Μαχητικό αεροσκάφος πιλοτάρεται από τεχνητή νοημοσύνη σε πτήση 17 ωρών!

Το VISTA θα μας επιτρέψει να παραλληλίσουμε την ανάπτυξη και τη δοκιμή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής με νέα σχέδια οχημάτων χωρίς πλήρωμα

Η τεχνητή νοημοσύνη πέταξε ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος  για περισσότερες από 17 ώρες χωρίς πιλότο.

Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, Lockheed Martin Aeronautics ανέφερε σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα ότι το VISTA X-62A, μια τροποποιημένη έκδοση του F-16D Block 30 Peace Marble Il, πραγματοποίησε την πτήση τον Δεκέμβριο ως μέρος μιας σειράς δοκιμών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το VISTA, το οποίο σημαίνει Variable In-Flight Simulation Test Aircraft, είναι εξοπλισμένο με λογισμικό που του επιτρέπει να παρακολουθεί την απόδοση άλλων αεροσκαφών.

Advertisment

«Το VISTA θα μας επιτρέψει να παραλληλίσουμε την ανάπτυξη και τη δοκιμή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής με νέα σχέδια οχημάτων χωρίς πλήρωμα», δήλωσε στην ανακοίνωση ο M. Christopher Cotting, διευθυντής έρευνας για τη Σχολή Δοκιμών Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. «Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με εστιασμένες δοκιμές σε νέα συστήματα οχημάτων καθώς παράγονται, θα ωριμάσει γρήγορα την αυτονομία για τις πλατφόρμες χωρίς πλήρωμα και θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε τακτικά σχετική ικανότητα στο πολεμικό μας».

Η Πολεμική Αεροπορία αναγνώρισε επίσημα το VISTA και το ανακήρυξε εθνικό περιουσιακό στοιχείο τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Advertisment

Το αεροσκάφος αναβαθμίστηκε πρόσφατα για να περιλαμβάνει ένα σύστημα προσομοίωσης και ένα μοντέλο που ακολουθεί τον αλγόριθμο που του επιτρέπει να διεξάγει «τα πιο προηγμένα πειράματα δοκιμών πτήσης». Διαθέτει επίσης προηγμένους αισθητήρες και οθόνες tablet που επιτρέπουν γρήγορες αλλαγές λογισμικού που αυξάνουν τη συχνότητα των δοκιμών πτήσης και επιταχύνουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το αεροσκάφος υποβάλλεται σε επιθεωρήσεις και οι δοκιμές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ένα μαχητικό τζετ RAF Lockheed Martin F-35B κατά μήκος ενός διαδρόμου μετά την προσγείωση στο Royal International Air Tattoo στο Fairford, Βρετανία, στις 8 Ιουλίου 2016

Το περιοδικό επιστήμης και τεχνολογίας Popular Mechanics ανέφερε, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς εξακολουθούν να σχεδιάζονται, αλλά αναμένεται να μπορούν να πετούν χωρίς πιλότους. Άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία δήλωσαν επίσης ότι αναπτύσσουν μαχητικά αεροσκάφη που καθοδηγούν αλγόριθμοι αντί για πιλότους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
feng-shui
panelists
leaderman

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση