,

“Contakids” | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)

Τα παιδιά διευρύνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο,

"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)

Το Contakids είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο τη σωματική επαφή, και μέσα από το παιχνίδι και το χορό, καλλιεργεί μια βαθύτερη μη-λεκτική μορφή επικοινωνίας μεταξύ του γονέα και του παιδιού.

Advertisment

Μέσα από συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις, γονείς και παιδιά, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους, ενδυναμώνουν την σύνδεση και την κατανόηση μεταξύ τους, και καλλιεργούν μια διαφορετική σχέση εμπιστοσύνης.

Τα παιδιά διευρύνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο, και να ενεργοποιούν τους δικούς τους μηχανισμούς σωματικής επιβίωσης. Μέσα από την πρακτική αντιλαμβάνονται τα όρια του εαυτού τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητα και αυτοδύναμα όντα.

Advertisment

Ιστορία – Εξέλιξη

Εμπνευστής της μεθόδου είναι ο Ισραηλινός χορευτής και δάσκαλος, Itay Yatuv, ο οποίος φυσικά και αυθόρμητα άρχισε να χορεύει Contact Improvisation με την μόλις 2 ετών κόρη του. Από τότε κι έπειτα, εργάστηκε και ανέπτυξε την μέθοδο, που ονομάζει Contakids, με βάση διάφορες θεμελιακές τεχνικές του Contact Improvisation, την οποία εφαρμόζει εδώ και 10 χρόνια. Η νέα αυτή μέθοδος αφορά συνδυασμένα διαδραστικά παιχνίδια και σωματικές ασκήσεις για γονείς και παιδιά 2-5 ετών.

Πως λειτουργεί – Βασικές αρχές

Στο Contakids επιτρέπουμε στο παιδί να μάθει μέσα από την εμπειρία και την αποτυχία. Μέσα από ασκήσεις που προκαλούν την πτώση, δημιουργώντας μη- σταθερές σωματικές βάσεις επιφάνειας, τα παιδιά μαθαίνουν να πέφτουν. Μαθαίνουν πώς να είναι τα ίδια υπεύθυνα για την σωματική τους επιβίωση, καθώς και πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους λειτουργικά και αποτελεσματικά. Παράλληλα στόχος για τον γονέα είναι να παρατηρήσει πότε χρειάζεται να επεμβαίνει, και πότε το παιδί πραγματικά κινδυνεύει να πληγωθεί, διερευνώντας έτσι τα όρια και του γονέα και του παιδιού.

Μέσα από τις ασκήσεις επίσης ενθαρρύνουμε το παιδί να μάθει να κρατιέται από τον γονέα, καθιστώντας το έτσι πιο ενεργό και αισθητηριακά παρόν. Αναπτύσσεται με αυτόν τον τρόπο η ικανότητα του να αισθάνεται σωματικά ερεθίσματα και να αντλεί πληροφορίες μέσα από την αφή. Έτσι και οι γονείς αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και να κρατήσουν το παιδί αντιλαμβάνονται και αισθάνονται καλύτερα σε ποια θέση ή κατάσταση είναι το παιδί και έτσι μπορούν να ανταποκριθούν αναλόγως.

Τέλος μέσα από τον ελεύθερο χορό μεταξύ γονέα και παιδιού αναπτύσσουμε μια ισάξια σχέση προτείνοντας έναν κινητικό διάλογο που και οι δύο συνομιλούν σωματικά, προτείνουν, επιλέγουν και ακούνε μαζί ο ένας τον άλλο.

Τι κάνουμε

Στο μάθημα αυτό δουλεύουμε με τον πιο παιχνιδιάρικο και απολαυστικό τρόπο για τον γονέα και για το παιδί, με την αίσθηση του βάρους, με κινητικές αρχές του τραβάω και σπρώχνω, με την κύλιση και την πτώση, καθώς και κιναισθητηριακές οδηγίες που μας επιτρέπουν σε έναν ελεύθερο τελικά χορό, και στο πως μπορεί γονέας και παιδί να αλληλεπιδράσουν με έναν πιο ενεργητικό σωματικά τρόπο.

Που απευθύνεται

Το Contakids απευθύνεται σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και τους γονείς τους, ή άλλους φροντιστές και συγγενείς με τους οποίους έχουν άνετη σωματική επαφή. Είναι ανοιχτό σε συμμετοχές και με τους δύο γονείς ή ένας γονέας με δύο παιδιά.

Σύνδεσμοι

Σελίδα Facebook: Contakids Athens-Σωματικό παιχνίδι για γονείς και παιδιά

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στην διεθνή ιστοσελίδα του Contakids, ενώ φέτος το καλοκαίρι θα διεξαχθεί και το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο Contakids Teacher Training στην Αθήνα τον Ιούνιο.

http://www.contakids.com/


 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στην διεθνή ιστοσελίδα του Contakids. www.contakids.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση