, , ,

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να απειλήσει την υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα που είχαν προδιάθεση σε τερηδόνα ή έπρεπε να σφραγίζουν συχνά τα δόντια τους, αντιμετώπισαν μικρά εγκεφαλικά

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να απειλήσει την υγεία του εγκεφάλου

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάς την καλή στοματική σου υγεία γιατί τόσο το βούρτσισμα, όσο και το καθάρισμα μεταξύ των δοντιών με νήμα γιατί σύμφωνα με νέα μελέτη, συνδέεται άμεσα με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η νέα έρευνα διεξήχθη για 8 έτη, από το 2014 έως το 2021, με την συμμετοχή 40.000 ενηλίκων, μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της υγείας της στοματικής κοιλότητας και της υγείας του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν κανένα νόσημα στον εγκέφαλο. Μάλιστα έγινε έλεγχος για 105 γενετικές παραλλαγές, στο αν οι άνθρωποι θα να έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους στο μέλλον.

Advertisment

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα που είχαν προδιάθεση σε τερηδόνα ή έπρεπε να σφραγίζουν συχνά τα δόντια τους, αντιμετώπισαν μικρά εγκεφαλικά που δεν προκαλούν ορατά συμπτώματα. Όσοι γεννήθηκαν με κακή στοματική υγεία, είχαν επίσης αυξημένη βλάβη στη δομή του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές, με βάση τα ευρήματα της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Η μελέτη της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή η κακή, στοματική υγεία συμβαίνει συχνά και είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Ο καθένας μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη στοματική του υγεία με ελάχιστο χρόνο και οικονομική επένδυση», ενώ συνεχίζουν «Η κακή στοματική υγεία μπορεί να απειλήσει την υγεία του εγκεφάλου. Επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στοματική μας υγιεινή, επειδή έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από το στόμα μας».

Τι σημαίνει όμως κακή στοματική υγεία;

Ως κακή στοματική υγεία αναφέρεται η μη φυσιολογική ανατομία της οδοντοστοιχίας, ούλων και άλλων δομών στο στόμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως το μη σωστό βούρτσισμα, η κακή διατροφή και η ανεπαρκής πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Advertisment

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Συμπτώματα όπως της παρουσίας έντονης τερηδόνας, περιοδοντική ουλίτιδα, καρκίνος του στόματος. Άλλα σημεία που υποδεικνύουν προβληματική υγεία του στόματος, μπορεί να είναι το σπάσιμο των δοντιών, ο πόνος, η αιμορραγία των ούλων και η κακοσμία του στόματος.

Πώς συνδέεται η υγεία της στοματικής κοιλότητας με την υγεία του εγκεφάλου;

Είναι καθαρά θέμα ισορροπίας μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων. Η ύπαρξη πλάκας στα δόντια, μολύνσεις ή φλεγμονές από χαλασμένα δόντια, προκαλούν την αυξημένη συσσώρευση επιβλαβών βακτηρίων με αποτέλεσμα την σκλήρυνση των αρτηριών, οδηγώντας σε θρόμβους αίματος, που μπορεί να οδηγήσουν μοιραία σε εγκεφαλικό

Η συσσώρευση κακών βακτηρίων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στα ούλα, από όπου μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και με αυτό τον τρόπο να φθάσουν μέχρι τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής κάνοντας έτσι ευάλωτο τον προστατευτικό φραγμό, με αποτέλεσμα την πιθανότητα την γνωστικής έκπτωσης, σκέψης, μάθησης και μνήμης.

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να αποκτήσετε καλή στοματική υγεία;

Η απάντηση στην ερώτηση, τι πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να αποφύγει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κακή υγεία της στοματικής κοιλότητας, οι επιστήμονες έχουν τις εξής προτάσεις:

• Καλό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά την φορά, καθαρίζοντας ταυτόχρονα την γλώσσα.
• Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος για απομάκρυνση των βακτηρίων.
• Συχνή προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.
• Προσοχή στην διατροφή αποφεύγοντας επιβαρυντικούς παράγοντες για την στοματική υγιεινή.
• Μείωση των αναψυκτικών που περιέχουν πολύ ζάχαρη και να χρησιμοποιείτε καλαμάκι.
• Μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ.
• Διακόψτε το κάπνισμα και το άτμισμα.
• Καθαρισμός της οδοντικής πλάκας και απόληψη βακτηριδίων με την χρήση στοματικού διαλύματος.
• Χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση