Την ώρα που η μοναξιά αυξάνεται όλο και περισσότερο στον πλανήτη, η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να συνδέεται και με την εμφάνιση άνοιας. Σύμφωνα με βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αυξημένο κατά 26% κίνδυνο άνοιας. Οι δε κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, έχουν μικρότερο όγκο σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες.
Η σχετική δημοσίευση έγινε από τους ερευνητές των πανεπιστημίων Φουντάν της Σαγκάης, Κέιμπριτζ και Γουόρικ, με επικεφαλής τον δρα Τζιανφένγκ Φενγκ, στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Advertisment
Στην επιστημονική μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούν 463.000 ανθρώπους στη Βρετανία με μέσο όρο ηλικίας τα 57 χρόνια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια. Από αυτούς, οι 41.886 ή ποσοστό 9% θεωρήθηκαν κοινωνικά απομονωμένοι και οι 29.036 ή το 6% ένιωθαν μοναξιά.
Επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας σχεδόν 5.000 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση από συγγενείς και φίλους και στην πιθανότητα άνοιας, κάτι που δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό στην περίπτωση της μοναξιάς.
Advertisment
Πάντως σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάθλιψη, αφού στο μεγαλύτερο βαθμό (σε ποσοστό 75%) είναι εκείνη ( η κατάθλιψη) που συνοδεύει τη μοναξιά – και όχι η ίδια η μοναξιά – που εξηγεί τη σχέση μοναξιάς-άνοιας.
«Οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης, έχουν σημαντικές διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου τους, που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία και την άνοια. Δεδομένων των ευρημάτων της μελέτης μας, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να συνιστά πρώιμο δείκτη για αυξημένο κίνδυνο άνοιας, δήλωσε ο δρ. Φενγκ.
Κοινωνική απομόνωση λόγω Covid
Ο δρ Φενγκ αναφέρθηκε και στην κοινωνική απομόνωση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να εντοπίσουμε του ανθρώπους που βιώνουν την απομόνωση και να τους βοηθήσουμε να επανέλθουν στην κοινωνική ζωή.
«Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί σοβαρό αλλά παραγνωρισμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που συχνά σχετίζεται με τα γηρατειά. Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η κοινωνική απομόνωση, δηλαδή η αποκοπή από τα κοινωνικά δίκτυα, εντάθηκε. Είναι έτσι πιο σημαντικό από ποτέ να εντοπίζουμε τους ανθρώπους που είναι κοινωνικά απομονωμένοι και να τους βοηθάμε να συνδεθούν ξανά με την κοινότητα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ.Φενγκ.