,

Ο κανόνας των 5 ωρών που μας κάνει επιτυχημένους

Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι, ενώ εργάζονται και προσπαθούν όσο σκληρότερα μπορούν κάθε μέρα, δεν βλέπουν καμία μακροπρόθεσμη, ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους.

Ο κανόνας των 5 ωρών που μας κάνει επιτυχημένους

Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι, ενώ εργάζονται και προσπαθούν όσο σκληρότερα μπορούν κάθε μέρα, δεν βλέπουν καμία μακροπρόθεσμη, ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να τους κάνει να νιώθουν παγιδευμένοι σε έναν αέναο κύκλο αγώνα και ματαίωσης· οι άνθρωποι δεν θέλουμε να πρέπει να προσπαθούμε τόσο σκληρά απλά για την επιβίωσή μας αλλά είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, ώστε να μπορούμε να ευημερήσουμε στο μέλλον.

Εντούτοις, υπάρχει ο «κανόνας των 5 ωρών», ο οποίος επιτρέπει σε όλο και περισσότερους να μπορέσουν επιτέλους να βιώσουν την ευτυχία και την επιτυχία για την οποία τόσο πασχίζουν· συγκεκριμένα, ακόμα και οι Bill Gates, Oprah Winfrey και Mark Zuckerberg χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία τους. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταφέρουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ευτυχία και να βιώσουμε περισσότερη επιτυχία μακροπρόθεσμα;

Advertisment

Ο κανόνας των 5 ωρών

Ξοδέψτε 5 ώρες την εβδομάδα σε σκόπιμη μάθηση

Αυτό ισούται με περίπου 1 ώρα κάθε εργάσιμη μέρα σε εμπρόθετη μάθηση· και σημαίνει 100% συγκέντρωση σε αυτό που μαθαίνετε. Όσο το κάνετε και το εξελίσσετε, αυτή η μάθηση μπορεί να εξαπλώνεται και σε διαφορετικούς τομείς.

Ανάγνωση

Πάντα να κρατάτε ένα βιβλίο μαζί σας ή έστω ένα e-book στο κινητό σας τηλέφωνο. Πιο συγκεκριμένα, θέστε στόχους ανάγνωσης κάθε εβδομάδα: -πόσες σελίδες περίπου να διαβάσετε, πόσα κεφάλαια και πόσα βιβλία- και δημιουργήστε τον απαιτούμενο χρόνο και προσπάθεια για να αφοσιωθείτε σε αυτό. Ο Bill Gates υπερασπίζεται πολύ τα οφέλη του διαβάσματος και ο ίδιος διαβάζει περίπου 50 βιβλία το χρόνο.

Στοχαστείτε

Αν όμως το μόνο που κάνετε είναι να διαβάζετε και να μαθαίνετε, χωρίς να επεξεργάζεστε το περιεχόμενο επαρκώς, τότε δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον αυτή την γνώση. Μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε ημερολόγιο -να καταγράφετε σε μια λίστα τι διαβάζετε, να σημειώνετε τι είναι αυτό που βρήκατε περισσότερο ενδιαφέρον και που πιστεύετε ότι θα σας χρειαστεί και στη δουλειά σας- και να ξαναδιαβάζετε βεβαίως αυτά που γράψατε που και που. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς οι ιδέες και η οπτική σας θα αλλάζουν με τον καιρό (και θα βελτιώνονται).

Advertisment

Πειραματιστείτε

Αφιερώστε αρκετό χρόνο κάθε εβδομάδα στο να τεστάρετε τις θεωρίες και τις ιδέες που μαθαίνετε, ασχέτως του πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να πετύχουν ή να φανούν τελικά χρήσιμες. Πολλές από τις καλύτερες ιδέες αποτύγχαναν ξανά και ξανά να υλοποιηθούν για πολλά χρόνια, μέχρι που τελικά πέτυχαν και απέφεραν κέρδη που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Γι’ αυτό, ποτέ μη σταματάτε να καινοτομείτε και να προσπαθείτε.

Η δουλειά δεν είναι μάθηση

Τα εργασιακά σας προβλήματα μπορεί να χρησιμοποιούν το 100% των σκέψεων και της ενέργειάς σας, αλλά ό,τι μαθαίνετε, ενώ εργάζεστε, δεν είναι αρκετό για να ικανοποιήσει την ανάγκη ενός ανθρώπου για αυθεντική σκόπιμη μάθηση. Πρέπει να θέτετε συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους, να βρίσκετε ξεχωριστό χρόνο για να τους εκπληρώνετε, όπως και ιδιαίτερη προσπάθεια και ενέργεια.

Βελτιωθείτε, αντί μόνο να παράγετε

Είναι σοφό να συνειδητοποιήσετε ότι η αυξημένη παραγωγή δεν ισούται απαραιτήτως και με αυξημένη επιτυχία· μόνο ο συνδυασμός παραγωγής και δια βίου μάθησης θα οδηγήσει σε αληθινή, μακροχρόνια και ουσιαστική επιτυχία, εν μέρει επειδή μόνο η δια βίου μάθηση μπορεί να μας αποκαλύψει λύσεις για αυτοβελτίωση, ανάπτυξη και διαρκή επιτυχία. Συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν να βγάζουν λιγότερα χρήματα βραχυπρόθεσμα, αν αυτό τους επιτρέπει να καταφέρνουν επιτεύγματα, που θα τους αποφέρουν περισσότερα χρήματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση