτομα με πραγματικά εξαιρετικό ταλέντο. Μέρος της υπερβολής τους μπορεί να είναι να σας μειώνουν.

2. Κυνηγούν συνεχώς όνειρα για επιτυχία, δύναμη, ομορφιά ή λάμψη

Ο γονέας σας λαχταρά την αναγνώριση που θεωρεί ότι έχει καθυστερήσει και είναι απασχολημένος με την επίτευξη των μεγάλων στόχων του. Δεν θέλουν απλώς μια συνηθισμένη επιτυχία, θέλουν να είναι ο επόμενος Elon Musk ή Oprah Winfrey.

3. Βλέπουν τους εαυτούς τους τόσο ξεχωριστούς, που θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο κοντά σε άλλα άτομα υψηλού επιπέδου

Μπορεί να χαρακτηρίσουν τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, ως «τέλειους» ή «ιδιοφυείς» για να αισθάνονται πιο ξεχωριστοί. Θέλουν επίσης να συνδέονται με ιδρύματα και οργανισμούς υψηλού επιπέδου ή ελίτ (Harvard, Mensa).

Advertisment

4. Απαιτούν θαυμασμό

Παρά, ή λόγω, της διογκωμένης αίσθησης της ιδέας τους για τον εαυτό τους, έχουν ένα πολύ εύθραυστο εγώ. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται συντετριμμένοι και θυμωμένοι εάν η άφιξή τους σε ένα πάρτι δεν αντιμετωπίζεται ως το πιο σημαντικό γεγονός της βραδιάς. Εάν οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας) δεν τους θαυμάζουν επαρκώς, μπορεί να γίνουν σκυθρωποί ή ακόμα και να εξαγριωθούν.

5. Νιώθουν ότι δικαιούνται υπακοή και ειδική μεταχείριση

Μια ναρκισσιστική μητέρα ή πατέρας συμπεριφέρεται σαν να μην ισχύουν για αυτούς κανόνες και πιέζουν συνεχώς τους ανθρώπους να κάνουν εξαιρέσεις για αυτούς. Μπορεί να γίνονται έξαλλοι κάθε φορά που κάποιος δεν υποκύπτει στις επιθυμίες τους. Ακόμη και τώρα που είστε ένας πλήρης ενήλικας, μπορεί να περιμένουν από εσάς να κάνετε αυτό που λένε χωρίς αντίρρηση.

6. Εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέλη της οικογένειας

Είναι καλοί στο να κάνουν τους άλλους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και αγνοούν τον αντίκτυπο που έχουν οι απαιτήσεις τους στους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να περιμένουν από εσάς να τους βοηθήσετε με κάτι το οποίο ασχολούνται, ακόμα κι αν αυτό παρεμποδίζει τη δική σας δουλειά ή τα σχέδιά σας.

7. Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις προτεραιότητες ή ακόμα και την πλήρη προσωπικότητα των άλλων. Όλη τους η ενέργεια και η προσοχή επικεντρώνονται στη δική τους ευημερία. Ακόμα και το παραμικρό αίτημα να γίνουν σεβαστές οι ανάγκες σας απορρίπτεται ως «εγωιστικό». Μπορούν να μιλούν ασταμάτητα για τον εαυτό τους, αλλά δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν για εσάς.
Ακόμα κι αν σας ζητήσουν για να μιλήσετε για κάτι καλό που συνέβη στη ζωή σας, καταλήγουν να μιλάνε για τον εαυτό τους όλη την ώρα. Οτιδήποτε τους πείτε για τη ζωή σας το χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για να ξεκινήσουν τον επόμενο μονόλογό τους που επικεντρώνεται στον εαυτό τους. Είναι κουραστικό να συζητάς μαζί τους.

8. Ζηλεύουν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν

Ο γονέας σου θέλει αυτό που έχουν οι άλλοι, ειδικά οτιδήποτε σηματοδοτεί πλούτο, φήμη ή κύρος. Ο φθόνος τους μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στα παιδιά τους. Υποθέτουν επίσης ότι οι άλλοι ζηλεύουν εξίσου τη δική τους καλή τύχη.

9. Ενεργούν αλαζονικά ή αγέρωχα

Μπορεί να είναι ντροπιαστικό να είσαι με έναν ναρκισσιστή γονέα δημόσια, καθώς μιλάει προσβλητικά ή δείχνει περιφρόνηση για τους άλλους. Θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν άσχημα και προσβλητικά. Μπορεί συχνά να βρείτε τον εαυτό σας να κάνει «καταγραφή ζημιών» στο πέρασμά τους και να προσπαθείτε να είστε ιδιαίτερα συγκαταβατικοί για να αντισταθμίσετε τη συμπεριφορά τους.

Αν μεγάλωσες με έναν ναρκισσιστή γονέα, μπορεί να βοηθήσει στο να αναγνωρίζεις τα πρότυπα συμπεριφοράς του ως ναρκισσιστή. Βλέποντας τις ενέργειές τους μέσα από το πρίσμα του ναρκισσισμού μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολλά από τα πράγματα που έχει κάνει η μητέρα ή ο πατέρας σας στο παρελθόν.

Και ενώ είναι καλό να δείχνετε συμπόνια στους άλλους, συμπεριλαμβανομένου ενός ναρκισσιστή γονέα, προσέξτε την δική σας συμπεριφορά που απορρέει μεγαλώνοντας σε τέτοιο περιβάλλον και φροντίστε τον εαυτό σας. Ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την επαφή με τον γονέα σας, αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έχετε κάνει ήδη.

Δεν είναι ευχάριστη εμπειρία να μεγαλώνεις με έναν ναρκισσιστή. Προσέξτε την δικές σας σας αυτοκριτικές σκέψεις, που είναι κοινές σε όσους μεγάλωσαν με ναρκισσιστή γονέα. Αρχίστε να αμφισβητείτε τις σκέψεις που κάνει το μυαλό σας όταν είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας.

Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με τον αδερφό-αδελφή σας, ή τον άλλο γονέα σας για τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζετε. Μπορεί να είναι θεραπευτικό να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει τη δυναμική της οικογένειάς σας και σε κάποιο βαθμό τη δική σας προσωπικότητα. Τέλος, σκεφτείτε αν θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με έναν θεραπευτή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση